Năutul, cea mai nutritivă plantă din lume care poate salva omenirea de foamete

Năutul este o plantă leguminoasă despre care se spune că este miraculoasă și extrem de sănătoasă, deoarece este o sursă excelentă de fier, fiind un aliment sănătos și gustos, dar mai ales un substitut ideal pentru carne.
Alina Costache
17 dec. 2022, 11:14
Năutul, cea mai nutritivă plantă din lume care poate salva omenirea de foamete

Năutul, cunoscut și sub denumirea de „mazărea berbecilor”, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică. Un profesor din Israel a identificat mai multe atribute semnificative pe care le are năutul, cunoscut sub numele de hummus.

Acesta a ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate de a aborda viitoarea criză alimentară este consumul proteinelor din năut, conform haaretz.com. Două dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea sunt legate între ele.

Citiți și: Planta minune menționată în Biblie despre care se spune că vindecă orice boală

Conform previziunilor, populația lumii va ajunge la aproximativ 10 miliarde de locuitori până la mijlocul secolului XXI, în timp ce criza climatică ridică mari îndoieli cu privire la posibilitatea de a hrăni pe toată lumea.

În același timp, expansiunea agriculturii – pentru a evita foametea în masă la nivel global – va cauza daune suplimentare celor câteva păduri și zone sălbatice rămase, exacerbând astfel o criză deja gravă.

Mulți oameni consumă în prezent carne ca sursă principală de proteine. Dar industria cărnii/al creșterii animalelor provoacă daune grave mediului: Aproximativ o șesime din toate emisiile de gaze cu efect de seră provin de la turmele de vaci, care consumă, de asemenea, cantități uriașe de apă și ocupă suprafețe vaste de teren.

Năutul este cea mai nutritivă și ecologică modalitate de a furniza hrană maselor din lume

Pentru a rezolva problema din ce în ce mai gravă a asigurării nutriției omenirii și pentru a reduce daunele provocate de agricultura modernă, oamenii de știință și companiile de aprovizionare cu alimente se străduiesc să găsească proteine pe bază de plante care ar putea oferi o alternativă.

Valoarea investițiilor în proteine alternative numai în ultimul an a fost de aproximativ 5 miliarde de dolari și, potrivit estimărilor, această cifră va crește până undeva între 100 și 470 de miliarde de dolari până în anul 2040.

„De fiecare dată când îi ceream bani, decanul făcea un gest de parcă ar fi șters niște hummus cu o pita. Hummusul nu este considerat știință!”, spune profesorul Ram Reifen, de la Școala de Științe Nutriționale de la Universitatea Ebraică.

Marea întrebare cu care se luptă oamenii de știință și producătorii de alimente se referă la identitatea plantei care ar fi cea mai potrivită pentru a servi drept substitut pentru produsele provenite de la animale și care ar putea duce greul „revoluției proteinelor alternative”.

Concluzia la care a ajuns profesorul după 15 ani de studiu

Profesorul Ram Reifen este de părere că cel mai bun răspuns este cea mai populară leguminoasă din Israel. După aproximativ 15 ani de studiu împreună cu alți cercetători a ajuns la concluzia că umilul năut este cea mai nutritivă și ecologică modalitate de a furniza hrană maselor din lume.

În cadrul studiilor sale, Reifen a identificat mai multe atribute semnificative ale năutului (mai bine cunoscut în Israel sub numele de hummus; năutul este, desigur, principalul ingredient al pastei hummus). În plus, prin încrucișare, el i-a sporit valoarea nutritivă.

Apoi a dezvoltat o metodă prin care o pulbere nutritivă (cunoscută sub numele de „izolat”) a fost distilată din legumă – iar această pulbere are aproape 92% proteine. Aceasta este înzestrată cu mai multe atribute unice care o fac o sursă deosebit de reușită pentru înlocuitorii de carne, pește și produse lactate.

Reifen este un medic pediatru care și-a făcut rezidențiatul în gastroenterologie și nutriție pentru copii și a absolvit și un master în nutriție.

Citiți și: Planta rară pe care călugării o pun în țuică. Ce proprietăți miraculoase are aceasta

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri. Mai pot fi mâncate, sunt sănătoase?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună