Năutul, cea mai nutritivă plantă din lume care poate salva omenirea de foamete

Năutul este o plantă leguminoasă despre care se spune că este miraculoasă și extrem de sănătoasă, deoarece este o sursă excelentă de fier, fiind un aliment sănătos și gustos, dar mai ales un substitut ideal pentru carne.

17 dec. 2022, 11:14
Năutul, cea mai nutritivă plantă din lume care poate salva omenirea de foamete

Năutul, cunoscut și sub denumirea de „mazărea berbecilor”, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică. Un profesor din Israel a identificat mai multe atribute semnificative pe care le are năutul, cunoscut sub numele de hummus.

Acesta a ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate de a aborda viitoarea criză alimentară este consumul proteinelor din năut, conform haaretz.com. Două dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea sunt legate între ele.

Citiți și: Planta minune menționată în Biblie despre care se spune că vindecă orice boală

Conform previziunilor, populația lumii va ajunge la aproximativ 10 miliarde de locuitori până la mijlocul secolului XXI, în timp ce criza climatică ridică mari îndoieli cu privire la posibilitatea de a hrăni pe toată lumea.

În același timp, expansiunea agriculturii – pentru a evita foametea în masă la nivel global – va cauza daune suplimentare celor câteva păduri și zone sălbatice rămase, exacerbând astfel o criză deja gravă.

Mulți oameni consumă în prezent carne ca sursă principală de proteine. Dar industria cărnii/al creșterii animalelor provoacă daune grave mediului: Aproximativ o șesime din toate emisiile de gaze cu efect de seră provin de la turmele de vaci, care consumă, de asemenea, cantități uriașe de apă și ocupă suprafețe vaste de teren.

Năutul este cea mai nutritivă și ecologică modalitate de a furniza hrană maselor din lume

Pentru a rezolva problema din ce în ce mai gravă a asigurării nutriției omenirii și pentru a reduce daunele provocate de agricultura modernă, oamenii de știință și companiile de aprovizionare cu alimente se străduiesc să găsească proteine pe bază de plante care ar putea oferi o alternativă.

Valoarea investițiilor în proteine alternative numai în ultimul an a fost de aproximativ 5 miliarde de dolari și, potrivit estimărilor, această cifră va crește până undeva între 100 și 470 de miliarde de dolari până în anul 2040.

„De fiecare dată când îi ceream bani, decanul făcea un gest de parcă ar fi șters niște hummus cu o pita. Hummusul nu este considerat știință!”, spune profesorul Ram Reifen, de la Școala de Științe Nutriționale de la Universitatea Ebraică.

Marea întrebare cu care se luptă oamenii de știință și producătorii de alimente se referă la identitatea plantei care ar fi cea mai potrivită pentru a servi drept substitut pentru produsele provenite de la animale și care ar putea duce greul „revoluției proteinelor alternative”.

Concluzia la care a ajuns profesorul după 15 ani de studiu

Profesorul Ram Reifen este de părere că cel mai bun răspuns este cea mai populară leguminoasă din Israel. După aproximativ 15 ani de studiu împreună cu alți cercetători a ajuns la concluzia că umilul năut este cea mai nutritivă și ecologică modalitate de a furniza hrană maselor din lume.

În cadrul studiilor sale, Reifen a identificat mai multe atribute semnificative ale năutului (mai bine cunoscut în Israel sub numele de hummus; năutul este, desigur, principalul ingredient al pastei hummus). În plus, prin încrucișare, el i-a sporit valoarea nutritivă.

Apoi a dezvoltat o metodă prin care o pulbere nutritivă (cunoscută sub numele de „izolat”) a fost distilată din legumă – iar această pulbere are aproape 92% proteine. Aceasta este înzestrată cu mai multe atribute unice care o fac o sursă deosebit de reușită pentru înlocuitorii de carne, pește și produse lactate.

Reifen este un medic pediatru care și-a făcut rezidențiatul în gastroenterologie și nutriție pentru copii și a absolvit și un master în nutriție.

Citiți și: Planta rară pe care călugării o pun în țuică. Ce proprietăți miraculoase are aceasta