Murături asortate ca la Moldova: ce reguli sfinte urmează bunicile din Bucovina pentru un gust desăvârşit

Ana-Maria Stănciuc s-a ţinut cu pixul şi carneţul după bunica, a notat cele mai delicioase reţete şi apoi şi-a făcut un blog culinar.

24 sept. 2023, 08:24
Murături asortate ca la Moldova: ce reguli sfinte urmează bunicile din Bucovina pentru un gust desăvârşit

Murături asortate ca la Moldova. Este sezonul conservelor, dar şi al delicioaselor murături. Pentru Ana-Maria Stănciuc, autoarea blogului culinar „Sarea`n poveşti”, o moldoveancă îndrăgostită de bucătărie, murăturile sunt un fragment din vacanţele la bunici, din vremea copilăriei. Aceasta vă propune, în prag de toamnă, o reţetă de „murături de tot felul” ca la Moldova.

„Ţin minte şi acum vacanţele de toamnă de la bunica şi mă bucur şi acum de momentele acelea, încă vii în sufletul meu. Nu era nimic mai sfânt în ograda aia decât pusul murăturilor în prag de toamnă”, îşi începe Ana-Maria Stănciuc, autoarea blogului culinar „Sarea`n poveşti”, „lecţia” de preparare a murăturilor moldoveneşti.

Secretul castraveților murați crocanți. Trebuie neapărat să adaugi acest ingredient, pentru a nu se înmuia deloc
Pasionată de bucătărie, tânăra povesteşte că în copilărie obişnuia să îşi urmărească bunica, căreia, spune ea, „niciun bucătar, cu tot cu şcoală, nu-i va putea întrece măiestria culinară”. Ana-Maria se ţinea după şorţul bătrânei peste tot, echipată cu un pix şi un carneţel, notând reţetele pe care femeia le gătea pentru întreaga familie.

Din colecţia blogeriţei, vă prezentăm, aşadar, o reţetă de murături fix din inima Moldovei:

Murături asortate ca la Moldova. Ingrediente:

– legume pentru murat: castraveţi, gogonele, conopidă, sfeclă roşie, varză, harbuz (pepene), morcovi

– hrean proaspăt

– beţe de mărar uscat

– un bucheţel de cimbru uscat

– usturoi

– ţelină/ frunze de ţelină

– ardei iute

– frunze de dafin

– frunze de vişin (opţional)

– boabe de piper

– boabe de muştar

– 3-4 gutui/ mere pentru dulceaţă şi fermentarea mai rapidă

„Lista fiind gata, am să vă spun şi vouă ce m-a învăţat bunica. Pentru ca murăturile să se facă şi să se păstreze, trebuie să respecţi două reguli:

– la fiecare litru de apă pentru saramură, se foloseşte o lingură cu vârf de sare

– de fiecare dată când scoţi murături, să pui deasupra la loc beţele de mărar şi o farfurie cu gura în jos care să le menţină scufundate în saramură”, sugerează Ana Maria Stănciuc.

Se foloseşte un borcan de zece litri, opărit înainte de utilizare, iar legumele se spală şi se curăţă foarte bine. Se aşează câteva tije de ţelină cu tot cu frunze, apoi un strat de legume, câteva rămurele de cimbru, două beţe de marar, trei căţei de usturoi, două felii de ţelină. Se adaugă câţiva ardei iuţii şi patru beţe de hrean. Se procedează aşa până la umplerea borcanului.

Elena Merişoreanu se laudă cu cei mai buni castraveţi muraţi: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă!”. Ingredientul secret din reţeta de murături
„Pentru recipientul meu am făcut cam cinci litri de saramură, cu cinci linguri de sare, o lingură de boabe de piper şi una de boabe de muştar. Am pus oala cu saramură pe foc şi am lăsat-o până a dat apa în clocot. Am amestecat cu grijă tot lichidul, pentru a dizolva toată sarea”, spune blogăriţa.

Se lasă saramura la răcit până când devine călduţă, după care se toarnă peste legumele frumos aşezate. Deasupra acestora se pun beţe de mărar pentru ca legumele să nu se ridice, ci să rămână scufundate în lichid.

„Pentru ca masa să fie completă, le servim alături de o tochitură moldovenească şi o mămăligă aburindă”, recomandă autoarea blogului „Sarea`n poveşti”.