Motivarea achitării fostului şef ANI, Horia Georgescu: Nu avea atribuţii de evaluat imobile, DNA a inventat paguba

Înalta Curte a publicat motivarea achitării inculpaților din dosarul ANRP 4, în care DNA l-a trimis în judecată pe fostul șef ANI, Horia Georgescu, dar şi pe Ingrid Luciana Mocanu, Marko Attila, Remus Virgil Baciu, Iuoraș Mihnea Remus și Canangiu Cătălin Constantin.
Romania TV
19 feb. 2020, 20:14
Motivarea achitării fostului şef ANI, Horia Georgescu: Nu avea atribuţii de evaluat imobile, DNA a inventat paguba

Înalta Curte a decis, definitiv, achitări pe bandă rulantă în dosarul „ANRP 2”, în care DNA reclama pagube de peste 84 de milioane de euro prin supraevaluarea unor imobile, potrivit Newsweek.ro.

Motivarea Înaltei Curţi arată că nici paguba nu există, nici atribuția acuzaților de a evalua imobilele. 

Potrivit acuzaţiilor DNA, Horia Georgescu, Ingrid Luciana Mocanu, Marko Attila, Remus Virgil Baciu, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraș Mihnea Remus și Canangiu Cătălin Constantin, membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi supraevaluat unele imobile pentru ca, în final, deciziile de despăgubire să fie eliberate la valori mult mai mari decât valoarea reală a imobilelor. 

Înalta Curte arată în motivarea deciziei de achitare pentru abuz în serviciu a tuturor inculpaților că „acuzația formulată prin rechizitoriul parchetului se întemeiază pe premisa existenței unei atribuții de serviciu de verificare a rapoartelor de evaluare din perspectivă tehnică”. Dar, a adăugat ÎCCJ, „Înalta Curte urmează să stabilească în ce măsură atribuțiile de serviciu ale membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, menționate anterior, le permiteau și îi obligau în același timp la o analiză detaliată din perspectivă tehnică.”

Instanța Supremă a constatat, totuși, „că situația membrilor Comisiei Centrale este relativ identică cu circumstanțele în care organele judiciare folosesc cunoștințele unui specialist pentru a verifica un aspect tehnico-științific, respectiv o expertiză sau o constatare tehnico-științifică, cu alte cuvinte se apelează la cunoștințele unui expert specializat într-un anumit domeniu.”

Citeşte şi: DOSARUL ANRP. Horia Georgescu şi Ingrid Mocanu, achitaţi definitiv. Theodor Nicolescu, opt ani cu executare

Judecătorii de la ÎCCJ au scris și că acești experți existau la nivelul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și că acești experți erau cu totul responsabili pentru stabilirea valorilor imobilelor, nu membrii Comisiei Centrale.

Concluzia Înaltei Curți a fost, așadar, logică: „se constată că nu se poate reține încălcarea atribuțiilor de serviciu de către inculpații (…), având în vedere faptul că activitatea de analiză și stabilire a cuantumului final al despăgubirilor nu presupunea o verificare din perspectiva tehnică a rapoartelor de evaluare.”

Partea esențială analizată de către judecători a fost cea a prejudiciului enorm invocat de către DNA. Astfel, se arată în motivare, „Înalta Curte reține că un alt aspect important, indispensabil pentru a se putea reține existența infracțiunii de abuz în serviciu, îl constituie existența unui prejudiciu, a unei pagube. Trebuie menționat aici faptul că în nici un moment (urmărire penală sau la judecarea în fond a cauzei) nu s-a făcut trimitere la componenta referitoare la existența unei vătămări a intereselor legale ale unei persoane, (…) ci doar la existența unei pagube, a unui prejudiciu material adus statului”.

A existat acest prejudiciu adus statului?

Conform DNA (care a analizat, cu ajutorul experților săi, mai multe evaluări făcute de experții ANRP), acest prejudiciu a existat și a fost de aproape 85 de milioane de euro. ÎCCJ „constată că această pagubă creată prin supraevaluare nu este însă certă”, potrivit motivării.

De asemenea, „Înalta Curte reține că rapoartele de constatare întocmite în cursul urmăririi penale sunt practic desființate de către experții judiciari solicitați de instanță, care contestă modalitățile în sine de evaluare folosite de către specialiștii DNA.”

Altfel spus, experții aleși de instanța care a decis condamnarea inculpaților achitați în final au notat că „experții” DNA au făcut niște rapoarte de evaluare fără nici o bază reală, lucru susţinut de următorul pasaj din motivare: „condițiile în care aceste diferențe (dintre evaluarea experților ANRP și cea a celor de la DNA – n.r.) au fost înlăturate de experții judiciari prin considerarea constatărilor tehnice de evaluare efectuare în timpul urmăririi penale ca fiind nepertinente în ansamblul lor (concluzii însușite atât de către instanța de fond, cât și de Înalta Curte) se constată că nu există o pagubă în sensul prevăzut de lege.”

Citeşte şi: Horia Georgescu, fostul şef al ANI, dezvăluie culisele clasării dosarelor lui Klaus Iohannis

În final, magistrații au decis: „Având în vedere că nu pot fi reținute două dintre condițiile de tipicitate necesare pentru reținerea infracțiunii de abuz în serviciu pentru care au fost trimiși în judecată inculpații (…), Înalta Curte (…) va dispune achitarea lor întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiuni.”

Judecătorii ICCJ au stailit achitarea pentru faptele de abuz în serviciu sau complicitate la acestea a fostului șef al ANI, Horia Georgescu, al foștilor vicepreședinți ai ANRP , Virgil Baciu, Ingrid Mocanu și Mihnea Iuoraș.Totodată a fost achitată și fosta șefă a ANRP de la acea vreme, Ingrid Zaroour.

Au mai fost achitați în acest dosar Gabro Attila Marko, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, Cătălin Constantin Canangiu, Gheorghe Vișoiu, angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorin Cornel Drulă, evaluator autorizat (ANEVAR), și Neculai Nistor, evaluator autorizat (ANEVAR).

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”