Mitropolia răspopiţilor de lângă Iaşi. Aici predică preoţii daţi afară din BOR

Un grup de foşti preoţi, caterisiţi sau decăzuţi din funcţii, din Iaşi ori din judeţele limitrofe, au înfiinţat o mitropolie paralelă, la Secuienii Noi, lângă Roman. Este aşa-numita Mitropolie a Moldovlahiei, subordonată unor autorităţi bisericeşti din Ucraina.

11 mart. 2014, 14:48
Mitropolia răspopiţilor de lângă Iaşi. Aici predică preoţii daţi afară din BOR

Printre preoţii ieşeni care slujesc aici, doi sunt căsătoriţi a treia oară, unul fiind găsit vinovat de schismă, scrie ziaruldeiasi.ro. Un alt preot este cântăreţ de muzică de petrecere. Toţi însă spun că slujesc pe Domnul cu mai multă dragoste decât preoţii din BOR. Au demarat deja construirea de biserici paralele. Cine este mitropolitul acestui nou stabiliment.

Citeşte şi Biserica Ortodoxă Română începe inventarierea moaştelor sfinţilor

„Nu puteţi să-l monopolizaţi pe Hristos„. Cuvintele părintelui David se macină în vântul care bate în faţa Mitropoliei Moldovlahiei, din Secuienii Noi, de la cinci kilometri de Roman. Părintele îşi înfăşoară rasa în jurul său, strâns, îşi apasă scufia pe cap şi traversează drumul european E85, lăsând în urma sa clădirea Mitropoliei, mare cât o gospodărie mai îngrijită, albă, cu un acoperiş roşu stins şi cu două cruci deasupra. „A fost lucrat de arhiereu, are probleme cu arhiepiscopia, care caută scandal, iar lumea vrea răul de la el. Da, mitropolitul a avut câteva probleme cu Biserica Ortodoxă”, povesteşte părintele David despre Mitropolitul Mihail, „destul de proaspăt” uns în funcţie.

Citeşte şi Biserica ortodoxă rusă propune un referendum pentru interzicerea relaţiilor homosexuale

Povestea despre cum a ajuns să existe o mitropolie la o sută de kilometri de Iaşi porneşte cu părintele Mihail Claudiu Vasilache. Acesta a fost caterisit de către Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului pentru că a divorţat de două ori şi pentru că a „deschis cartea” pentru credincioşii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei. Acesta însă nu s-a conformat cu situaţia şi nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române. S-a afiliat cu o facţiune din ortodoxia ucraineană, intitulată Biserica Creştin-Ortodoxă după Vechiul Calendar, care l-a uns din nou preot. Din această facţiune, care nu este recunoscută în Ucraina de către sinodul Bisericii Ortodoxe, face parte şi Varsanufie Solopov. Acesta din urmă este unul dintre părinţii Bisericii Creştinilor Ortodocşi Tradiţionali de Pretutideni, mitropolit al Herţei, Cernăuţilor şi Bucovinei de Nord, înfiinţate toate la începutul anului 2007.

Vezi continuarea poveştii aici