Momente grele pentru Tudor Gheorghe. Soția rapsodului a murit

Soția rapsodului Tudor Gheorghe, Georgeta Luchian Tudor, a murit. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

26 ian. 2021, 15:03
Momente grele pentru Tudor Gheorghe. Soția rapsodului a murit

Momente grele pentru Tudor Gheorghe. Georgeta Luchian Tudor, în vârstă de 86 de ani, a decedat. Actrița s-a născut la Brăila (6 septembrie 1934, numele de familie Loch), a absolvit Institutul de Teatru în 1963, clasa profesor Ion Şahighian, asistenţi David Esrig şi Călin Florian.

Citește și: Elevii de liceu învață din manuale că România NU este în Uniunea Europeană. Cum este posibil

„Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ anunţă cu tristeţe plecarea la cele veşnice a actriţei Georgeta Luchian Tudor, una dintre actriţele emblematice ale unei instituţii pe care a slujit-o cu un talent ieşit din comun, şi este alături în aceste momente de soţul ei, artistul Tudor Gheorghe”. A dorit să fie ziaristă, dar teatrul a câştigat în ea una dintre actriţele de rasă, de a cărei nobleţe artistică s-au bucurat generaţii de spectatori craioveni şi nu numa, au informat, marţi, reprezentanţii Naţionalului craiovean.

„A plecat în această iarnă tristă, dar versurile sale, ca şi amintirea unei actriţe depline, rămân: ‘Am fost întrebată de ce uneori femeile surâd. Şi am răspuns: pentru că plâng prea mult, în fiecare zi, pentru toate durerile lumii, nu numai pentru cele ale lor. Dar, doamnelor, domnişoarelor, pentru că este ziua noastră, vă doresc să surâdeţi mai mult, chiar şi atunci când vă doare inima… Pentru că surâsul e un balsam'”, au transmis reprezentanţii teatrului.

Momente grele pentru Tudor Gheorghe. Georgeta Luchian Tudor a jucat în spectacole regizate de cunoscuți regizori, cum ar fi Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Cătălina Buzoianu, Petre Sava-Băleanu, Călin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornişteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcărete şi alţii.

Actrița a jucat în spectacolul ”Micul Infern” alături de soțul ei, cunoscutul artist Tudor Gheorghe, cu care a fost împreună timp de 56 de ani.

Tudor Gheorghe, propus cetăţean de onoare şi în Dâmboviţa

Artistul primeşte recunoştinţă în tot mai multe judeţe. După ce a fost numit cetăţean de onoare la Bucureşti, Tudor Gheorghe este pe cale să primească aceeaşi distincţie şi în Dâmboviţa.

Preşedintele PSD Dâmboviţa Corneliu Ştefan şi vicepreşedintele aceleiaşi organizaţii, Radu Popa, au redactat o scrisoare deschisă în care le cer primarilor din judeţul Dâmboviţa să îi confere lui Tudor Gheorghe titlul de cetăţean de onoare. „Considerăm că acordarea distincţiei ar fi justificată de talentul şi profesionalismul dlui Tudor Gheorghe”, se precizează în scrisoare.