Noul Codul penal merge la vot final. Modificările au trecut de Senat şi au primit raport favorabil şi de la comisia Iordache UPDATE

Publicat: Marţi, 03 Iulie 2018 08:03 // Actualizat: Miercuri, 04 Iulie 2018 09:07 // Sursa: romaniatv.net

Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu. Tot marţi, proiectul a ajuns din nou la Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache, care a dat marți dupa-amiază un nou raport pe proiectul de modificare a Codului Penal, urmând ca miercuri să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, iar joi să primească vot final.

UPDATE: Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei condusă de deputatul PSD Florin Iordache a adoptat marţi raportul privind proiectul de lege pentru modificarea Codului penal necesar înaintea votului din Plenul Camerei Deputaţilor. Raportul a trecut cu 12 voturi "pentru", şapte voturi împotriva şi două abţineri, UDMR abţinându-se de la vot. Legea nu a suferit modificări majore faţă de forma adoptată de Senat, fiin respinse amendamentele PNL şi USR, dar şi un amendament propus de UDMR pentru redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu. Proiectul intră miercuri la dezbateri şi joi la vot în Camera Deputaţilor. Comisia a respins amendamentele PNL şi USR pentru redefinerea abuzului în serviciu, dar şi un amendament propus de UDMR pentru redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu, după ce grupul PSD a votat "împotrivă". Astfel, potrivit amendamentului, din infracţiune era exclus pragul valoric şi se introducea interzicerea unor drepturi în cazul comiterii abuzului în serviciu. De asemenea, era eliminată formula ”în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit”.

UPDATE: Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei a respins, marţi, un amendament propus de UDMR pentru redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu, după ce grupul PSD a votat "împotrivă". Astfel, potrivit amendamentului, din infracţiune era exclus pragul valoric şi se introducea interzicerea unor drepturi în cazul comiterii abuzului în serviciu. De asemenea, era eliminată formula "în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit".

UPDATE Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, se reuneşte marţi, de la ora 16.00, la aproximativ două ore după ce proiectul de lege pentru modificarea Codului penal a fost adoptat de Senat. Potrivit procedurii, după votul din Senat, proiectul de lege se întoarce la Comisie pentru a fi din nou dezbătut şi pentru a fi aduse unele modificări, după care va intra la votul final din Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege privind modificarea Codului penal va intra miercuri la dezbateri în plen, urmând ca joi să primească votul final, potrivit deciziei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. După încheierea acestor proceduri, iniţiativa legislativă va merge la preşedinte pentru promulgare.

"Ţara-i sub ape, iar prioritatea zero a PSD-ului este Codul penalilor! Aşa că, după ora 15, ne vedem la Comisia Iordache", a scris Stelian Ion pe contul său de Facebook.

________________

UPDATE Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal.

Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 voturi "pentru", 9 abţineri şi 28 "împotrivă" .

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.

_______________

UPDATE Senatorul Cseke Attila a explicat că UDMR nu este de acord cu reducerea limitei maxime de pedeapsă pentru abuzul în serviciu şi cu sintagma “pentru a obţine pentru sine, soţ, afin sau rudă până la gradul II un folos patrimonial”, iar dacă aceste probleme nu se vor rezolva prin adoptarea amendamentelor respinse care „ar rezolva” aceste lucruri, formaţiunea sa nu va susţine proiectul de lege.

“S-au introdus două chestiuni în plus la abuzul în serviciu, şi anume reducerea limitei maxime de pedeapsă de la 7 la 5 ani şi s-a introdus sintagma. Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord. Vă spun că din dezbatere, atunci când amendamentele respinse se susţin, vom vota cele două amendamente care ar rezolva cele două chestiuni – să rămână neglijenţa în serviciu şi abuzul în serviciu să rămână în forma cerută de CCR. Dacă acest lucru nu se întâmplă, UDMR nu va putea susţine propunerea legislativă”, a conchis el.

_______________

UPDATE Senatorii PNL, USR şi PMP au părăsit sala de şedinţă a plenul Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar pentru votul proiectului de lege privind modificarea Codului penal. Şedinţa continuă, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu spunând că cvorumul este obligatoriu doar la adoptarea legilor, nu şi la dezbaterea lor. Mai mult, Ţuţuianu afirmă că a fost permanent cvorum în sală.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a cerut închiderea imediată a şedinţei de plen, deoarece este nevoie de minimum 69 de senatori pentru a se asigura cvorumul.

Potrivit News.ro, în ciuda lipsei de cvorum, preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a continuat şedinţa, iar la ora transmiterii acestei ştiri Şerban Nicolae susţine proiectul de lege privind modificarea Codului penal.

Preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a citat dintr-o decizie CCR, afirmând că este necesar cvorum la adoptarea legilor, nu şi la dezbaterea lor. Mai mult, el spune că există cvorum.

________________

Senatul va dezbate marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, potrivit ordinii de zi a plenului, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, act normativ care a primit luni raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei. Cea mai controversată modificare prevede dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu.

Un amendament admis luni se referă la abuzul în serviciu, în sensul că pragul pentru această infracţiune a fost stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie.

"Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea, inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă", se precizează în amendament.

Printre amendamentele admise în comisie figurează posibilitatea eliberării condiţionate dacă s-a executat o jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi, cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani.

Un alt amendament îl vizează pe condamnatul care a împlinit vârsta de 60 de ani şi care poate beneficia de eliberare condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei cu închisoarea, dacă aceasta nu depăşeşte zece ani sau cel puţin o jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Orice lege se adoptă, oricând vei găsi pe cineva care va beneficia de respectiva modificare

Totodată, parlamentarii majorităţii din comisie au votat un amendament care vizează abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu.

Articolul 308 din Codul penal - "Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane" - a fost modificat astfel încât, dacă prejudiciul va fi achitat, limitele pedepselor să se reducă la jumătate.

Potrivit modificărilor adoptate de comisie: "dacă infracţiunile prevăzute la art. 295 şi 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate. Dispoziţiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceştia".

Articolul 295 se referă la delapidare, art. 297 - la abuz în serviciu, art. 299 - la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, iar art. 300 - la uzurparea funcţiei.

De asemenea, termenele de prescripţie a faptelor cuprinse în Codul penal au fost reduse.

Altă modificare vizează alineatul (1) de la articolul 112 privind confiscarea extinsă, care, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost formulat astfel: "Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea, în baza elementelor de fapt şi a probelor administrate, că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei". 

Citeşte şi: Comisia Iordache a dezincriminat parţial abuzul în serviciu. DNA: Toate dosarele de abuz din 2017 ar fi închise UPDATE

loading...
11 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Codul Penal comisia iordache dezincriminare abuz în serviciu Senat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 iul 15:49
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
A ZIS CA SA INTRE SPIRITE RELE:CA IN VESTUL SALBATIC CUM ZICE DNUL ALEXANDRU:VA FOLOSITI DE MESAJELE NOASTRE CA SA NE ACUZATI SI SA FACETI RAU IN LOC SA NE AJUTATI:SA VA AJUTE DZEU DACA VA BATETI JOC DE NISTE OAMENI CARORA LI SE FACE RAU!ATI ZIS SI DE NUL INGE MI-ATI INCALCAT DREPTURILE FARA SA AM NICIO VINA:SA VA AJUTE DZEU:VA FOLOSITI DE MESAJELE MELE CA SA JUSTIFICATI FAPTELE RELE CARE SE DAU LA STIRI:SA VA DEA DZEU SA AVETI PARTE DE RAUL PE CARE NI-L FACETI!NE-ATI INCALCAT SI DREPTUL LA EXPRIMARE; NE-ATI ACUZAT SI JIGNIT FARA NICIUN DREPT;VBITI NEINTELIGINIL CA SA NE FACETI RAU SAU CU TEL DOAR PTR CA ASA VRETI DVS SI AVETI PUTEREA IN MANA:NU AVEATI DREPTUL SA FACETI ASA CEVA:
03 iul 15:27
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
SA INTRAM INTR-O NORMALITATE INSEAMNA SA STEA HOTII MINCINOSI IN PUSCARIE ORI DVS SUNTETI IMPOTRIVA ACESTOR LUCRURI NU INSEAMNA VIERMI INTR:O PERS NORMALA: HOTUL SAU MINCINOSUL AM ZIS SA STEA IN PUSCARIENU AM INDEMNAT LA INFRACTIUNI:NU MA ACUZATI CA V-AM INDEMNAT LA INFRACTIUNI CA E UN NEADEVAR:
03 iul 15:04
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
M-A SUNAT UN DOMN VALI CRISTI CARE A VENIT CU MN LA METRO S-A FACUT CA AR VREA SA CARE MARFA A IMPUSCAT PE ACOLO SI ACUM M-A SUNAT PLANGAND CA A MURIT CU BANII DE TRANSPLANT IN MANA CA LUMEA S-A MOBILIZAT SA -SI FACA UN TRANSPLANT E UN HOT MINCINOS I-A PUS SA MUNCEASCA SI LE-A LUAT BANII S-AU MOBILIZAT SA-L AJUTE PE EL SA FACA UN TRANSPLLANT:EL A MURIT SI AM MURIT SI NOI:VREA SA NE FACA SA CREDEM CA AM MURIT SA ZICA LUMEA CA SUNTEM NEBUNI:M-A SUNAT PLANGAND CA VREA SA NE CASATORIM ADICA VREA SA MA OMOARE CA L-AM BLESTEMAT CA NE-A LUAT BANII SA-SI FACA TRANSPLANT:MUNCESC EU PTR EL MA MOBILIZEZE EU PE INTERNET SA-SI FACA TRANSPLANT: II CHEM POLITIA: ACUMA NU MAI E JUCATOR DE TENIS SAU DE FOTBAL S-A MOBILIZAT LUMEA PE NET SA-SI FACA TRANSPLANT:ADICA I-A FACUT SA CREADA CA AU MURIT I-A TERORIZAT FACANDU-I NEBUNI ASTFEL INCAT SA ZICA CA EL SA PARA CA AU DECLARAT CA SUNT NEBUNI: FA-TI TRANSPLANT DIN BANII GERMANIEI CA S-AU MOBLIZAT SA-TI FACI TRANSPLANT SI SUNTEM COPII VII NU-TI FACE PROBLEMA: MAI PUNE-I SA SE MOBILIZEZE PE GERMANI SI PE IMIGRANTI SA-TI FACI TRANSPLANTURI SA-TI IEI MEDICAMENTE SI NU-I MAI AMENINTA CU MOARTEA CA OAMENII CARE AMENINTA CU MOARTEA TB SA STEA LA JILAVA NU PROFESOR LA GIMNAZII IN GERMANIA SAU LA SOCOLA DEFINITIV:IN GERMANIA NU ESTE PUSCARIA JILAVA:DACA LE-O LUAT MUNCA SUB DIFERITE PRETEXTE SA-SI IA MEDICAMENTE SI SA-SI FACA TRANSPLANTURI SA NU MAI MINTA SA NU MAI FURE SI SA NU MAI ZICA CA VREA SA SE INSOARE CU MN PLANGAND GANDINDU-SE IN MINTEA LUI SOCIOPATA CA VREA SA MA OMOARE:L-AM BLESTEMAT CA ARE MUNCA MEA:
03 iul 11:49
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
AU PORTOFELUL GRI CU DOUA CURI LEGATE IN POZITII OPUSE:M-AM CHINUIT SA INCHEI DOUA SPECIALIZARI UNA POSTUNIVERSITARA SI DUP-AIA ZECE ANI IN CONTINUU CU SPECIALIZARI IMPARTITE IN PERIOADE MAI MICI CARE DACA LE ADUNI MAI VALOREAZA CEL PUTIN CAT INCA DOUA SPECIALIZARI UNIVERSITARE SI NU S-A UITAT NIMENI AM AJUNS SA FIU TRATATA CA NISTE MANUNCHIURI DE VIERMI CARE DEGRADEAZA CU PICATURA CHINEZEASCA SI TBUIE STARPIT:MERGEAU CU TEL LEGAT LA PROHAB IN TREN ZICEAU CA NE SUNA DOAR DACA NE VIOLEAZA CU RAME;VIERMI; BROASTE CU HIPNOZA SI APLICATIILE DE PE TEL SAU ALTE SMECHERII:
03 iul 11:40
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
II UREZ DNULUI MARTIN;DNULUI MIHAITA SI DNULUI MIHAI ;DOMNILOR SORI;IISUS HRISTOSI;ALLAH;MAHATMA GHANZI SAU CINE MAI VOR EI DOAR MULTA SANATATE SI MULTA JUSTITIE CA EXACT DOAR DE ASTEA AU NEVOIE IN SENSUL CEL MAI TRADITIONAL CU PUTINTA NU SA SE INCHIDA IN CAMERE SI SA SE PLIMBE CU NISTE DNI CARORA LE SPUN PSIHIATRI SAU PSIHOLOGI PE STRADA SAU SA STEA CU EIN IN CASA-S-AU DUS LA ENGLEZI SI AMERICANI SI AU ZIS CAO DNA A SCRIS UN INVENTAR DE NDREPTATI PE UN SITE DE STIRI ROMANESC SI CA ASA FACE SI HUGH GRANT SAU JEREMY CARE A OMORAT ZIARISTI SI EA NU VREA CRIMINALI IN LIBERTATE:JEREMY A FOST RESPINS DE O FATA SI O PUNE SA PLATEASCA PTR ACESTE NEDREPTATI:SI DNA CARE ERA LA PUPITRU I-A ZIS DA SI NOI VOM VBI CU MARY ELLEN; AU VBIT CU NORA HASSAN ANCA ETC:
03 iul 11:26
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
ISI IAU CEAIURI CU MENTA ROZ -MINTZ IERBURI DE MENTA LA CUTIE LASA FRUNZELE SA SE USUCE PE DULAPUL DIN BUCATARIE CA VREA SA OMOARE CAINELE CA EL E VINOVAT DE TOT E SUPER NEBUNA ZICE TOATA LUMEA-PREOTUL A ZIS CA SUNT INDRACITI CA FAC NUMAI MIZERII SI AU EPISOADE CAND SE CRED DZEU SAU ZEI PAGANI: II ZICE LUI FRATEMIU CA VREA SA O LASE CA EA E PRINTESA SI CA L-A GASIT PE ADRIAN PE CARE IL IUBESTE SI O POATE PROMOVA:EL NU E IN STARE SA O AJUTE ASA CUM MERITA SI SA O TINA:L-A TINUT FLAMAND IN MIZERIE NU-I DA VOIE SA IA PASTILE SA MUNCEASCA SI SA TRAIASCA LINISTIT;NE-A DISTRUS TOATA FAM: ARE DOISPREZECE CLASE SI-SI BATE IN CONTINUARE JOC DE MN CU JIGNIRI CU MIZERII IN LOC DE MACARE CU TEROARE NU MA LASA SA MUNCESC::::AU FACUT AVORTURI::::ZICE CA LE PLACE PATUL ASTFEL ELE SUNT INCREDIBILE::::MINT CA VOR SA RAMANA INSARCINATE IAU PASTILE FAMENITA ADICA IN TRADUCERE BOLNAVA FA-O PE MENITA:::::::CA EA E VANZATOARE SI ACOLO NU POATE SA O POATA PROMOVA CA E TEILZEIT:::ADICA INBATAIE DE JOC:::DACA O PROMOVEAZA VOLLZEIT VANZATOARE DEVINE F IMPORTANT DNA MARIANA :
03 iul 11:12
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
ASA NUMITELE DNE ARANJATE CA PROF ZICEAU CA JOACA TENIS CU MN DAR CA NU STIU EXACT CUM CA NU TOATE JOACA TENIS CU MN DEMULT:MAI ERA UN TANAR SAU O TANARA IN TREN CARE IMI ZAMBEA OBSESIV; ERAM NUMAI NOI PE HOL; AVEA UN CABLU NEGRU IN JURUL URECHII SI UN OVAL GRI CU NEGRU LIPIT DE CAP IN SPATE SI DE OCHI SI II PUNEAM INTREBARI IN LEGATURA CU STATIA DAR PRETINDEA CA NU AUDE NU VD NU POATE VORBI SAU GANDI DIN CAUZA ACELOR CURELE LIPITE DE CAP IN CAP IN OCHI ETC::;:SI CA POATE DOAR SA-MI ZAMBEASCA SOLAR SI MARTINESTE- SPER CA DNUL NU ARE DUBLURI PRELUATOARE DE BOLI SARACIE SI NENORICIRI: AM ELIMINAT LA TOALETA O TEXTURA ALBA CA UN FEL DE TAMPON:
03 iul 10:57
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
L-AU DAT PE DNUL ALEXANDER KELLER LA STIRILE GERMANE CU DEZECHILIBRU EMOTIONAL; FARA SA POATA AUZI;CU DEPRESIE GRAVA SA VB CA LUMEA SAU VBIND SINGUR SI SUNT PERS CARE SUSTIN CA AU DUBLURI-FAC RITUALURI SATANICE CA SI ACELE PERS PE CARE LE CONSIDERA DUBLUL LOR SA SUFERE DE ACELEASI BOLI INGROZITOARE SI EXTREM DE GRAVE:
03 iul 10:46
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
STIE TOATA LUMEA CA ZIC CA AU DARUL CLARVIZIUNII IN SENSUL CAND PREVAD CA VOR GASI UN BARBAT CARE LE POATE PROMOVA CA VOR RAMANE INSARCINATA CU EI SE VOR TINE DE MANA CAND II VOR SCHIMBA CUM LE CONVINE CA ORICUM PTR MUNCA NU AU ABILITATI SI NU LE PLACE IAR CE SPUNE LUMEA DESPRE ELE SI DUPA CUM LE TRATEAZA E PREA AMABIL NICIDECUM NEDREPT:
03 iul 10:40
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
AU DAT LA STIRILE GERMANE CA PE ORICE PERS O VAD BRUNETA O CRED PSIHOSCHIZOFRENICA FARA SA AIBE DOVEZI DE DEVIATII SI TULBURARI DE COMPORTAMENT:
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8397
RON
07 Jul
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H