Misterul tunelului din Bucegi, în care SS-ul a făcut un adevărat masacru. 100 de oameni ar fi îngropaţi acolo

De aproape un secol, bătrânii Munţi Bucegi păstrează un secret cunoscut, la vremea respectivă, de doar câţiva localnici, care astazi nu mai sunt printre noi. Este vorba despre un tunel misterios – tunelul Izvor – care traversează muntele Păduchiosu. Astăzi nu se mai ştiu prea multe despre acesta, însă circulă o mulţime de zvonuri.
Iulian Tudor
24 ian. 2014, 11:54
Misterul tunelului din Bucegi, în care SS-ul a făcut un adevărat masacru. 100 de oameni ar fi îngropaţi acolo

Un astfel de zvon arată că în străfundurile tunelului ar fi „îngropate” o locomotivă, un vagon şi chiar osemintele a circa 100 de oameni, scrie efemeride.ro.

Totul a început în 1914. Pentru descongestionarea circulaţiei feroviare pe Valea Prahovei, administraţia CFR a aprobat construirea magistralei Targoviste – Pietrosita – Sinaia. Partea cea mai grea a acestui proiect – tunelul Izvor – a fost încredinţată firmei inginerului austriac Iulius Berger. Tunelul, care urma să lege staţiile Sinaia şi Pietroşiţa, fusese proiectat să aibă aproximativ şase kilometri, devenind cel mai lung din ţară, la acea ora. Sub presiunea evenimentelor, forţaţi de iminenţa izbucnirii războiului, constructorii au demarat lucrările din două părţi: dinspre Sinaia şi dinspre Moroieni. Locul de străpungere dinspre Sinaia a masivului muntos a fost ales chiar înainte de intrarea în oraş, pe Platoul Izvor, în apropierea cimitirului oraşului.

Legatura cu gara Sinaia, situata mai sus de gura tunelului, la o distanta de aproape un kilometru, urma sa fie facuta printr-un tronson de cale ferata construit la suprafata. Administratia CFR a amenajat mai intai campusul muncitorilor si spatiile de depozitare a materialelor, construind din piatra de munte mai multe cantoane si depozite, constructii care mai sunt functionale si in ziua de azi. Pentru executarea lucrarilor au fost angajati un numar mare de muncitori, romani si italieni. Se lucra intens, in trei schimburi; se inainta prin munte cu relativa usurinta intrucat in cea mai mare parte se sapa in roca moale – sisturi bituminoase -, si nu in granit sau bazalt. S-a reusit saparea a 400 m de tunel, realizandu-se galerii de baza si de crestet pe 800 m.

Izbucnirea primei conflagratii mondiale a atras dupa sine sistarea lucrarilor. Reluate in 1938, tot sub coordonarea CFR, acestea au fost preluate, in 1941, de trupele naziste de ocupatie, in acea perioada inregistrandu-se, de altfel, si cel mai rapid ritm de constructie. Desi capatul dinspre Sinaia al tunelului fusese aproape finalizat, dupa retragerea nemtilor lucrarile au fost abandonate definitiv.

Un localnic al carui tata a lucrat la galerie sustine ca tunelul a fost strapuns pana la capat, urmand doar sa fie largit si inaltat. Altii povestesc ca dupa ce lucrarile au fost preluate de trupele germane acolo ar fi avut loc un adevarat masacru: inainte de retragere, SS-istii ar fi omorat tot personalul roman care a participat la construirea tunelului, osemintele fiind si astazi „zidite” in tunel. Aceste informatii nu sunt insa sustinute de documente, cel putin nu de cele cunoscute, parand mai degraba o legenda a locului. Si totusi, merge vorba ca in zona ar mai exista urmasi ai unor supravietuitori ai actiunii criminale a SS-istilor.

Tunel sau depozit de… branza în prezent, desi tunelul este abandonat, capatul sau de la Sinaia e inca accesibil. Pasii te poarta aici pe un drum de pamant care serpuieste printre vechile casute de piatra ale muncitorilor ce au trudit odinioara pe santierul tunelului.

Un podet, lung de vreo 30-40 de metri, aruncat peste o vale adanca de 20 de metri, duce la intrarea in munte. Construit in acele timpuri de trista aducere aminte, podul a rezistat totusi pana astazi. Vechea structura de metal este inca sustinuta de picioare solide din piatra si beton armat, dar scandurile au putrezit. Doua porti de metal strajuiesc intrandul. Doar una dintre ele, cazuta intr-o rana, mai permite accesul curiosilor. In lumina naturala, ce se estompeaza treptat pe masura ce avansezi in tunel, ti se dezvaluie privirilor pereti inalti, din beton, placati cu piatra. Pardoseala, tot din beton, este inundata, din loc in loc, de apa care se infiltreaza prin pereti din munte. Din zece in zece metri, pe ambele parti au fost sapate nise, acum pline cu tot felul de deseuri. Cu cat inaintezi, vizibilitatea e tot mai redusa. Iar apa, tot mai mare – spre capatul tunelului trece de glezne, transformandu-se in mici suvoaie ce-si cauta drum printre picioarele musafirilor nepoftiti. Deasupra capului, tavanul pare inca intr-o stare perfecta. Galeria se opreste brusc. Tunelul este taiat pe intreaga sectiune de un zid de beton. La lumina lanternei zaresti pe jos, bine conturate, mai multe urme circulare. Aflam ca sunt de la… butoaie cu branza. Pana acum cativa ani, tunelul era folosit de producatori din toata Valea Prahovei ca depozit – si chiar ca loc de desfacere – pentru branzeturi.

Vezi mai multe amănunte aici.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vreme furioasă în România. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală