Mircea Toader: SUSPENDAREA preşedintelui e o decizie politică a PSD. Indiferent de ce spune CCR

Deputatul PDL Mircea Toader a declarat, la România TV, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este un act politic, iar social-democraţii nu vor ţine cont de decizia CCR dacă ei doresc să-l suspende pe şeful statului.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 15:40
Mircea Toader: SUSPENDAREA preşedintelui e o decizie politică a PSD. Indiferent de ce spune CCR

„Discutăm despre o eventuală suspendare (a preşedintelui Traian Băsescu – n. Red.). Suspendarea este un act şi un gest politic. Poate să spună Curtea Constituţională, la fel cum a spus şi rândul trecut, că Băsescu nu a încălcat grav Constituţia, dar, totuşi, a fost suspendat. N-are nicio legătură ce spune Curtea cu decizia politică a PSD-ului. Dacă PSD-ul, dacă Ponta cu ai lui hotărăsc, oricând pot să decidă suspendarea. Poate să spună orice Curtea Constituţională. Dacă Puterea vrea, îl suspendă. Suspendarea o decizie politică, n-are nicio legătură cu ce spune Curtea„, a declarat Mircea Toader, în direct la România TV.  

Guvernul a depus pe 6 mai la Curtea Constituţională sesizarea în care Traian Băsescu este acuzat de partizanat politic faţă de PMP prin implicarea sa în campania electorală a acestui partid. Curtea Constituţională a României judecă în 21 mai sesizarea Guvernului.

În sesizare se cere Curţii să se pronunţe în mod clar dacă preşedintelui României îi este permis să se implice în campanie electorală. Traian Băsescu este acuzat că a încălcat articolul 80 din Constituţiei care stipulează: „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

De asemenea, Guvernul susţine că Băsescu a încălcat spiritul articolul 84 ce-i interzice afiliarea politică. „Chiar dacă, formal, nu este membru al unui partid, prin modul său de acţiune, preşedintele Românieise comportă ca un agent electoral, ca un membru activ al unei formaţiuni politice implicate în lupta electorală”, se arată în sesizare.

Ca argumente sunt invocate fotografiile postate de Elena Udrea pe Facebook, în care Băsescu apare purtând un tricou pe care scrie „Vote for PMP”, precum şi declaraţiile ulterioare ale preşedintelui legate de acest episod. Totodată, sunt enumerate legile care interzic diverselor categorii de slujbaşi ai statului implicarea deschisă în campania electorală.