Motivarea judecătorilor în cazul incendiului din Colectiv. „Tragedia este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ”

Tragedia din clubul Colectiv, soldată cu moartea a 64 de persoane, este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ. Acesta reiese din motivarea judecătorilor Tribunalului Bucureşti care au pronunţat condamnări în primă instanţă în decembrie 2019.

RomaniaTV.net
04 mart. 2020, 17:19
Motivarea judecătorilor în cazul incendiului din Colectiv. „Tragedia este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ”

„Cadrul legislativ, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a incendiului, n.red.) (…) Atitudinea subiectivă a inculpaţilor nu rezida în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii. Inculpaţii – deşi unii sunt educaţi în condiţiile unei societăţi in tranziţie, dar libere, democratice, şi cu o cariera de antreprenor – au adoptat o atitudine de negare, ,,invocând,, pretinsă vinovăţie a altor coinculpaţi, a altor persoane, a unor autorităţi (…) dar și calitatea legii”, se mai arată în motivarea instanţei, conform G4Media.

Judecătorii mai arată că în noaptea tragediei exista în vigoare „un cadru legislativ corect și eficient” despre care se arată în motivare că „era esențial să fie respectat/pus în aplicare atât de conducători/angajați ai unor autorități publice, cât și de comercianți din sectorul privat”.

Din motivare mai reiese că obligația comerciantului de a respecta legea în materie de securitate la incendii este importantă dincolo de orice obligații ale autorităților publice.

”Instanta reiterează că subzista oricăror obligaţii publice, obligaţia comerciantului de a respecta legea în materie şi a întreprinde, în prealabil, aşa cum s-a menţionat mai sus, demersurile de informare şi de obţinere a avizelor/autorizaţiilor legale. Toate acestea converg, în materia PSI, spre apărarea dreptului la viaţă, ca valoare socială. La fel şi în cazul folosirii unor produse pirotehnice/montarea unor instalatii, în spatii aglomerate”.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti mai arată că tragedia Colectiv a fost cauzată de faptul că pe ambele planuri, atât în zona patronilor clubului, cât și în zona autorităților publice, au existat activități infracționale, ”generate inclusiv de raționamente financiare”:

”Dacă pe ambele planuri, care ar trebui să coopereze, avem activităţi infracţionale, generate inclusiv de raţionamente financiare, nici o normă juridică corectă nu-şi poate atinge scopul. Pentru evitarea unor astfel de tragedii, este vital ca cerintele legale să fie respectate”.

Condamnările în dosarul Colectiv

În decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost condamnat, în primă instanță de către Tribunalul București, la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Citeşte şi: Dosarul Colectiv. Fostul primar Piedone, condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, 11 ani şi 8 luni pentru patronii clubului Colectiv

În același dosar, patronii clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Cei trei au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnați fiecare la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Citeşte şi: Dana Rogoz a izbucnit în lacrimi după ce a văzut filmul Colectiv: „Şocant. Nu eşti pregătit ca spectator”

La rândul său, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.

Nu în ultimul rând, Tribunalul București a dispus plata a 50 de milioane de euro daune către victime, supraviețuitori și rude și aproximativ 8 milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniți în România. Daunele trebuie suportate în solidar de către condamnați, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov.

Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei.