Premierul Nicolae Ciucă a semnat: câți bani vor primi refugiații ucraineni din România, lună de lună

Guvernul Nicolae Ciucă a decis. La mai bine de un an de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, cetățenii din statul lui Volodimir Zelenski vor primi în continuare bani de la bugetul statului român. 

26 mart. 2023, 17:46
Premierul Nicolae Ciucă a semnat: câți bani vor primi refugiații ucraineni din România, lună de lună

Anunț mare pentru refugiații ucraineni, care se află pe teritoriul țării noastre. Guvernul României a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică modul în care va fi decontată cazarea refugiaților ce locuiesc în gazdă, informează Buletin.de.

Potrivit proiectului de la Palatul Victoria, cetățenii ucraineni vor primi de la Inspectoratele Județene de Urgență o sumă de 2.000 de lei pe lună pentru a-și acoperi cazarea. Inițial, suma se acordă pentru primele patru luni din an, după care, dacă refugiații decid să rămână în țară, pot primi suma aceasta lună de lună, până la final de 2023.

În plus, ucrainenii care decid să stea mai mult de patru luni în România și nu-și pot găsi un loc de muncă, beneficiază pe lângă suma de 2.000 de lei pe lună și de acces la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Suma forfetară de 2.000 de lei pe lună va fi virată direct din bugetul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, respectiv ISUBIF în cazul Capitalei.

 

Ce se întâmplă cu românii care au găzduit ucraineni

 

De asemenea, și gazdele din România sunt vizate de proiect. Cele care au găzduit și hrănit ucraineni în lunile ianuarie și februarie, practic lunile de dinainte ca această ordonanță să intre în vigoare, își pot deconta cheltuielile dacă depun o cerere. Aceste cereri trebuie depuse în termen de 30 de zile de când intră în vigoare această Ordonanță de Urgență.

Persoanele care găzduiesc refugiați depun o cerere la primăria de care aparțin. Primăria trimite la sfârșitul fiecărei luni situația către ISU, după care ISU are 10 zile la dispoziție să trimită banii primăriilor.

Important de menționat este că statul român nu a fost aproape deloc prompt când a venit vorba despre livrarea la timp a sumelor. Banii au fost decontați cu întârzieri de la câteva zile, până la o lună. Spre exemplu, banii pentru luna noiembrie 2022 trebuiau să intre în conturile refugiaților și a gazdelor acestora la final de decembrie, însă au fost virați abia în primele zile din ianuarie.