Laura Kovesi: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect. Sunt pure fabulaţii UPDATE

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA, s-a prezentat vineri la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General pentru a fi audiată ca suspect într-un dosar privind fapte de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Tot vineri, ea a anunţat că şi-a cumpărat bilet de avion pentru Bruxelles, unde va fi audiată pentru postul de procuror-şef al Parchetului European.

RomaniaTV.net
15 feb. 2019, 06:21

UPDATE Laura Kovesi a declarat după audiere că nu a avut niciun fel de atribuţii legate de extrădarea lui Nicolae Popa (obiectul dosarului) şi cănu a comis niciodată fapte penale.

„Nu am comis niciodată fapte penale. Acuzaţiile pe care le-am văzut în spaţiul public, făcute de către un inculpat dintr-un dosar al DNA, sunt pure fabulaţii. (…) Pot să vă spun că nu am avut niciun fel de atribuţii legate de extrădarea condamnatului Popa Nicolae, nu am exercitat niciun act abuziv în legătură cu extrădarea, pentru că nici nu aveam aceste atribuţii. De extrădare s-au ocupat Poliţia Română şi ministrul Justiţiei. Acuzaţia de luare de mită, din ce mi s-a prezentat, este că aş fi luat eu bani în mod direct pentru a plăti extrădarea. Nu este adevărat. Este şi un comunicat al Poliţiei Române din care rezulta că plata extrădării s-a făcut de către Poliţia Română. De asemenea, există un comunicat al Parchetului General din ianuarie 2017 din care rezulta că plata s-a făcut de către Poliţia Română. Deci avem două comunicate oficiale”, a declarat Laura Kovesi după audieri.

De asemenea, ea a negat orice legătură cu Sebastian Ghiţă.

„În ianuarie 2017, pe baza afirmaţiilor făcute de acest inculpat, s-a deschis un dosar penal exact cu privire la această extrădare. Ianuarie 2017 şi eu sunt pusă sub învinuire când trebuie să mă prezint la această audiere (n.r. – pentru Parchetul European). Deci nu este o coincidenţă. Eu am luat acest bilet de avion, pentru că ştiam că sunt anumite activităţi în 18 februarie. Nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituţional. Am participat la evenimente organizate de instituţii ale statului la care am fost invitată de conducători ai acelor instituţii. Dacă există poze sunt de la acele evenimente ale instituţiilor unde eu am participat. Nu am vorbit niciodată cu Sebastian Ghiţă nici la telefon, nici prin e-mail, nici nu am folosit e-mailul cucuveaua sau mai ştiu eu ce alte mailuri vehiculate în spaţiul public. Sigur pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot să apară poze false, aşa cum au apărut şi înregistrări false. Nu am discutat cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituţional. Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare”, a spus Kovesi, la ieşirea de la Parchetul General.

________

UPDATE Laura Kovesi a ieşit de la audiere după aproximativ o oră.

Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect.

Am depus două cereri de recuzare a procurorului de caz şi a procurorului şef.

Mi se va comunica rezultatul.

Mă voi prezenta la audieri în Parlamentul European. 

Cu siguranţă că fi o afectare a candidaturii (la funcţia de procuror-şef al Parchetului European – n.r.). Vom merge pe 26 februarie în Parlamentul European.

Nu am comis niciodată fapte penale.

Sunt pure fabulaţii.

Nu am avut niciun fel de atribuţii legale în extrădarea inculpatului Nicolae Popa.

Sunt acuzată că aş fi primit bani în mod direct pentru a plăti extrădarea. Nu e adevărat, poliţia a plătit banii, sunt comunicate oficiale.

Nu e coincidenţă audierea mea azi. De doi ani sunt hărţuită, am 18 dosare penale.

Nu am avut întâlniri cu Sebastian Ghiţă în afara unui cadru instituţional. Nu am vorbit niciodată cu el la telefon sau prin mail. Sigur, pot apărea poze false.

Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare.

_________

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a ajuns la sediul Parchetului General la ora 12.25, unde a fost întâmpinată de un grup de simpatizanţi, care au scandat „Kovesi, nu uita / Noi suntem de partea ta” şi „PSD, ciuma roşie!”. Unul din simpatizanţi, protestatar #rezist, a încercat să-i ofere un coş cu flori. 

La intrarea în sediul Parchetului, Laura Codruţa Kovesi nu a dorit să discute cu jurnaliştii, ea anunţând doar că va face declaraţii la ieşirea de la audieri.

 

________

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a plecat de acasă spre Parchet, puţin după ora 12.00, transmite România TV.

________

UPDATE Victor Ponta a ajuns vineri dimineaţă, la 9.20, la Parchetul General, pentru a fi audiat ca martor.

„Am fost citat ca martor, din fericire. Nu ştiu ce mă vor întreba. Voi spune adevărul. N-o să mint pentru nimeni niciodată.

Nu sunt o victimă a Laurei Kovesi. M-am prezentat de fiecare dată”.

_______

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA, este citată vineri la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General pentru a fi audiată ca suspect într-un dosar privind fapte de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

„S-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în calitate de suspect pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă”, a declarat Laura Kovesi miercuri.

Ea acuză că citaţia a fost emisă exact pentru ziua în care îşi cumpărase bilet de avion la Bruxelles, unde urmează să fie audiatăpentru postul de procuror-şef al Parchetului European.

„Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidenţă faptul că iniţial am fost anunţată de procedura din Parlamentul European, am înţeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere”, a mai spus Kovesi.

Laura Kovesi urmează să fie audiată vineri la ora 13.00 la Secţia pentru magistraţi a Parchetului General. Pe reţelele de socializare s-au anunţat deja manifestaţii de susţinere pentru fosta şefă a DNA.

Potrivit orarului avioanelor care decolează vineri de pe aeroportul Henry Coandă spre Bruxelles, Laura Kovesi ar putea zbura cu cursa Blue Air de la ora 16.25 sau cu Tarom la 17.05.

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR este de părere că fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar putea fi obligată să nu părăsească țara, însă este convins că fostul procuror-șef al DNA va primi funcția de procuror-șef european.

 

„Da, ar putea fi obligată. Deci măsurile aceste preventive există în codul de procedură penală, pot fi aplicate. Deci nici asta nu ar încurca foarte tare lucrurile pentru că procedura aceasta este în desfășurare și dacă ea a fost declarată ca fiind pe primul loc până acum, nu se vor opri cu asta. Adică vor putea să aștepte până când se va rezolva problema aceasta pentru că oricum procuratura aceasta va fi funcțională din 2022, din câte știu eu”, a declarat Augustin Zegrean.

Dosar deschis la plângerea lui Sebastian Ghiţă

Dosarul în care este audiată Laura Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Poliţia Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în ţară din Indonezia a fostului director al FNI.

Miercuri, Laura Kovesi a declarat că este nevinovată şi că îşi va continua drumul în procedura pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European.

„În ultimele zile, am fost supusă unei campanii de denigrare, probabil plecată din disperarea unora pentru faptul că am ocupat primul loc în procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Pot să vă spun că astă-seară (miercuri – n.r.), după ora 8 seara, s-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, în calitate de suspect pentru infracţiunea de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii”, a spus Kovesi.

Ea a afirmat că punerea sa sub acuzare este „abuzivă” şi „şicanatorie”, susţinând că se încearcă discreditarea sa, pentru a fi împiedicată să ocupe funcţia de şef al Parchetului European. 

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, detalii incredibile despre plângerea care a dus la inculparea Laurei Codruţa Kovesi VIDEO