Şcoală online cu telefoane vechi: „La ore, mi se descarcă telefonul. Vreau să fiu fericit şi să merg la şcoală, nu să fac online”

Pentru trei frați dintr-un cătun din Buzău, școala online aduce cu sine un chin constant. Copiii participă la ore cu ajutorul unui singur telefon vechi, al mamei lor. Atunci când reuşesc să participe. Ei au povestit, pentru Digi24, că nu-şi doresc altceva decât să poată învăţa şi ei, ca toţi copiii. Şi să fie fericiţi cum erau pe vremea când mergeau la şcoală.

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 08:11
Şcoală online cu telefoane vechi: „La ore, mi se descarcă telefonul. Vreau să fiu fericit şi să merg la şcoală, nu să fac online”

În comuna Valea Salciei, satul Cătun, cu câteva luni în urmă, copiii se strângeau pe uliță și porneau împreună înspre școală. Parcurgeau kilometri întregi. Acum au rămas acasă şi, cei care au posibilitatea fac şcoală online. Vasile, Ioana și Maria fac eforturi majore să ţină pasul cu colegii lor care dispun de gadgeturi care îi ajută să participe la şcoala online.

Vasile se plânge că este nevoit să participe la ore de pe un telefon vechi, cu imagine neclară.

Trebuie să apropiem imaginea ca să înțelegem. Ne face poze și cam așa arată. Noi trebuie să apropiem. Când îi trimit tema doamnei, nu prea se vede, se vede neclar și de-asta a venit ieri să mă corecteze. Nu a înțeles ce am făcut„, spune Vasile.

Citeste şi O învăţătoare şi-a făcut apariţia pe Zoom din sala de clasă: Am simţit nevoia să predau lecţia la tablă, să pot plânge singură în clasă

Mama lor se simte neputincioasă. Ar vrea să le ofere mai mult, dar nu are de unde. Este văduvă şi singurul venit de care dispune se ridică la 1.300 de lei. Şi cum la omul sărac, nici boii nu trag, în primăvară a fost diagnosticată cu tumoră.

Trebuie să mă operez neapărat. Am crezut că scap cu radioterapie și chimioterapie, dar mie mi-a zis să mă opereze că este mai bine și poate nu mai recidivează. Îmi doresc să termine școala, să meargă mai departe și fetele. Abia ne plătim lumina, mâncare, antenă că se uită la televizor, nu am cum să le iau telefon. Și pe ăsta îl am de la sora mea […] E greu, că mereu se plânge la mine că toți copiii au, că are niște colegi care au telefoane mai bune, unii au calculatoare pentru că au internet. Eu îi spun mereu: mamă, ne descurcăm cu ce avem. Se chinuie cu el, se închide, începe să plângă că el își pierde lecțiile. E supărat… E foarte greu„, povesteşte, tristă, femeia.

Vasile nu reuşeşte să se conecteze zilnic la orele online, dar e ambiţios şi învaţă singur.

Prind mai greu acele ore online, dar ne descurcăm așa cum putem. Nu prea sunt mereu prezent, dar mă descurc. Mai ales cu telefonul acesta, mereu când intru la oră se închide, nu ține bateria. Cumva am rămas în urmă„, se plânge băiatul.

Recunoaşte că nici înainte nu avea posibilitatea să ajungă chiar în fiecare zi la şcoală. Dar de învăţat învăţa. Acum nu-şi doreşte decât ca totul săr evină la normal, să poată merge la şcoală şi să-şi revadă colegii şi profesorii.

Îmi lipsesc colegii și profesorii. Nu avem ce să facem în satul acesta. E greu și cu școala și nu avem ce să facem aici […] Aş vrea să fim fericiți și să mergem la școală, nu să facem online„, adaugă băiatul.

Citeşte şi Gest impresionant al unui dascăl din România. Le-a cumpărat tablete elevilor săi

Surorile lui Vasile au primit ajutor de la învăţătorul lor, care le-a adus lecţiile acasă. 

Dacă sunt întrebaţi ce le lipseşte, copiii spun că au de toate, mai puțin o tabletă și o cartelă de internet. Nu au nevoie nici de mâncare, nici de dulciuri, nici de haine sau de jucării.

Un studiu IRES spune că 12 la sută dintre elevii din România nu au o conexiune suficient de bună la internet pentru a participa la orele ținute în mediul onlie. Iar un sfert dintre părinți nu își permit să cumpere dispozitive pentru toți copiii. Așa se întâmplă și aici. Temele vin pe telefonul vechi al mamei.

250.000 de copii sunt mult prea săraci pentru a putea face școală online. Guvernul a adoptat recent hotărârea prin care alocă 150 de milioane de lei pentru tablete destinate elevilor din medii defavorizate.