Nemeth Zsolt: Guvernul ungar are obligaţia de a susţine eforturile de autonomie ale maghiarilor

Guvernul de la Budapesta are obligaţia constituţională de a susţine eforturile legitime de autonomie ale organizaţiilor etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei, a declarat, joi seara, secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt.

RomaniaTV.net
07 feb. 2013, 21:24
Nemeth Zsolt: Guvernul ungar are obligaţia de a susţine eforturile de autonomie ale maghiarilor

În ciuda scandalului diplomatic pe care l-au stârnit declaraţiile sale din ultimele zile, privind autonomia Ţinutului Secuiesc, secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt continuă seria de afirmaţii menite să tensioneze relaţiile între Bucureşti şi Budapesta.

Nemeth a declarat la postul ungar de televiziune Duna că etnicii maghiari din afara graniţelor Ungariei au dreptul să încerce să obţină autonomia şi că eforturile lor ar trebui susţinute de Executivul de la Budapesta. Totodată, el a vorbit despre o discuţie telefonică dintre miniştrii de Externe din România şi Ungaria, care a avut loc joi, precizând că aceasta reprezintă o evoluţie importantă în soluţionarea disputei recent create.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Janos Martonyi, demnitarii căzând de acord asupra faptului că interesul cooperării dintre cele două state impune evitarea escaladării atitudinilor şi declaraţiilor publice formulate în cele două ţări.

Cei doi oficiali au stabilit, totodată, ca cele două părţi să continue contactele politice bilaterale în perioada următoare, prin utilizarea canalelor şi pe baza standardelor diplomatice obişnuite, inclusiv prin misiunile diplomatice ale celor două ţări acreditate la Bucureşti, respectiv Budapesta.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale proautonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth Zsolt a declarat apoi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI, că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale.

http://www.rtv.net/razboiul-steagurilor–ungaria-sustine-dreptul-comunitatii-maghiare-de-a-folosi-simbolul-secuiesc_65286.html