Mulţi dintre românii care au copii în îngrijire nu au competenţe digitale necesare pentru a-i ajuta pe aceştia să se descurce în online

În Uniunea Europeană, aproape două treimi (64%) dintre cetăţenii cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani, care aveau anul trecut în îngrijire copii sub 16 ani, aveau competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, cel mai scăzut procent fiind înregistrat în Bulgaria şi România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 09:50
Mulţi dintre românii care au copii în îngrijire nu au competenţe digitale necesare pentru a-i ajuta pe aceştia să se descurce în online

Procentajul persoanelor care au raportat că au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază în 2019 este cu 1% mai mare decât în 2017 (63%) şi cu 3% mai mare faţă de 2015 (61%). La polul opus, 28% dintre cetăţenii care locuiau într-o gospodărie cu copii sub 16 ani au declarat că au competenţe digitale generale scăzute.

Procentajul celor care locuiau în gospodării fără copii şi aveau competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază este cu 11% mai scăzut (53%) comparativ cu cei care locuiau cu copii (64%).

Citeşte şi Şcoală online cu telefoane vechi: „La ore, mi se descarcă telefonul. Vreau să fiu fericit şi să merg la şcoală, nu să fac online”

În ceea ce priveşte statele din Uniunea Europeană, Finlanda are cel mai ridicat procentaj de persoane (cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani, care au în întreţinere copii sub 16 ani) care au raportat că au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază (88%), fiind urmată de Olanda (83%), Suedia (81%), Germania şi Estonia (ambele 80%). La polul opus, cel mai scăzut procentaj se observă în Bulgaria (32%), România (34%), Italia (45%), Cipru (54%) şi Polonia (55%).

În ultimele săptămâni, în contextul pandemiei de coronavirus, din ce în ce mai multe servicii s-au mutat online. De asemenea, şcolile s-au închis în majoritatea statelor membre UE, forţând cadrele didactice să-şi desfăşoare lecţiile online. În acest context, Eurostat a analizat dacă persoanele care locuiesc în gospodării cu copii au competenţele digitale necesare pentru a accesa aceste servicii online, putându-le oferi, astfel, ajutor celor mici.