Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră despre voucherele pentru românii vulnerabili. „Există fondurile necesare pentru asigurarea acestor vouchere”

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că Guvernul dispune de fondurile necesare pentru a aloca voucherele destinate persoanelor vulnerabile. Şeful Executivului a reamintit că jumătate din fondurile necesare vor fi asigurate din finanţare europeană.

15 apr. 2022, 17:53
Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră despre voucherele pentru românii vulnerabili. „Există fondurile necesare pentru asigurarea acestor vouchere”

Prezent vineri la Buzău, Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă Guvernul îşi permite să plătească din fonduri proprii tichetele menite să vină în sprijinul românilor cu venituri mici.

„În acest moment, valoarea totală a acestei măsuri de asigurare a 50 de euro la două luni pentru persoanele vulnerabile. Am precizat din momentul în care am lansat pachetul de măsuri că 50% sunt bani europeni, 50% sunt bani de la bugetul de stat. Până în acest moment, doresc să subliniez că nu lansam măsura dacă nu avem fondurile necesare, fiecare dintre măsurile respective au fost decise în urma identificării impactului bugetar. Sperăm ca odată cu flexibilizarea tuturor mecanismelor la nivelul UE să putem să acoperim cât mai mult din această sumă. Cert este că în acest moment există fondurile necesare pentru asigurarea acestor vouchere”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Cât despre solicitarea lui Florin Cîţu ca aplicarea acestei măsuri să facă obiectul unei analize, Nicolae Ciucă a dat de înţeles că măsura acordării voucherelor a fost analizată „în interiorul PNL şi în interiorul coaliţiei”.

Citeşte şi: Premierul Ciucă, despre suspendarea zborurilor cu MiG-21 LanceR: Este nevoie să facem o analiză astfel încât să fim siguri că mai poate să zboare în deplină siguranţă

Nicolae Ciucă: „Este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să luăm măsuri pentru siguranţa alimentară”

Şeful Executivului a vizitat vineri o fabrică de ulei din judeţul Buzău care are 600 de angajaţi şi o o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro.

„Produce aproximativ 100.000 de tone de ulei pe an. Este în proporţie de 40% din necesarul de comun de ulei din ţara noastră. Ţinând cont de situaţia de securitate, am apreciat că este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să luăm măsuri pentru siguranţa alimentară şi în felul acesta în urma consultărilor pe care le-am avut în ultima perioadă am decis să venim în deplin consens cu ceilalţi membri ai coaliţiei cu acest set de măsuri „Sprijin pentru România” în cuprinsul căruia pentru agricultori avem asigurat un sprijin de aproximativ 300 de milioane de euro capital de lucru, iar pentru procesatori de asemenea avem asigurat un pachet de aproximativ 200 de milioane de euro.

Totodată, ţinând cont de potenţialul agricol al ţării noastre, am considerat necesar să venim în sprijinul şi în încurajarea fermierilor români să proceseze la fabricile din România, asigurându-le un procent de 10% compensare pentru cantităţile de produse pe care le procesează în ţara noastră.

Înainte să ajung aici am avut posibilitatea să merg la o companie care procesează PET-uri şi de asemenea echipamente de uz casnic, în sensul în care folosesc deşeurile din PET şi produs fibră. De asemenea, ceea ce înseamnă aparatură electrocasnică este refolosită şi există un potenţial cât se poate de bun. Există proiect bune ca România să se poată înscrie în acel pachet decis la nivelul UE „Fit for 55″

E vorba de a produce cât mai ecologic, de a ne înscrie în setul de măsuri pentru economia circulară. Aici, la Buzău, am putut să văd că au fost deja demarate astfel de iniţiative”, a mai spus şeful Executivului.

Citeşte şi: Rareş Bogdan, despre acordarea voucherelor din programul „Sprijin pentru România”: „Înainte se acordau vouchere pentru 860.000 de persoane, acum se vor acorda pentru 3,5 milioane”

De asemenea, Nicolae Ciucă a precizat că a discutat cu fermierii şi procesatorii din România care i-au dat asigurări ci „în acest moment există cantitatea de floarea soarelui necesară până la sfârşitul recoltei, adică în august.

„Mi-au dat asigurări cei din conducerea fabricii că există materie primă până la sfârşitul anului. Doresc să-i asigur pe toţi cetăţenii români să nu suntem în niciun fel de pericol să nu putem să asigurăm uleiul necesar pentru consum”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Prinţul Nicolae este de astăzi tată de băiat. Ce nume va purta strănepotul Regelui Mihai