SUA au cerut închiderea spaţiului aerian pentru avioanele ruseşti către Siria. Moscova sprijină Damascul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat faptul că Grecia a primit o cerere din partea Statelor Unite ale Americii de închidere a spațiului aerian elen pentru avioanele rusești cu ajutoare pentru Siria, informează marți AFP, citată de Agerpres. Moscova şi-a reînnoit afirmaţiile privind sprijinul acordat de Rusia regimului de la Damasc.

08 sept. 2015, 07:00
SUA au cerut închiderea spaţiului aerian pentru avioanele ruseşti către Siria. Moscova sprijină Damascul

Până la declarațiile lui Peskov, doar un singur oficial al diplomației elene a dezvăluit, sub rezerva anonimatului, existența acestei solicitări americane.

‘Partenerii noștri greci au declarat că se gândesc la cererea Statelor Unite’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agențiile de presă ruse. ‘Nu a existat nicio reacție din partea Atenei și este prea devreme pentru a spune care va fi aceasta’, a mai spus oficialul rus, potrivit Agerpres.

Grecia, stat membru al NATO, a primit o cerere din partea Moscovei pentru a permite trecerea a două avioane rusești între 1 și 24 septembrie, a afirmat oficialul elen.

Citeşte şi SUA şi aliaţii au efectuat 15 lovituri aeriene contra SI în Irak şi Siria

Rusia va continua să-i acorde regimului de la Damasc sprijin în domeniul luptei antiteroriste, a declarat, într-un interviu acordat The New York Times, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, informează marți agenția de presă Interfax.  ‘Îi sprijinim, i-am sprijinit și vom continua să-i sprijinim’, a subliniat Zaharova în interviu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, sprijinul militar acordat (regimului de la Damasc) ‘este în acord cu propunerile președintelui rus Vladimir Putin în vederea coordonării eforturilor tuturor celor care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI)’.

Citeşte şi Kremlinul confirmă: Rusia NU va participa la bombardarea Statului Islamic

Cu toate acestea, secretarul de stat american John Kerry a exprimat sâmbătă ‘îngrijorarea Statelor Unite’ cu privire la o presupusă implicare militară a Moscovei în Siria, într-o discuție cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov. Lavrov i-a răspuns lui Kerry că ‘partea rusă nu a ascuns niciodată livrarea de echipamente militare către autoritățile siriene pentru a lupta împotriva terorismului’, conform unui comunicat publicat de diplomația rusă. Un senator rus, citat de RIA Novosti, a declarat că, dacă Atena își va închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, Moscova va căuta alte rute pentru aeronavele sale, precum Iranul și Turcia.