Motive NEBĂNUITE pentru care îţi e mereu FOAME

Dacă nu ești însărcinată sau la începutul menopauzei, dar mănânci foarte des, trebuie să te întrebi care sunt motivele pentru care nu te poți abține de la mâncarea nesănătoasă, relatează The Huffington Post.

18 mai 2015, 14:47
Motive NEBĂNUITE pentru care îţi e mereu FOAME

„Foamea este nevoia fiziologică de calorii, apă și sare. Dieta, hormonii şi emoțiile sunt printre factorii care ne declanșează apetitul”, a spus expertul în nutriție, Maggie Moon. Dacă îți este foame în exces, sănătatea ta mentală și fizică poate fi afectată. Sistemul imunitar este dat peste cap de mesele neregulate și dese.

Motive NEBĂNUITE pentru care îţi este mereu foame

1. Nu te hidratezi. Foamea este uneori mascată de sete. Ți se pare că îți este foame, dar de fapt corpul tău are nevoie de lichide. Confuzia are loc în hipotalamus partea creierului care controlează foamea și setea. Poți preveni acest lucru hidratându-te constant, scrie doctorulzilei.ro.

2. Nu te odihnești îndeajuns. Somnul este un factor important în sănătate. Dacă dormi puțin și agitat, doi hormoni se declanșează și îți creează probleme. Grenalina hormonul responsabil pentru apetit, crește, iar leptina care îți dă senzația de sațietate, scade.

3. Mănânci prea mulți carbohidrați cu absorbție rapidă. Gogoșile, produsele de patiserie și prăjiturile sunt pline de carbohidrați nesănătoși și nu îți oferă senzația de sațietate. Mănâncă în locul lor multe fibre (alune, mere, fistic).

Citeşte şi Îţi este FOAME mereu? Iată ce ALIMENTE ţin foamea sub control

4. Te lupți cu stresul. Probleme de la locul de muncă sau relațiile provoacă stres. Acest lucru este des întâlnit, însă te face să ai o alimentație necorespunzătoare. Stresul îți provoacă nivele mari de adrenalină și îți dereglează cortizolul, hormonul stresului. Îți reduce și serotonina și îți păcălește corpul să îi fie foame.

5. Bei alcool. Paharul de vin dinaintea cinei îți stimulează foamea chiar dacă tocmai ai mâncat. Un studiu publicat în „Apettite” demonstrează că persoanele cere consumă alcool mănâncă alimente bogate în calorii. Băuturile alcoolice te deshidratează și te păcălesc că îți este foame.

6. Nu mănânci suficiente proteine. Deși sună ciudat, dacă ai în farfurie mai multe proteine și grasimi sănătoase îți vei potoli foamea pe termen lung. Cele mai bune surse de proteine le au: iaurtul grecesc, ouale, carnea slabă și cerealele integrale.

7. „Inhalezi” mâncarea. Chiar dacă stomacul este plin, nu i-ai dat voie creierului să îți creeze starea de sațietate. Încearcă să mănânci încet, să savurezi fiecare înghițitură și să te bucuri de ritualul unei mese bune și sănătoase. După ce termini de mâncat, așteaptă 20 de minute pentru ca senzația de sațietate să se instaleze.

8. Iei medicamente. Anumite medicamente pe care le ei drept tratament te pot face să mănânci mai mult. Este demonstrat că unele antidepresive și coritcosteroizi (prescriși pentru alergii, astm, boala inflamatorie intestinală) îți afectează stările de foame.

Citeşte şi Cauze mai puţin comune care te fac să mănânci mai mult