Misterul sabiei lui Ștefan cel Mare. Cum a ajuns aceasta la turci și de ce nu o dau înapoi

Stefan cel Mare este unul dintre cei mai mari conducători din istoria românilor. Ștefan cel Mare a condus Moldova între 1457 și 1504, având cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

04 dec. 2022, 17:48
Misterul sabiei lui Ștefan cel Mare. Cum a ajuns aceasta la turci și de ce nu o dau înapoi

Stefan cel Mare reprezintă unul dintre cei mai mari conducători din istoria românilor. În cei 47 de ani domnie, Ștefan cel Mare a purtat 42 de războaie. Astăzi una dintre spadele conducătorului moldav se află la muzeul Topkapi din Istanbul, însî turcii au refuzat  să o înapoieze românilor, în repetate rânduri.

De ce refuză turcii să returneze spada lui Ștefan cel Mare românilor

Sabia este în momentul de față într-un muzeu din  Istanbul, fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani. Românii care vizitează muzeul se uită cu jind la sabie. Pe mânerul sabiei este stema Moldovei, capul de bour şi inscripţia în slavonă „Io Ştefan Voievod domn al Ţării Moldovei”.  Alături, descifrăm inscripția „Ștefan cel Mare“, tradusă apoi în limba turcă. Se spune că sabia cu pricina ar fi ajuns în Istanbul și există două explicații pentru acest lucru.

O variantă, prezentată de Dexologia, spune că sabia ar fi ajuns în mâna turcilor la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. În momentul în care fiul lui Ștefan cel Mare ar fi pierdut domnia, s-ar fi refugiat  în Transilvania, iar turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare. O a doua teorie cea de-a două variantă ar fi aceea că sabia ar fi ajuns în posesia turcilor într-una dintre numeroasele bătălii purtate de moldoveni cu turcii.

Citește și : Primul film despre Mihai Viteazul, după 45 de ani. Vasile Oltean, „preotul cu sclipire de geniu”, a studiat documente ascunse timp de sute de ani | EXCLUSIV

Sabia cu pricina are două tăișuri  Spada are gardă cu braţe drepte în formă de cruce, terminate cu butoni conici.

Românii ar fi cerut în nenumărate rânduri sabia lui Ștefan cel Mare înapoi. Cu toate că au fost deschise tratative cu autorităţile turceşti pentru aducerea spadei în România, inclusiv existând varianta unui schimb de artefacte, arma a rămas la Istanbul. Autoritățile românești au motivat că își doresc sabia pentru că Ștefan cel Mare este un adevărat simbol pentru țara noastră. Turcii refuză să înapoieze arma pentru că sunt de părere că în acest caz toate națiunile o să  să-și ceară bunurile care se află în muzeele turcești.

În anul 2004, în perioada în care Ion Iliescu era președintele României, autoritățile din Turcia au permis românilor ca sabia să fie expusă la Muzeul National de Arta al României pentru o perioadă de 3 săptămâni., cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la moartea fostului domnitor.

Citește și : Povestea incredibilă a celui mai bătrân stejar din sud – estul Europei. Legenda spune că la umbra arborelui vechi de peste 800 de ani s-ar fi odihnit domnitorul Ştefan cel Mare