Monica Macovei a depus CONTESTAŢIE la BEC privind votul pe liste suplimentare în București

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidata independentă la prezidențiale Monica Macovei a depus la Biroul Electoral Central o contestație privind "refuzul" președinților secțiilor de votare de a lăsa alegătorii cu domiciliul în alt oraș să voteze pe listele suplimentare, "invocând, cu rea-credință, lipsa formularelor de declarații pe proprie răspundere ce trebuiau semnate înainte de vot".

02 nov. 2014, 19:16
Monica Macovei a depus CONTESTAŢIE la BEC privind votul pe liste suplimentare în București

EXIT POLL CSCIREZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 40%, fiind urmat de Klaus Iohannis, cu 31%, potrivit rezultatelor sondajului CSCI, difuzat de România TV, la orele 21.00. 

EXIT-POLL CSCI ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Victor Ponta – 40%, Klaus Iohannis – 31%. Cine este pe locul trei

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Monica Macovei a depus o contestație împotriva „măsurii (luate, cu rea-credință, de președinții secțiilor de votare) de a trimite votanții, în mod fraudulos și ilegal, către alte secții de votare, secții la care aceștia întâmpinau exact aceleași probleme”.

De asemenea, măsura este luată și împotriva „refuzului președinților secțiilor de votare de a preciza, în mod clar și corect, secțiile de votare în cadrul cărora, față de existența unor astfel de declarații, electorii își pot exercita dreptul la vot și împotriva neasigurării condițiilor legale pentru votanții de la secțiile de votare din străinătate, sub aspectul incapacității reprezentanților secțiilor de a-i primi pe aceștia în secție, în timp util, cu consecința apariției riscului interzicerii dreptului acestora de a vota”.

Contestația a fost depusă și „împotriva refuzului președinților secțiilor de votare de a lua măsurile necesare pentru asigurarea suplimentării numărului de declarații pe proprie răspundere și a coordonării situației de fapt cu posibilitatea reglementării acesteia de către Biroul Electoral Central și Birourilor Județene”.

Monica Macovei susține că, în condițiile acestea, ar exista un risc de anulare a alegerilor.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidata la Președinție face referire și la „încălcarea dreptul constituțional de a vota (ca drept fundamental în cadrul statului de drept)”, acest lucru fiind de o gravitate deosebită, „ceea ce poate determina anularea alegerilor pentru cauza de fraudă organizată de puterea executivă, ca parte interesată în acest proces electoral atât prin intermediul candidatului propus la Președinție, cât și prin calitatea sa de organizator a alegerilor”.

Vezui şi: SCANDAL în DIASPORA. Românii din străinătate cer PRELUNGIREA programului de vot şi DEMISIA lui Corlăţean

În acest sens, ea solicită să fie dispusă „remedierea de îndată a situației existente în cadrul tuturor secțiilor de votare prin suplimentarea de îndată și într-un mod suficient a formularelor privind Declarațiile pe proprie răspundere ce trebuie semnate de către alegătorii care votează pe listele suplimentare”, dar și „luarea măsurilor legale adecvate pentru preîntâmpinarea unor evenimente similare la toate secțiile de votare”.

„Solicităm prelungirea programului secțiilor de votare din țară și străinătate, până la asigurarea exercitării în mod deplin și legal a drepturilor electorale ale cetățenilor romani”, se arată în document, dar și „identificarea tuturor persoanelor vinovate de încălcarea normelor electorale și constituționale în vigoare și sancționarea lor pentru fraudarea, cu intenție, a procesului electoral”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Monica Macovei solicită și „asigurarea condițiilor legale pentru preluarea și prelucrarea tuturor contestațiilor și sesizărilor cu privire la nereguli constatate de către cetățeni sau candidați, în cadrul procesului electoral”.

Ea cere și transmiterea soluțiilor dispuse, ca răspuns la contestațiile sale.

„Față de gravitatea neregularității astfel invocate și de riscul anulării alegerilor, în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului său, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin, vă solicităm să dispuneți asupra cererii noastre cu celeritate, vă rugăm să acordați o diligență sporită în soluționarea prezenței contestații, urmând ca în situația unei soluționări incomplete, cu întârziere sau ineficiente, să urmărim respectarea drepturilor electorale ale votanților mei și ale tuturor cetățenilor cinstiți din această țară, inclusiv prin formularea unor plângeri penale (înaintate împotriva reprezentanților Birourilor Electorale, precum și împotriva reprezentanților Autorității Electorale Permanente)”, mai solicită Macovei.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, SCANDAL. Mai multe secţii din Bucureşti, fără declaraţii pe proprie răspundere

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Câteva secţii din centru, printre care şi cele din liceul Jean Monnet, au rămas fără declaraţii pe proprie răspundere pentru cei care nu au domiciliul în Bucureşti.

„Am primit mai multe sesizari in acest sens. De exemplu, cetatenii care au venit sa isi exercite dreptul de vot la sectia de votare de la Gara de Nord au fost redirectionati catre alte sectii de votare din sector, insa nici acolo nu li s-a permis sa voteze si au fost indrumati spre sectiile de votare din alte sectoare. Din ce am verificat noi, la toate sectiile de votare din sectorul 1 nu se mai eliberea acele adeverinte pe proprie raspundere deoarece s-au terminat. In mod normal, Biroul Electoral de sector trebuie sa suplimenteze numarul acestora. Nu este ilegal ca cetatenii sa fie redirectionati catre alte sectii de votare, insa in mod normal trebuie suplimentat numarul acestor adeverinte. Probabil Biroul Electoral evita sa suplimenteze numarul de adeverinte din cauza discutiilor si suspiciunilor legate de numarul mare de persoane care voteaza pe listele suplimentare”, a declarat Ionut Tata, Pro Democratia.

„Am intrebat unde putem sa votam, ne-au zis aici la Jean Monnet. Am venit si nu putem sa votam ca … nu se vrea. Numai în Romania se poate intampla asa ceva”, spune un alegător.

„Nu mi se pare corect. Nu am incercat la sectiile din jur. Acum, ce să facem, să cautam in tot Bucurestiul ca sa votam… Ni s-a spus ca putem sa votam la orice sectie din Bucuresti. Nu mi se pare corect sa umblam dupa sectiile de votare ca sa … ca nu au formulare. Chiar nu se poate. Nu erau instruiti ca sa aiba formulare?”, spune supărat un bărbat, potrivit România TV.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administrației și Internelor (MAI), a declarat că „necesarul de formulare este stabilit în funcţie de numărul urilizat la alegerile precedente” şi cei răspunzători pentru necesarul formularelor sunt preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare.

„Pe parcursul procesului electoral, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să solicite din timp suplimentarea numărului de formulare în momentul în care constată că acestea sunt insuficiente faţă de numărul de alegători. În acest moment, primăriile din Bucureşti au multiplicat astfel de formulare care au început să fie distribuite la secţiile de votare unde era nevoie”, a spus Dajbog.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. În complexul studenţesc din Grozăveşti a fost amplasată o singură secţie de votare pentru studenţii care vor să-şi exprime votul. Aceştia aşteaptă în jur de 30 de minute pentru a intra în cabină. O coadă imensă s-a format la uşa secţiei.

Secția de votare este amplasată în afara campusului, în apropierea restaurantului Pui de Urs.

Candidatul independent la prezidentiale, Monica Macovei, a postat pe Facebook ca la sectiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenti carora nu li se mai permite sa voteze deoarece nu mai sunt formulare tipizate pentru declaratii pe propria raspundere.

„Ponta isi bate joc in continuare de noi. In Bucuresti, in sectiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenti carora nu li se mai permite sa voteze pentru ca sectiile de votare nu mai au formulare tipizate pentru declaratii pe propria raspundere necesare votului pe liste suplimentare”, scrie Macovei.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Încă de la primele ore ale dimineţii au fost înregistrate incidente la secţiile de votare din ţară. Preşedintele unei secţii de votare din Gorj este cercetat pentru neglijenţă după ce a pierdut ştampila de control. Mai mult, preşedintele şi vicepreşedintele unei secţii de vot din Reşiţa au fost ridicaţi de procurori, existând suspiciunea că ar fi încercat să fraudeze 400 de buletine de vot. RomaniaTV.net prezintă toate incidentele care au loc în ziua alegerilor prezidenţiale 2014.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Primele rezultate oficiale vor fi oferite de BEC, începând cu ora 2.00 din data de 3 noiembrie.
 
Astfel, potrivit deciziei BEC, rezultatele parţiale vot fi date publicității începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00, iar ora de referință a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă față de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot au votat pentru alegerea preşedintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursă. Aproximativ trei milioane de români care trăiesc în afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale în cele 294 de secţii de votare în 95 de state. Urnele s-au deschis la ora 07.00, şi se închid la orele 21.00. Primii doi clasaţi se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, programat pe 16 noiembrie.