Mobilizarea i-a făcut pe funcţionarii publici să fugă din Moscova, lăsând un deficit de forţă de muncă în administraţie

Funcţionari care lucrează pentru administraţia oraşului Moscova şi pentru autorităţile federale din capitala rusă fug de mobilizarea parţială, astfel încât administraţia se confruntă cu o gravă criză de personal.

26 oct. 2022, 12:07
Mobilizarea i-a făcut pe funcţionarii publici să fugă din Moscova, lăsând un deficit de forţă de muncă în administraţie

„În unele departamente (ale administraţiei oraşului Moscova), numărul de angajaţi bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, scrie presa moscovită.

Îndeosebi specialiştii în IT au fugit în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, precizează site-ul.

Aceasta pentru că mulţi dintre funcţionarii publici, mai ales la nivelul administrativ inferior, nu sunt feriţi de posibilitatea de a fi mobilizaţi, în condiţiile în care nu sunt consideraţi „indispensabili”, explică siteul Viorstka, potrivit Agerpres.

Moartea în Ucraina a unui şef de departament din cadrul primăriei Moscovei, la numai câteva zile după declanşarea mobilizării parţiale în Rusia, nu doar că a ţinut primele pagini ale ziarelor, ci a şi provocat panică printre colegii săi.

Potrivit site-ului citat, acest exod a paralizat activitatea în mai multe departamente, cum ar fi administraţia pentru locuinţe sau departamentele pentru sănătate şi educaţie. Instituţiile subordonate ministerelor federale au observat de asemenea consecinţele deficitului de personal.

Conducerea politică şi militară a Federaţiei Ruse le-a promis unor grupuri de cetăţeni ruşi că vor fi exceptaţi de la mobilizare, în special experţilor în IT. Cu toate acestea, să demonstrezi acest statut presupune un lung proces birocratic.

Citeşte şi: Vladimir Putin recunoaşte problemele de pe frontul din Ucraina şi cere un plan ferm. „Acum sunt noi provocări. Sunt serioase, semnificative”

Autorităţile ruse nu au comentat oficial informaţia privind fuga funcţionarilor din Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat la 21 septembrie ceea ce el a numit o „mobilizare parţială”, care viza recrutarea a 300.000 de bărbaţi în forţele armate, în contextul unei serii de înfrângeri militare în Ucraina.

Decretul a declanşat furie în întreaga ţară, cu un şir de atacuri violente asupra ofiţerilor locali care răspundeau de mobilizare, iar peste 2.000 de persoane au fost arestate pentru participarea la proteste antimobilizare.

De atunci, sute de mii de bărbaţi de vârsta recrutării au părăsit Rusia, majoritatea îndreptându-se spre ţări ca Georgia, Armenia şi Kazahstan, care menţin un regim fără vize pentru ruşi.

Autorităţile ruse au recunoscut „greşeli”, bărbaţi mai în vârstă sau insuficient de maturi primind notificări de mobilizare în mod eronat.

Citeşte şi: Măsuri fără precedent în Republica Moldova din cauza crizei de energie: cetăţenii sunt sfătuiţi să nu meargă cu lifturile