NASA este în alertă! O furtuna solară care se produce o dată la 100 de ani ar putea lovi în orice moment

Oamenii de știință de la NASA sunt în alertă! O furtuna solară care se produce o dată la 100 de ani ar putea lovi oricând și ar putea provoca un haos tehnologic ce ar devasta economiile și ar amenința siguranța, dar și viața oamenilor din întreaga lume.

15 aug. 2023, 18:45
NASA este în alertă! O furtuna solară care se produce o dată la 100 de ani ar putea lovi în orice moment
O furtuna solară care se produce o dată la 100 de ani ar putea lovi în orice moment

O furtuna solară care se produce o dată la 100 de ani ar putea lovi în orice moment. De regulă, furtunile solare sunt inofensive, însă în unele cazuri Soarele poate emite către Pământ fragmente masive de plasmă.

Citește și O furtună solară ar putea paraliza Internetul la nivel global

O furtuna solară care se produce o dată la 100 de ani ar putea lovi în orice moment

Oamenii de știință spun că aceste evenimente pot fi suficient de puternice pentru a genera pene uriașe de energie electrică și pot avea potențialul de a deteriora sateliții.

Mai mult, aceștia avertizează că un astfel de scenariu este tot mai aproape.

De mii de ani, Soarele se află într-o perpetuă stare de activitate, un lucru benefic pentru că existența noastră pe planetă depinde de energia emanată de această stea.

De-a lungul zilei, Soarele emite  cantități masive de energie solară care este respinsă de către câmpul magnetic al Pământului, prevenind astfel daunele majore care ar putea să se producă.

Cu toate acestea, există momente în care Soarele generează furtuni atât de puternice, astfel încât pot penetra câmpul magnetic al planetei. Cum a fost şi în cazul de acum 100 de ani care ar fi produs daune ireversibile în sistemul solar, scrie Saturday Evening Post.

Experții NASA trag un semnal de alarmă și spun că dacă o asemenea furtună ar lovi mâine, ar provoca un haos tehnologic care ar devasta economiile și ar amenința siguranța și viața oamenilor din întreaga lume.

În aceste momente, oamenii nu trebuie să intre în panică pentru că astfel de evenimente sunt extrem de rare. Însă trebuie avut în vedere faptul că Soarele devine neliniștit înaintea unui vârf de activitate de 20 de ani, ceea ce înseamnă că există totuşi un risc de furtună solară masivă care ar putea să ajungă pe Pământ în următorii ani. Cercetătorii avertizează că omenirea nu a fost niciodată atât de vulnerabilă.

Specialiștii spun că pericolul începe de anul acesta și își atinge apogeul în anul 2025.

O explozie solară are o putere echivalentă cu milioane de bombe nucleare aruncate în aer simultan. Pământul s-a mai confruntat cu un fenomen similar în urmă cu aproape 24 de ani, pe 9 martie 1989. O explozie solară a cauzat o furtună geomagnetică vizibilă prin aurore extrem de intense la ambii poli. Din cauza magnetismului, unii sateliți de pe orbită n-au funcționat timp de câteva ore iar comunicațiile meteorologice au fost întrerupte.

În cazul unei furtuni magnetice puternice, primele zile fără electricitate vor fi decisive – ar putea rezulta anarhie, conflicte și războaie civile între oameni pentru hrană, combustibil și apă. Milioane de pacienți conectați la aparate din întreaga lume vor muri. Riscul cel mai mare va fi ca reactoarele nucleare să înceteze să mai funcționeze, iar miezul uraniului să se topească, ceea ce ar duce la împrăștierea radiațiilor în toată Europa, Asia și America de Nord, cauzând un mega-Cernobîl la scară mondială. Întreaga Emisferă Nordică ar putea deveni nelocuibilă din cauza radiațiilor și miliarde de persoane ar putea pieri. O furtună solară devastatoare ar putea provoca Apocalipsa Internetului și ar întoarce civilizația în timp din anii 2020 în anii 1820, spun specialiștii.

Experții NASA ne recomandă să ne pregătim din timp stocuri de supraviețuire care să conțină alimente și apă pentru 30 de zile, o sumă de bani în caz că nu vor funcționa bancomatele, precum și lanterne, chibrituri sau lumânări. În caz de furtună solară, ni se recomandă să raționalizăm încă din primele zile hrana și apa, să ne adăpostim în case cu ușile și ferestrele închise și să nu călătorim cu avionul sau metroul, care vor fi primele afectate.

Citește și Un uragan solar ar putea lăsa Pamantul în blackout. NASA: Miliarde de oameni ar muri după o furtună magnetică