Mugur Isărescu, avertisment pentru Guvern. „Am asistat la o înrăutățire a deficitului. Iar am auzit discuții: „Să se mai reducă impozitele”. Păi de unde, tată?”

Guvernatorul Băncii Naţionale a avertizat că deficitul extern este creat în totalitate de situaţia finanţelor publice, iar în condiţiile în care cheltuielile sunt mai mari decât veniturile se fac mai puţine investiţii.

12 mai 2022, 18:19
Mugur Isărescu, avertisment pentru Guvern. „Am asistat la o înrăutățire a deficitului. Iar am auzit discuții: „Să se mai reducă impozitele”. Păi de unde, tată?”

Mugur Isărescu a criticat situația bugetară a României şi a atras atenţia asupra faptului că au scăzut veniturile.

„Faptul că avem cheltuieli fixe, rigide, de aproape 90% din venituri… mai ai și altceva de făcut în țara asta, nu? Ai și cheltuieli suplimentare cu armata, în afară de salarii, am avut și o pandemie – cheltuieli medicale. Toate se duc pe deficit și mai întrebi de unde mai poți să faci investiții?”, a afirmat guvernatorul BNR, conform Hotnews.

Isărescu a ţinut să precizeze că Banca Națională este neutră, însă nu poate să nu reacționeze.

„Eu am fost premier 1 an. Știu cum se făcea negocierea bugetului. Încercai să ai cheltuieli de 40% cu venituri de 33%. Sunt 20 de ani în care nu numai că am rămas cu cheltuieli care uneori depășesc 40% din PIB, dorința de cheltuieli cel puțin, dar veniturile au căzut spre 27% din PIB. Problema este majoră”, a punctat Mugur Isărescu.

Citeşte şi: Iohannis îl ironizează pe Isărescu: Probabil în parc la ei sunt mai mulți tei şi se bea ceai mai mult

Guvernatorul BNR a menţionat că deficitul de cont curent din ultimii doi ani este cel care ne afectează. „Poate să fie creat de sectorul privat și guvernamental. Pai, deficitul public e mai mare decât deficitul de cont curent. În anul de pandemie a fost aproape de 10% deficitul public, și cel de cont curent undeva în jur de 5%. Acum au ajuns cam la fel. Cu alte cuvinte, deficitul extern este creat în totalitate de situația finanțelor publice: deficitul bugetar”, a explicat el.

În acest context, Mugur Isărescu a ţinut să precizeze că nu crede într-o ajutare a României pe partea de cheltuieli care sunt în prezent mai mari decât veniturile.

„N-ai de unde să tai. Trebuie venituri mai multe. Acum am asistat la o înrăutățire a deficitului de cont curent: anul trecut și la începutul acestui an. Mare parte din volum vine din prețuri. Asta e singura veste, nu e bună, dar care ne mai consolează. Adică nu avem neapărat importuri fizice mai mari. Avem prețuri mai mari”, a menţionat guvernatorul BNR.

Citeşte şi: Condamnații în dosarul Colectiv trebuie să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către supraviețuitori și familiile celor decedați și spitale. Piedone, scutit de plata despăgubiri

Mugur Isărescu, semnal de alarmă privind independenţă energetică a României. „Nu suntem independenți nici la gaze naturale și nici la petrol”

„Suntem o economie deschisă. Nu noi stabilim prețurile la energie, petrol, gaze naturale. Suntem sub impactul lor pentru că am deschis economia de mai mult de 30 de ani, din 1990. Nu avem o economie închisă și nu avem cum să o protejăm decât cu subvenții. Dacă vrei să protejăm cu subvenții, trebuie să ai o situație fiscală solidă. Nu este cazul României. Avem o problemă fiscal – bugetară de ani buni. N-avem de unde să mai reducem impozite sau să acordăm ajutoare. Schemele de compensare s-au făcut cu anumite costuri

Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale și petrol din Rusia, ne ajută în bună măsură, dar nu suficient, ca să contracarăm impactul. Nu suntem independenți nici la gaze naturale și nici la petrol”, a concluzionat Isărescu.