Referendum Ucraina: 90% din voturi pentru INDEPENDENŢĂ faţă de KIEV. Rezultatele finale, LUNI

Doar 10% din voturi sunt contra independenţei faţă de Ucraina, potrivit rezultatelor preliminare din oraşele Doneţk şi Lugansk anunţate după ce a început numărătoarea voturilor la referendumul prorus organizat de separatişti în estul ţării.

RomaniaTV.net
11 mai 2014, 19:40

UPDATE:  Insurgenţii proruşi au revendicat duminică seară o susţinere de aproape 90% în favoarea independenţei regiunii Doneţk /estul Ucrainei/ după un referendum separatist denunţat ca ilegal de Kiev şi Occident. 
‘89,07% au votat pentru şi 10,19% împotrivă. Acest lucru poate fi considerat ca fiind rezultatul definitiv’, a declarat Roman Liaguin, şeful comisiei electorale înfiinţate de rebeli. Rata de participare a atins 74,87%, potrivit aceluiaşi responsabil, citat de AFP. ‘A fost foarte uşor să se numere buletinele de vot deoarece numărul persoanelor care au votat împotrivă a fost extrem de scăzut’, a mai spus el. Insurgenţii armaţi proruşi au convocat duminică populaţia din bazinul Donbass /7,3 milioane de persoane/, unde ei controlează principalele oraşe, să valideze proiectul lor de ‘independenţă’ a ‘republicilor populare’ autoproclamate Doneţk şi Lugansk.
La Kiev, Ministerul Afacerilor Externe a declarat deja înaintea rezultatelor că ‘referendumul… este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei’. Această consultare nu este decât o ‘farsă criminală’ finanţată de Rusia, a mai afirmat ministerul. Occidentalii i-au susţinut poziţia.

Anunţul a fost făcut de Aleksei Şmilienko, unul dintre liderii proruşi din Lugansk, una din cele două regiuni din sud-estul Ucrainei unde a fost organizat duminică referendumul, potrivit Agerpres.

Citeşte şi REFERENDUM cu ARMA la TÂMPLĂ: Cum s-a VOTAT în estul UCRAINEI
      
Unele secţii de votare au fost închise la 20.00 ora locală (17.00 GMT) în timp ce altele rămân deschise mai multe ore, pentru a permite o participare mai mare.

Peste 7 milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi să voteze în regiunile Doneţk şi Lugansk, pentru independenţă, ca teritoriu autonom sau pentru rămânerea în Ucraina. 

Ministerul de Externe ucrainean anunţase înaintea refrerendumurilor că acestea sunt ilegale şi că Kievul nu le va recunoaşte, iar integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi ameninţată.

În Slaviansk, rata de participare a fost de aproximativ 80%, cupă cum a informat primarul autoproclamat, Viaceslav Ponomarev.

La Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coadă pentru a vota. În  Svatove, în apropiere de Lugansk, primarul Evghen Rîbalko a refuzat să organizeze referendumul, cu toate că fusese ameninţat de miliţiile proruse, cu arma.  În schimb, la Krasnoarmiisk, un grup de bărbaţi înarmaţi a ocupat clădiri oficiale şi a întrerupt desfăşurarea referendumului.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat recent de institutul Pew Research Center, 70% dintre locuitorii din estul ţării pledează pentru menţinerea unităţii Ucrainei.

Potrivit Comisiei Electorale, rezultatele refrendumului vor fi cunoscute începând de luni.