Motivul pentru care sistemul RO-Alert nu a fost activat în cazul cutremurului de noaptea trecută

Noapte trecută, autorităţile nu au folosit sistemul Ro-Alert pentru a avertiza cetăţenii de cutremurul de 5.2 grade pe scara Richter, asta pentru că RO-ALERT nu a fost conceput pentru a trimite alerte în caz de cutremur. 

RomaniaTV.net
31 ian. 2020, 09:19
Motivul pentru care sistemul RO-Alert nu a fost activat în cazul cutremurului de noaptea trecută

Potrivit Idevice.ro, sistemul nu poate detecta în prealabil vreun cutremur. Acesta este gândit pentru a alertă populația în cazul în care există probleme severe după un cutremur, sau dacă există alte dezastre naturale, sau orice fel de evenimente care pot pune în pericol viețile oamenilor.

Citeşte şi: CUTREMUR în România. Specialiştii anunţă că ar putea urma o replică de 4

Acesta putea fi folosit de către autorități pentru a anunța eventuale replici puternice ale cutremurului, ceea ce ar fi sugerat că ar fi putut să mai aibă loc unul, sau mai multe, cutremure de intensitate mare. În concluzie, RO-ALERT nu a fost și nici nu va fi folosit vreodată pentru a ne anunța în prealabil în legătură cu vreun cutremur care are loc în România, iar asta pentru că nu există tehnologia suficient de avansată pentru a le prezite în timp util. 

Citeşte şi: Raed Arafat: Au fost apeluri la 112! România este mult mai pregătită acum pentru un cutremur cu o magnitudine mare VIDEO

În urma unui seism din 2018, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat susținea că portalul de avertizare în situaţii de urgenţă ro-alert.ro, lansat oficial în luna septembrie a aceluiași an, nu va transmite alerte în caz de cutremur pentru că s-ar putea instala panica în rândul populației. „Persoanele care ar primi acest mesaj în avans ar putea, instinctual, să părăsească locuinţa şi să fie surprinse de cutremur pe scări. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul 10 este mare ca să-l prindă pe scara blocului”.