Negocierile PNL-PSD, acord cu privire la premierul prin rotaţie. Florin Cîţu: „Împreună cu cei de la PSD trebuie să găsim o variantă şi să mergem cu o propunere de premier. E o coaliţie”

Premierul interimar Florin Cîţu, lider al PNL, a declarat marţi, după negocierile cu reprezentanţii PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, că viitoarea coaliţie ar trebui să propună o singură variantă de premier.

16 nov. 2021, 16:33
Negocierile PNL-PSD, acord cu privire la premierul prin rotaţie. Florin Cîţu: „Împreună cu cei de la PSD trebuie să găsim o variantă şi să mergem cu o propunere de premier. E o coaliţie”

Marcel Ciolacu a declarat că PSD a hotărât să fie de acord ca funcţia de premier să fie deţinută prin rotaţie de ambele formaţiuni care vor compune coaliţia de guvernare şi anume PSD şi PNL.

Ciolacu a precizat că social-democraţii aşteaptă ca liberalii să ia o decizie prin care să accepte ca prim-ministrul să fie prin rotaţie, iar apoi vor avea loc negocieri cu privire la numele persoanei care va conduce noul Executiv.

„Această coaliţie trebuie să meargă cu numele de premier. Este vorba de coaliţie, este un premier al coaliţiei. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. Asta e soluţia cu care vom merge. Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier, că atunci nu mai are sens să facem coaliţie”, a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Florin Cîţu a menţionat că, în întâlnirea cu reprezentanţii PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, nu s-a discutat despre varianta de premier.

„Nu. A fost o discuţie pe programul de guvernare”, a susţinut preşedintele PNL.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: „După ce există o decizie în PNL că se poate merge cu premier prin rotaţie, vom intra în negocieri şi vom hotărî”

„Eu cred că suntem întârziaţi şi va trebui să facem cât mai repede acest lucru. În interiorul PSD există această decizie că se poate merge prin rotaţie. Aşteptăm de la PNL o decizie în acest sens şi după ce există o decizie că PNL acceptă acest lucru, atunci vom intra în negocieri şi vom hotărî. PSD e pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situaţie”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament, întrebat când va exista o propunere de premier şi dacă el este o variantă pentru această poziţie.

Chestionat dacă ar trebui ca PSD să dea primul premierul sau PNL, Ciolacu a răspuns: „Trebuie să fie o decizie. Ca să putem discuta dacă e primul sau al doilea, trebuie să existe o decizie în PNL că vor premier prin rotaţie”,

Liderul social-democraţilor a mai spus că nu este într-o colaborare cu şeful statului Klaus Iohannis, însă fiecare instituţie a ţării trebuie să respecte atribuţiile pe care le deţine.

„Nu sunt într-o colaborare cu preşedintele României, în schimb vreau ca în România să fie respectate atribuţiile fiecărei instituţii, indiferent de cine e reprezentantă. Cred că cel mai bine eu o să agreez acest nume împreună cu colegii mei din PSD”, a conchis Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: PSD şi PNL nu s-au înţeles pe mărirea pensiilor


loading...
Partenerii noștri