Nava care a dărâmat turnul de control din Genova nu mai răspundea la comenzi

Nava Jolly Nero care s-a ciocnit marţi de turnul de control din portul Genova provocând şapte morţi, doi dispăruţi şi patru răniţi "nu răspundea la comenzi", a declarat pilotul navei într-un interviu pentru cotidianul local II Secolo XIX.

RomaniaTV.net
10 mai 2013, 08:06
Nava care a dărâmat turnul de control din Genova nu mai răspundea la comenzi

„I-am spus comandantului că ne-am apropiat prea mult de doc. Apoi, brusc, nava nu a mai răspuns la comenzi, scăpase de sub control. Am încercat să ne oprim însă a fost inutil”, a declarat Antonio Anfossi, un pilot oficial al portului Genova care îl asista, conform regulamentului, pe Roberto Paoloni, comandantul navei container, în manevrele de ieşire din port. Cei doi au fost plasaţi miercuri în centrul unei anchete pentru omor prin imprudenţă.

Nu mă simt vinovat. Acum este un moment de doliu (…) însă vreau să înţeleg ce s-a întâmplat, cum s-a putut produce această catastrofă”, a adăugat comandantul. „Cum nu înţeleg şi vreau să mă lămuresc, vreau să cooperez pe deplin cu justiţia şi anchetatorii. Jolly Nero naviga în marşarier, cu o viteză de trei noduri„, adică jumătate din ceea ce este permis, a continuat pilotul. Atunci a început virajul din port cu „motoarele oprite” şi „viteză redusă”.

Comandantul unuia dintre cele două remorchere ale portului care participau la ieşirea navei-container a anunţat atunci că Jolly Nero se află la 70 de metri de doc şi de turnul de control.

„Când am auzit această informaţie i-am spus comandantului că trebuie să înceapă demararea înainte, o procedură normală” pentru a corecta cursul iar Paoloni „a repetat cuvintele mele însă nava nu mai răspundea la comenzi, motoarele nu mai porneau”, a adăugat Anfossi. „A încercat o dată, apoi a doua oară apoi a comunicat pana. Trebuia să oprim nava şi am încercat să aruncăm ancora” însă operaţiunea necesita 30 de secunde şi nu au mai reuşit, concluzionează relatarea pilotului.

Treisprezece persoane se aflau în turn când acesta a fost lovit puternic de navă. Unele dintre ele au căzut în apă, altele au fost îngropate de dărâmături, iar altele blocate în lift.