Monica Anisie anunţă concedierea profesorilor care nu predau online

Elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, încălcând regulile, li se poate scădea nota la purtare, spune Ministrul Educației. Anisie anunță că există prevedere în lege pentru ca un profesor să fie concediat, dacă nu vrea să facă școală online.

RomaniaTV.net
04 oct. 2020, 20:02
Monica Anisie anunţă concedierea profesorilor care nu predau online

Elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, încălcând regulile, li se poate scădea nota la purtare, a declarat Ministrul Educației la conferința de presă de vineri, 2 octombrie. Monica Anisie a explicat că în noul regulament de funcționare a școlilor sunt prevăzute reguli și pentru această perioadă. Oficialul a răspuns întrebărilor jurnaliștilor după plecarea Premierului Ludovic Orban. Anisie a precizat că există prevederi în lege pentru ca un profesor să fie concediat, dacă nu vrea să facă școală online.

Elevii care nu poartă mască la şcoală vor avea nota scăzută la purtare. Declaraţii de ultim moment făcute de ministrul Educaţiei! 

Întrebată ce poate păți un elev care își dă masca jos în timpul orei și care îi determină astfel și pe ceilalți să se joace cu masca și să nu respecte regulile, ministrul a spus că există posibilitatea scăderii notei la purtare. „În primul și-n primul rând, fiecare profesor trebuie să discute cu fiecare elev în parte. Este important ca noi, profesorii, să le explicăm copiilor că viața noastră trebuie să nu fie pusă în pericol. Este important ca noi toți, ca societate, să înțelegem că respectarea măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor reprezintă o prioritate. Dacă un copil nu respectă regulile, profesorul trebuie să îi explice că este important să se gândească la pericolul pe care îl realizează față de cei din jurul lui, având în vedere faptul că există posibilitatea să aibă virusul respectiv. Dacă vă uitați la noul regulament, sunt prevederi și pentru această perioadă. Noi am dat ordin de ministru cu un nou regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Nu există acum, să spunem, niște sancțiuni care să vină în defavoarea elevului.

În primul și în primul rând noi trebuie să îi spunem elevului că riscă să i se scadă nota la purtare, asta este prima etapă, știm cu toții că având un comportament neadecvat în spațiul școlii, inclusiv din punctul acesta de vedere, nerespectând măsurile, riscă să i se scadă nota la purtare.”

În noul regulament, pe care îl puteți descărca mai jos, nu există nicio prevedere nouă legată de sancționarea elevilor sau de obligațiile suplimentare ale acestora de a respecta măsurile de distanțare, ori purtarea măștii, față de regulamentul aprobat în 2016″, a spus ministrul.

Întrebată despre sancționarea profesorilor care nu vor să facă școală online, Monica Anisie a anunțat că există prevăzută în lege posibilitatea desfacerii contractului de muncă pentru un profesor care refuză să prea online elevilor săi.

Situaţie actualizată în România. Câte şcoli au trecut în scenariul roşu, în ultima săptămână

Educaţia din România este în pericol. În ultima săptămână, 270 de unităţi de învăţământ au trecut în scenariul roşu. Totalul şcolilor aflate în această situaţie a ajuns la 581.

În Capitală, în ultima săptămână, 9 şcoli au trecut în scenariul roşu, iar 5 au trecut în scenariul galben. Şi profesorii sunt ameninţaţi.

Inspectorii încep controale, pentru a vedea dacă învăţâtorii şi profesorii folosesc platformele educaţionale puse la dispoziţie gratuit, pentru orele online. Refuzul profesorilor de a preda online se poate lăsa cu desfacerea contractului de muncă.