Muștarul de Tecuci, celebru în țară și în străinătate. Povestea renumitului produs românesc

Muștarul de Tecuci a devenit celebru nu numai în țară, ci și în țări precum Franța, Italia și Elveția, fiind produse anual peste 100 de tone de muștar.

30 nov. 2022, 17:59
Muștarul de Tecuci, celebru în țară și în străinătate. Povestea renumitului produs românesc

Inginerul agronom Gheorghe Bostan a construit propria fabrică de conserve de legume în 1991, în Tecuci, județul Galați. În anul 2000 a fost produs și primul lot de muștar de Tecuci, inginerul gâsind una dintre cele mai bune rețete.

Comenzile au crescut anual, iar muștarul de Tecuci a devenit cu ușurință preferatul românilor. Produsușl este un brand recunoscut atât pe plan național, cât și internațional. An de an se produc peste 100 de tone de muștar care ajung în toate județele din România, dar și în alte țări din Europa.

De mai bine de 20 de ani, muștarul de Tecuci este făcut respectând aceeași rețetă, așa cum spune chiar cel care a inventat-o. Muștarul de masă autentic conține: apă, boabe de muștar, sare de la salina Tg. Ocna, hrean sau curcumă, oțet natural de vin și miere naturală sau zaharină pentru cei care suferă de diabet.  Este un muștar ecologic și sănătos deoarece nu conține conservanți.

Citește și: Un tânăr de 22 de ani, beat, a făcut un scandal – monstru într-un fast food din Tecuci. A sărit la bătaie fiindcă nu a primit mâncare gratis

„Avem o fabrică mică, cu 15 angajați. Este o afacere de familie, care datorită tradiției și a gustului autentic și natural, a reușit să fie cunoscut pe plan național, dar și în afara țării, Mai există concurență, diverși producători, care au scris pe etichetă muștar de Tecuci, însă dacă citiți eticheta veți vedea că nu sunt ingredientele naturale și nu sunt produse la Tecuci”, a declarat inginerul Gheorghe Bostan, pentru adevarul.ro.

Muștarul de Tecuci, pe rafturile din străinătate

Muștarul nu ajunge doar în magazinele din țară, dar și pe rafturile celor din Italia, Franța și Elveția.

„Muștarul de Tecuci este un brand național și ne mândrim cu acest lucru. Avem familii de români, de exemplu în Elveția, care și-au deschis magazine și cumpără de la noi muștarul de Tecuci. În Franța am trimis ultima dată 6-7 tiruri cu muștar”, potrivit Ionela Stan, economist de 20 de ani în fabrica din Galați.

Citește și: Experienţa turiştilor suedezi în România. Reacţie fabuloasă după ce au gustat micii cu muştar VIDEO

La prepararea muștarului se folosesc doar ingrediente naturale.

„Noi folosim doar ingrediente naturale, nu folosim conservanți și aditivi, așa cum folosesc alți producători. Din acest motiv și valabilitatea muștarului de Tecuci este de șase luni. Ingredientele le procurăm de la un plafar, iar semințele de muștar le luăm de pe plan național, sunt românești”, a adăugat Ionela Stan.

Potrivit site-ului  fabricii, muștarul nu îngrașă și este un foarte bun antioxidant, o linguriță conținând numai șapte calorii și zero calorii. Acesta are proteine, calciu, magneziu și potasiu.

„Despre muștar spun unii că este doar un condiment în bucătărie, pe care trebuie să îl folosești cu grijă, datorită intuiției sale. Însă nu mulți știu că acesta era conimentul preferat al nobililor francezi, care îl consumau în cantități foarte mari, iar la Curtea nobililor englezi există un om care avea o funcție legată de muștar și prepararea lui. specialiștii în nutriție îl recomandă pentru conținutul generos de antioxidanți. Ei spun că muștarul este chiar mai bogat decât fructele de pădure în aceste elemente prețioase”, se mai arată pe site.