Modificări la transportul elevilor. Microbuzele şcolare vor fi monitorizate GPS și audio-video

Un proiect de lege depus în Parlament va impune reguli de siguranță suplimentară pentru autovehiculelor destinate transportului de elevi, dacă va fi adoptat.

05 iul. 2022, 10:30
Modificări la transportul elevilor. Microbuzele şcolare vor fi monitorizate GPS și audio-video

Mai mulţi parlamentari au propus introducerea unor măsuri suplimentare care să ducă la un grad mai mare de siguranță pentru elevii care folosesc microbuzele şcolare pentru a ajunge la cursuri în alte localități decât cea de reşedinţă.

Prin noul proiect de lege, folosirea culorilor stridente (galben sau portocaliu) devine obligatorie pentru autovehiculele destinate transportului de elevi, scrie fanatik.ro. Inițiatorii amintesc faptul că obligativitatea folosirii unor astfel de culori este obligatorie în mai multe țări europene, iar ele au drept scop atenţionarea șoferiilor celorlalte mașini din trafic pentru a fi mai atenţi că se află în apropierea unui vehicul care transportă copii.

Citeşte şi: Microbuz şcolar, împins de elevi ca să pornească. Imagini virale

De asemenea, proiectul prevede ca toate microbuzele școlare să fi dotate obligatoriu cu limitatoare de viteză, astfel încât șoferii să nu poată depăși limita legală de viteză. Iniţiatorii speră că o astfel de măsură va contribui la reducerea ritmului de uzură al microbuzelor și a costurilor cu combustibilul.

Citeşte şi: Copii traşi cu sania de un microbuz, în Hunedoara. Imaginile au devenit virale: „Ăştia nu-s sănătoşi la cap”

Dată va fi adoptat proiectul, microbuzele şcolare ar urma să fie monitorizate prin GPS, iar în interiorul şi exteriorul lor vor fi instalate camere de supraveghere. Camerele trebuie să fie capabile să facă și înregistrări audio, mai precizează sursa citată.

În cazul în care va fi adoptat proiectul, microbuzele şcolare aflat în uz vor fi dotate cu limitatoare de viteză, GPS şi camere de supraveghere audio-video pe banii administrațiilor locale.