Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu vor începe sâmbătă dimineață. Anunţul lui Ludovic Orban

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu vor începe sâmbătă dimineață, a anunţat preşedintele PNL Ludovic Orban.

RomaniaTV.net
10 dec. 2020, 13:06
Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu vor începe sâmbătă dimineață. Anunţul lui Ludovic Orban

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu vor începe sâmbătă dimineața, a declarat preşedintele PNL Ludovic Orban după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi liderul USR PLUS Dan Barna şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

„Negocierile vor demara sâmbără dimineața. O să existe o negociere la nivel de reprezentare la nivel parlamentar.Nu a existat disucții de repartizare a ministerelor. Și în discuția cu președintele ne dorim să finalizăm repede aceste negocieri. Vor fi 15, 16,17, 18 ministere”, a declarat Ludovic Orban.

Din echipa care va merge la Cotroceni fac parte: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău.

Echipa de negociere a programului de guvernare, pentru armonizare cu USR-PLUS și UDMR va fi formată din Ionel Dancă, Cristian Bușoi, Laurențiu Leoreanu.

Citeşte şi: Liberalii, negocieri pe toate planurile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Cum se împart ministerele

 

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu. Barna: De sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide. Nu s-a discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri

„Discuţiile pentru formarea coaliţiei de guvernare au început. În această dimineaţă am participat alături de colegul meu Dragoş Tudorache la o primă discuţie cu preşedinţii PNL şi UDMR, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor. La prima parte a întâlnirii a participat şi presedintele Klaus Iohannis. Începând de sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL şi UDMR pornind cu priorităţile programului de guvernare al viitorului cabinet si continuând cu structura guvernului şi structura majorităţii parlamentare. Nu s-a discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri, fiind discutate doar alternative posibile de calendar pentru finalizarea procesului ce demarează sâmbătă”, a scris Dan Barna joi pe Facebook.

El a mai precizat că USR-PLUS îşi doreşte ca discuţiile să se finalizeze cât mai repede şi să existe un acord pentru ca apoi să poată fi învestit noul Guvern în Parlament.

„Am discutat, de asemenea, necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică şi a principiilor de colaborare loială şi corectă. Ne dorim ca aceste discuţii să se finalizeze cât mai repede cu un acord şi după învestirea noului parlament să avem şi noul guvern. În acelaşi timp suntem hotărâţi să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul şi structura guvernului şi a viitorului parlament”, a completat Barna.

 

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu. Preşedintele excutiv PLUS: îl propune în continuare pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier

Preşedintele executiv PLUS, europarlamentarul Dragoş Tudorache, prezent joi la întâlnirea informală de la Palatul Cotroceni, a declarat că sâmbătă vor începe negocierile în vederea programului de guvernare şi a formării viitorului Executiv.

„Aceasta este o chestiune pe care am stabilit-o noi, liderii celor trei partide – alianţa, PNL şi UDMR – să începem cât se poate de repede negocierile pentru a ajunge, sperăm noi, la o înţelegere cu privire la programul de guvernare şi la viitorul guvern. (…) Acesta a fost singurul mesaj al preşedintelui, dacă intenţionăm într-adevăr să facem o astfel de coaliţie, să ne mişcăm foarte repede, pentru că – bineînţeles, un lucru pe care îl simţim şi noi – nevoia de a clarifica aceste lucruri este foarte mare, în mod evident. Şi atunci am stabilit un calendar cât mai rapid. Sâmbătă dimineaţa ne propunem să investim cu toţii în această negociere, astfel încât cât mai repede să ajungem la un rezultat”, a precizat Tudorache, pentru AGERPRES.

Tudorache a mai spus că mandatul de negociere al USR PLUS este neschimbat, astfel că alianţa îl propune în continuare pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi acordă o importanţă deosebită discuţiilor asupra programului de guvernare. Tudorache a mai precizat că discuţia de la Cotroceni nu a vizat modul de atribuire a portofoliilor.

„După ce încep negocierile, e foarte importantă – noi am spus asta de la bun început – discuţia pe programul de guvernare şi am fost de acord cu toţii că aşa este. De sâmbătă încolo încep discuţiile şi vom vedea cât de repede reuşim să ajungem la soluţii”, a menţionat europarlamentarul.

 

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu. Kelemen Hunor: sâmbătă vom iniţia discuţiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţă că a avut, joi dimineaţă, la „o discuţie informală” cu liderii PNL şi USR, Ludovic Orban şi Dan Barna, şi cu preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache, care a avut loc în prezenţa şefului statului, Klaus Iohannis.

„Astăzi dimineaţă, în prezenţa preşedintelui statului, am avut o discuţie informală cu preşedinţii PNL şi USR, Ludovic Orban şi Dan Barna, respectiv cu preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache. Concluzia întâlnirii este că sâmbătă vom iniţia discuţiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR – în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a guvernării comune”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.

 

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu. O primă întâlnire a liderilor partidelor care vor forma coaliția de guvernare a avut loc la Palatul Cotroceni. Au participat Klaus Iohannis, Kelemen Hunor, Dan Barna, Florin Cîţu şi Ludovic Orban.