Nelu Tătaru a cerut reevaluarea „cazului 1178”! „Noi avem obligaţia să îi facem dreptate colegei noastre”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea "cazului 1178" de pe lista deceselor cauzate de coronavirus, acela în care Lenuța Buta, asistenta medicală în vârstă de 45 de ani din Botoșani care a fost trecută inițial de Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică pe lista deceselor cauzate de coronavirus, apoi a fost retrasă de pe listă, pe motiv că era vindecată de infecție și a avut două teste negative înainte de deces.

RomaniaTV.net
26 mai 2020, 18:30
Nelu Tătaru a cerut reevaluarea „cazului 1178”! „Noi avem obligaţia să îi facem dreptate colegei noastre”

Lenuța Buta, în vârstă de 45 de ani, a fost trecută inițial pe lista deceselor cauzate de coronavirus. Grupul de comunicare strategică a anunțat-o inițial ca decesul nr. 1178 înregistrat în România și a precizat că femeia nu suferea de alte afecțiuni. Ulterior, Grupul de comunicare strategică a anunțat că „INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative – al doilea test negativ fiind „descoperit” de DSP Botoșani după deces.

„Din primele informații, chiar dacă exista 2 teste negative efectuate la interval de 24h, totuși persoana a suferit leziuni grave în urma infectării care au cauzat decesul. Ministrul Sănătății a solicitat astăzi Institutului Național de Sănătate Publică clarificări”, anunță Ministerul Sănătății.

Autoritățile au anunțat apoi că sunt „alte cauze” ale morții, fără a preciza însă care sunt acestea, în condițiile în care, la momentul decesului, spuneau că femeia nu suferea de alte afecțiuni. 

Citește și: Răsturnare de situaţie în cazul decesului asistentei medicale din Botoşani. Femeia nu era infectată cu Covid 19

Daniel Bulboacă, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea sanitară” Botoșani, s-a arătat revoltat de faptul că INSP a revenit şi a modificat, luni, cauza decesului în cazul asistentei Lenuţa Buta. El susţine că, atâta timp cât cadrul medical de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a stat timp de o lună la terapie intensivă ca urmare a stării grave generate de contactarea COVID-19, nu se poate ca autorităţile sanitare să susţină că decesul nu a survenit din cauza acestui virus.

„Noi avem obligaţia, cel puţin morală, să îi facem dreptate colegei noastre. Vom face toate demersurile pentru a modifica reclasificarea cauzelor decesului, aşa cum este şi pe certificatul de deces. COVID-19 este una din cauzele decesului. Nici nu a avut perioada completă din momentul în care a avut ultimul test negativ până la vindecarea bolii, aşa cum este în definiţia din caz. În opinia noastră, nu ştiu cum au gândit autorităţile. Suntem revoltaţi. E puţin spus că suntem revoltaţi. Doar în ipoteza în care încearcă să nu plătească pensia de urmaş băiatului colegei noastre decedate”, a afirmat Bulboacă, citat de Agerpres.

Citește și: Nelu Tătaru: „Vineri se va stabili noul set de realaxări, care se va intra în vigoare din 1 iunie”. Când ne întoarcem la viaţa normală

Potrivit Legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani; pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului; dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; scutirea de la plata impozitului pe terenul şi pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.