Mitropolitul Banatului, condus pe ultimul drum de mii de credincioşi şi preoţi

Mii de credincioşi şi sute de preoţi din ţară şi din străinătate l-au condus miercuri pe ultimul drum pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel, informează România TV. Mitropolitul Banatului a fost primul înalt prelat care a recunoscut colaborarea cu Securitatea, dar şi primul care l-a invitat pe Regele Mihai la Timişoara.
Iulian Tudor
01 oct. 2014, 07:32
Mitropolitul Banatului, condus pe ultimul drum de mii de credincioşi şi preoţi

Mii de credincioşi, de preoţi şi de măicuţe au participat miercuri la slujba de înmormântare a Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, care a încetat din viaţă duminică noaptea la Timişoara după o lungă suferinţă provocată de mai multe probleme cardiace.

Trupul neînsufleţit al mitropolitului a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Slujba de înmormântare a început la ora 11.00. Aceasta a fost oficiată de Preafericitul Daniel, împreună cu ceilalţi mitropoliţi din ţara noastră.

Arhiereul bănăţean a fost înmormântat cu onoruri militare întrucât în anul 2000 a primit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de mare cruce, conferit de preşedintele Emil Constantinescu. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Nicolae Corneanu a fost coborât în gropniţa Catedralei Mitropolitane, unde se află şi predecesorul său, mitropolitul Vasile Lăzărescu.

Prea Fericitul Daniel a elogiat erudiţia, corectitudinea, bunătatea şi iubirea de aproape a mitropolitului Nicolae, punctând faptul că la recomandarea acestuia a urcat în cea mai înaltă treaptă a Bisericii Ortodoxe Române.

La funeralii au participat şi au trimis coroane instituţii din ţară, reprezentanţi ai tuturor bisericilor creştine din Banat, dar şi din partea reprezentanţelor diplomatice.

Incidentele nu au lipsit de la înmormântarea Mitropolitului Banatului. Unei femei i s-a făcut rău în biserică, chiar în timpul slujbei, şi a avut nevoie de îngrijirea medicilor. Mai mulţi enoriaşi au scos-o pe femeie din biserică pe braţe, iar medicii de la ambulanţă i-au acordat îngrijiri.

Miercuri dimineaţa, la Timişoara au sosit înalte feţe bisericeşti şi din străinătate. Urmează 40 de zile de doliu, după care se va alege un nou mitropolit al Banatului.

Citeşte şi Băsescu: Personalitatea însemnată a lui Corneanu, activitatea sa rodnică rămân o pagină în istoria ortodoxiei

În vârstă de 90 de ani, Nicolae Corneanu este considerat a fi cel mai longeviv mitropolit al României. Întâistătătorul ortodocşilor bănăţeni a avut mari probleme de sănătate, cardiace şi diabet, dar şi suferinţe renale, în ultima perioadă fiind internat la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara de două ori, scrie Agerpres.

Nicolae Corneanu s-a născut pe 21 noiembrie 1923 la Caransebeş şi din 1962 a fost arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, iar în 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucureşti. În aceeaşi perioada a urmat cursurile Facultăţii de Filologie şi ale celei de Litere. În 1949 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”. În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeş. Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă şi franceză la Seminarul Teologic ‘Ioan Popasu’ din Caransebeş, iar în 1959 conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică şi limba greacă. A conferenţiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania şi la Fundaţia „Pro Oriente” din Viena.

Începând din 1949, a activat în administraţia Mitropoliei Banatului ca secretar şi consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului. La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La 11 iulie 2012, Corneanu a anunţat Patriarhia printr-o scrisoare că se retrage din funcţie, motivele invocate fiind cele de sănătate, însă imediat s-a afirmat că s-ar fi răzgândit.

De-a lungul timpului a primit mai multe distincţii: 1964 – Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a II-a, 1978-1981 – Membru în Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, din 1992 – Membru de onoare al Academiei Române; 1997 – Premiul „Pentru întreaga activitate închinată adevărului, dreptăţii şi libertăţii, valori supreme ale umanităţii”, conferit de Grupul pentru Dialog Social; 2000 – Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Mare Cruce, conferit de preşedintele Emil Constantinescu.

A ctitorit 45 de lăcaşuri de cult, inclusiv în perioada predecembristă, dar şi învăţământul teologic seminarist din Timişoara şi Arad, după cel din Caransebeş.

A fost prima faţă bisericească din România care a recunoscut că a colaborat cu fosta Securitate.

Citeşte şi Regele Mihai, mesaj de condoleanţe după moartea ÎPS Nicolae Corneanu

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Cine sunt Cristian Pungă și Francesca Sarao de la Insula Iubirii 2025. Din ce fac bani
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
Playtech.ro
Orele de liniște la bloc. Ce amendă riști dacă deranjezi vecinii de două ori în 24 de ore
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Transnistria, „țara care nu există”, dar are monedă. Un britanic, uimit de ce a găsit: cât costă o sticlă de vodcă
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru, relație atipică. Au plecat în vacanță separat
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Călin Georgescu, anunț pentru toată România: Am un mesaj pentru poporul român...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Puțini știau! Ce conține, de fapt, înghețata fără zahăr
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul