De când începe distribuirea ajutoarelor pentru plata facturilor la electricitate, gaz și încălzire. Nicolae Ciucă, anunț important pentru toți românii!

Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat că voucherele de energie acordate categoriilor vulnerabile de români vor fi distribuite începând cu data de 1 februarie.

31 ian. 2023, 21:21
De când începe distribuirea ajutoarelor pentru plata facturilor la electricitate, gaz și încălzire. Nicolae Ciucă, anunț important pentru toți românii!

Nicolae Ciucă, prim ministrul României, a anunțat, marţi, în şedinţa de Guvern, că începând din 1 februarie, cardurile de energie vor fi distribuite către românii care fac parte din categoriile vulnerabile.

Citiți și: Haos la distribuirea tichetelor de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie. Beneficiarii purtați pe drumuri pentru depunerea unor declarații pe propria răspundere

Nicolae Ciucă: „De mâine, 1 februarie, începe distribuirea ajutoarelor pentru plata facturilor la electricitate, gaz și încălzire!”

Cu aceste vouchere, românii vor putea să plătrască facturile de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Românii vulnerabili vor primi în 2023 două tichete de 700 de lei pentru ajutor la energie, în luna februarie și în toamna anului viitor. Lista cu beneficiarii a fost întocmită de Ministerul Muncii, iar cadurile sociale vor fi distribuite de Poșta Română.

De asemenea, Nicolae Ciucă a precizat că pe lângă plata la oficiul poștal și direct la poștaș, a fost creat un cadru legal, prin care beneficiarii vor folosi aceste tichete și pentru plata online a facturilor.

„Începând de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a declarat premierul.

De asemenea, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a făcut precizări despre proceduri derulate prin Poşta Română, prin care beneficiarii acestui sprijin să poată să le utilizeze pentru plata facturilor la energie.

„Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie şi în acest fel răspundem la toate solicităriel, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi spărăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice”, a declarat Marcel Boloș.

Citiți și: Vouchere energie 2023. Amenzi de 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardul de energie