Primul film despre Mihai Viteazul, după 45 de ani. Vasile Oltean, „preotul cu sclipire de geniu”, a studiat documente ascunse timp de sute de ani | EXCLUSIV

Un nou film istoric, despre viața lui Mihai Viteazul, va fi lansat în doar câteva zile. Scenariul se bazează pe informații binecunoscute, prezentate în cărțile de istorie, dar și pe izvoare scoase la suprafață în premieră, după sute de ani.

04 iul. 2022, 18:09
Primul film despre Mihai Viteazul, după 45 de ani. Vasile Oltean, „preotul cu sclipire de geniu”, a studiat documente ascunse timp de sute de ani | EXCLUSIV

Preotul Vasile Oltean, din Brașov, este istoricul care a studiat de-a lungul timpului mii de documente ascunse în podul Bisericii „Sfântul Nicolae”, din Șcheii Brașovului. Multe dintre acestea fac referire la domnitorul Mihai Viteazul.

„Am publicat o cronică a lui Mihai Viteazul, care are peste 1.000 de pagini. Este bilingvă, în română și germană. S-a vândut ca pâinea caldă. Preoții din Germania au cumpărat-o foarte mult. M-am trezit cu un puhoi de preoti din Germania. S-a vândut de-a trăznit, deși era 100 de lei exemplarul.

Am 23 de titluri de carte tipărite. Toți banii i-am băgat în cărți”, a dezvăluit preotul Vasile Oltean, pentru RomâniaTV.net.

Preotul din Brașov a mai dezvăluit că-și dorește să publice în continuare, însă nu beneficiază de resursele financiare necesare.

„Mi-a spus soția că dacă mai bag banii în cărți, divorțează de mine”, a glumit slujitorul Bisericii „Sfântul Nicolae”.

Cunscut drept „preotul cu sclipire de geniu”, Vasile Oltean a rămas surprins când a descoperit modul în care era perceput Mihai Viteazul de oamenii din jurul său și de meticulozitatea cronicarilor.

„Atitudinea față de Mihai Viteazul (n.r. – l-a surprins cel mai mult). E scrisă de nemți. Nemții scriu cu pozitivitate față de Mihai Viteazul, sunt corecți și cinstiți. Nu-l critică, nu-l acuză, spun toate întâmplările. E o cronică cotidiană. Sunt relatate multe întâmplări, de exemplu ce s-a întâmplat la Praga, la Viena, în țară, chiar și la Roma.

Eu cred că cei doi cronicari nemți erau din echipajul de luptă al lui Mihai Viteazul, erau foarte intimi. Cred că erau mercenari”, a mai împărtășit părintele Oltean.

 

Primul film despre Mihai Viteazul, din ultimii 45 de ani

 

„Mihai Viteazul – Prințul Intrat în Legenda Europei” va avea premiera pe 7 iulie, în București, la Cinema Europa, din Calea Moșilor. În film, spiritul lui Mihai Viteazul se întoarce în timp, pentru a-și observa propria viață, începând cu nașterea și botezul.

În rolul lui Mihai Viteazul este distribuit Denis Ștefan, iar Maia Morgenstern joacă rolul mamei domnitorului, Tudora. În rolul doamnei Stanca joacă Mihaela Mihai, care semnează și regia. Actorii vor participa la premiera lungmentrajului.

După premieră se va desfășura un turneu prin țară, după cum urmează: 15 iulie – Craiova, Cinema Patria, 16 iulie – Târgu Jiu, Cinema Sergiu Nicolaescu, 21 iulie – Sibiu, Cinema Arta Sibiu, 29 iulie – Cluj-Napoca, Florin Piersic Cinema, 30 iulie – Piatra-Neamț, Cinema Mon Amour. Biletele sunt foarte ieftine, cu prețuri ce variază între 10 și 18 lei. Ele pot fi achiziționate de pe EventBook.ro.

„Mihai Viteazul – Prințul Intrat în Legenda Europei” este al treilea despre Mihai Viteazul și primul realizat după 1989. Primul a fost cel realizat de către Sergiu Nicolaescu, în 1971, „Mihai Viteazul”, urmat de „Buzduganul cu Trei Peceți”, în regia lui Constantin Văeni, din 1977. Vezi AICI trailerul filmului.

 

Vasile Oltean / Foto; Andi Miron

 

Preotul Vasile Oltean, un simbol al orașului Brașov

 

Timp de decenii, Vasile Oltean a fost gazdă a Muzeului „Prima Școală Românească” din Brașov. De doi ani de zile, el s-a pensionat, o decizie pe care ne-a dezvăluit-o cu o anumită doză de tristețe. Muzeul are altă administrație, dar preotul Vasile Oltean, considerat un simbol al orașului, poate fi găsit la Biserica „Sfântul Nicolae” aflată chiar lângă muzeu.

După 500 de ani, Vasile Oltean a fost cel care a avut curajul să dărâme uşa zidită a podului din turla bisericii şi scotea la lumină tiparniţa, cărţile şi manuscrisele expuse acum la muzeu.

În Podul Bisericii, Vasile Oltean a descoperit 6.000 de cărţi vechi şi 30.000 de documente, multe unicat. Printre ele, o carte donată bisericii de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu, în 1561. Aceasta cuprinde cele patru evanghelii, cu foiţă de aur, scrisă pe piele de ied nenăscut. Potrivit preotului Oltean, la muzeul din Brașov se află şi prima biblie rusească din lume şi toate bibliile vechi româneşti, pe care nici Academia Română nu le deţine.

Preot, profesor universitar, istoric, muzeograf și publicist, Vasile Oltean studiază în continuare documente istorice redactate în limba latină, slavonă, greacă și rusă.