Nelu Iordache, condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul Blue Air

Afaceristul Nelu Iordache a fost condamnat joi de Tribunalul București la 12 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscala și delapidare.

18 mart. 2021, 21:06
Nelu Iordache, condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul Blue Air

Nelu Iordache, condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare. Afaceristul este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta compania Blue Air Transport Aerian) achiziții fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Nelu Iordache, condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul Blue Air

Potrivit deciziei instanței, Nelu Iordache a primit 11 ani pentru evaziune fiscala și 2 ani și 6 luni pentru delapidare, pedepse contopite cu o condamnare de 2 ani și 6 luni cu suspendare primită într-un alt dosar, el având de executat în final 12 ani și 6 luni.

În același dosar, Ali Imad, administrator de firme, a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală, iar două inculpate – Mioara (fosta Stancu) Băluță și Luiza Măria (fosta Cristescu) Ilie – au fost achitate pentru mărturie mincinoasă.

De asemenea, compania SC Bata Sky Imobiliare SĂ (fosta SC Blue Air Transport Aerian) SĂ a fost condamnata să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Pe latura civilă, instanța i-a obligat pe Nelu Iordache, Ali Imad și Bata Sky Imobiliare SĂ (fosta SC Blue Air Transport Aerian SĂ), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusa în mod nelegal la care se adaugă obligațiile accesorii de plata aferente debitului principal (dobândă, penalități, majorări).

De asemenea, Nelu Iordache trebuie să plătească firmei Bata Sky Imobiliare SĂ suma de 481.310 lei. În plus, au fost desființate mai multe înscrisuri, printre care și un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu și Bata Sky în valoare de 11 milioane euro. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Nelu Iordache, la data faptelor asociat și administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, a fost trimis în judecata de DNA în acest dosar în iunie 2018, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și delapidare.

În același dosar au fost deferiți justiției Ali Imad, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în forma continuată, Mioara (fosta Stancu) Băluță, la data faptei angajata în cadrul unei bănci, Luiza Măria (fosta Cristescu) Ilie, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă și a societății Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscala în forma continuată.

Procurorii anticorupție notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada februarie – aprilie 2011, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SĂ, achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.

Citeşte şi: Fost şef al Poliţiei Timiş, condamnat la închisoare pentru corupţie. Ofiţerul, trimis în spatele gratiilor alături de un şef de clan interlop