UPDATE: Echipajul navei MV Maersk Tigris arestată marți de forțele iraniene, este în afara oricărui pericol, a anunțat miercuri concernul danez de transport maritim AP Moeller-Maersk, fără însă a oferi detalii despre litigiul aflat la originea incidentului, transmite AFP.
”Suntem în contact continuu cu Rickmers Shipmanagement (operatorul navei) și suntem bucuroși să aflăm că echipajul este sănătos și în siguranță. Vom continua eforturile pentru a afla mai multe despre interceptarea navei Maersk Tigris, de către autoritățile iraniene, în apele internaționale”, a indicat compania AP Moeller-Maersk într-un comunicat.
UPDATE: Patru marinari români se află la bordul navei Maersk Tigris, reținută în Golful Persic de autoritățile iraniene ca urmare a unui litigiu comercial, informează un comunicat de presă remis miercuri Agerpres de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit sursei citate, armatorul navei a confirmat că întreg echipajul, inclusiv cetățenii români, sunt în siguranță și urmează să continue cursa, cel mai probabil cu aceeași navă, după soluționarea situației.
„Familiile marinarilor români au fost contactate și sunt ținute la curent cu evoluția cazului. De asemenea, s-a organizat un comitet din partea armatorului care funcționează 24h/24h și care ține în permanență legătura cu echipajul. Ministerul Afacerilor Externe menține legătura permanent cu agențiile de crewing și continuă monitorizarea cu prioritate a evoluției cazului, atât în mod direct, cât și prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, care se află în legătură cu autoritățile locale”, precizează MAE.
UPDATE: Ministerul de Externe a precizat, miercuri, că a transmis marţi instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi Teheran să solicite autorităţilor locale detalii despre nava Maersk Tigris abordată de iranieni, la bordul căreia s-ar afla şi marinari români, potrivit presei iraniene.
„Cu referire la situaţia navei Maersk Tigris, la bordul căreia s-ar afla marinari cetăţeni români, Ministerul Afacerilor Externe precizează că încă din cursul zilei de ieri (marţi – n.r.) au fost transmise instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi la Teheran, care au solicitat autorităţilor competente locale informaţii detaliate despre situaţia navei, dar mai ales verificarea existenţei vreunui cetăţean român la bord”, informează MAE.
„Ordinul de confiscare a navei a fost emis de un tribunal și este legat de compania Maersk”, a declarat agenției de presă iraniene Tasnim, preluată de AFP, responsabilul pentru afaceri maritime din cadrul Organizației porturilor iraniene, Hadi Haghshenas.
„În mod general, dacă o companie de transport maritim are datorii și nu le plătește, proprietarii mărfurilor transportate se adresează autorităților competente”, a adăugat el fără alte precizări.
Navigând sub pavilionul Insulelor Marshall, nava Maersk Tigris este exploatată de compania Rickmers Management din Singapore, sub culorile gigantului de transport maritim Maersk. Nava „nu aparține lui Maersk și echipajul ei nu este angajat de Maersk”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului danez.
Ea a fost deturnată în strâmtoarea Ormuz la 9.00 GMT și niciun american nu se află la bordul navei, a precizat la rândul său Pentagonul.
Agenția iraniană Fars, citând o „sursă informată”, a afirmat înainte că nava a avut o dispută cu administrația porturilor iraniene care au obținut de la un tribunal decizia de confiscare a navei.
Nava a fost direcționată spre portul Shahid-Bahonar, care face parte din principalul complex portuar iranian de la Bandar Abbas, a precizat agenția Tasnim.
Potrivit televiziunii de stat iraniene, marinari originari din Bulgaria, Myanmar, România și Marea Britanie compun echipajul de 24 de persoane al navei, sub comanda unui căpitan bulgar.
Cel puțin cinci nave iraniene au cerut vasului Maersk Tigris să se îndrepte spre Larak, după ce au tras focuri de avertizare, potrivit Pentagonului.
Iranul arestează regulat vase de pescuit acuzate că îi încalcă apele teritoriale. În 2013, marina iraniană a confiscat timp de o lună un petrolier indian care, potrivit Teheranului, polua apele Golfului. Dar presa indiană a evocat un posibil act de represalii după decizia Indiei de a se adresa Irakului pentru a-i furniza petrol.