Motivul incredibil pentru care se scumpeşte hârtia igienică. La ce soluţii neplăcute apelează oamenii

Preţurile la hârtie igienică au început din nou să crească, iar de vină este prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, transmite Bloomberg. Practic, criza din sectorul construcţiilor a declanşat o altă criză a cherestelei, susţin specialiștii.

13 feb. 2023, 14:24
Motivul incredibil pentru care se scumpeşte hârtia igienică. La ce soluţii neplăcute apelează oamenii
Motivul incredibil pentru care se scumpeşte hârtia igienică. La ce soluţii neplăcute apelează oamenii

Motivul incredibil pentru care se scumpeşte hârtia igienică. Lumea se confruntă cu o criză a celulozei de lemn, materia primă pentru produse precum hârtia igienică sau șervețele. Din acest motiv, preţurile hârtiei igienice sunt din nou în creştere, la nivel mondial.

Citeşte şi: Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe bilete din România, la transportul în comun. Tarifele, explozive în plină criză. Cum arată prețurile în București, Iași, Brașov

Conform Bloomberg, criza din sectorul construcţiilor a declanşat o criză a cherestelei, ceea ce a dus la scăderea contractelor futures cu peste 60% în ultimele 12 luni. Drept urmare, fabricile de cherestea îşi închid activităţile, decizie care provoacă efecte în lanţul global de aprovizionare cu hârtie, care depinde de produsele secundare produse la fabrici. În SUA, producătorii de hârtie igienică, inclusiv gigantul Kimberly-Clark, au implementat creşteri ale preţurilor cu aproximativ 20% din iulie 2021 până la sfârşitul anului trecut din cauza costurilor mai mari pentru celuloză la nivel global.

Citeşte şi: Anunț grav de la BNR: românii vor sărăci și mai tare în 2023, prețurile vor continua să crească. De ce nu se vede creșterea economică în buzunarul cetățenilor de rând

Astfel, consumatorii încearcă să facă faţă preţurilor mai mari la hârtie igienică trecând la mărci de magazine mai ieftine, cumpărând pachete mai mici sau pur şi simplu reducând consumul. Vestea bună pentru consumatori este că impactul asupra preţurilor va fi în cele din urmă echilibrat de un consum mai slab şi mai multă ofertă disponibilă din nordul Europei. Producătorii din Suedia şi Finlanda vor adauga o capacitate de producţie de un milion de tone pe an până în a doua jumătate a anului 2023.