Nicolae Ciucă: „Depozitele, umplute cu gaz în proporţie de 90%. Trecem cu bine iarna”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că depozitele de gaz din România au depăşit, vineri, cota de umplere de 90 la sută, astfel că avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitaţi deja în plus faţă de anul trecut.

14 oct. 2022, 10:32
Nicolae Ciucă: „Depozitele, umplute cu gaz în proporţie de 90%. Trecem cu bine iarna”
România a devenit complet independentă de gazele rusești. De unde vom importa gaze

Depozitele de gaz din România au depăşit, vineri, cota de umplere de 90%, iar românii şi economia vor avea la dispoziţie întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitaţi deja în plus faţă de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde. Românii şi economia noastră vor avea la dispoziţie întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea. Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferenţa este acoperită de cantităţile din depozite. Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populaţie, industrie, mediu de afaceri”, a afirmat Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Preţul carburanţilor continuă să crească înainte de weekend. Diferență record de preț între motorină și benzină

Şeful Executivului a precizat că a cerut instituţiilor responsabile să continue ritmul intens de depozitare a gazelor şi să gestioneze cu mare atenţie cantităţile necesare pentru a trece cu bine peste această iarnă.

„Având preţuri plafonate la gaze pentru români şi suficient gaz pentru funcţionarea economiei, Guvernul va continua să sprijine activ atât cetăţenii, cât şi industriile noastre”, a mai afirmat premierul.

Gazprom vrea să sperie Uniunea Europeană
Uniunea Europeană ar putea înregistra iarna care vine de un deficit de gaze de 800 milioane metri cubi pe zi, în cazul unei cereri ridicate cauzate de friguri extreme, a avertizat miercuri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de agenţia EFE.

„Experţii europeni estimează în prezent la 800 milioane de metri cubi volumul de gaze ce va lipsi Europei în cazul unei perioade extrem de reci, este vorba despre o treime din tot consumul european”, a declarat Miller la a V-a Săptămână Energetică din Rusia.

„Vârful de iarnă” este cea mai gravă provocare cu care se va confrunta UE din punct de vedere energetic în următoarele luni, potrivit lui Miller.

„Pentru o scurtă perioadă de timp, pot să îngheţe oraşe întregi. Gazprom a furnizat între 600 milioane şi 1,7 miliarde mc zilnic în perioade de vârf, cum a fost anticiclonul Harmut, din 2018”, a subliniat el. Informaţiile privind rezervele de gaze din depozitele subterane trebuie să fie analizate în contextul actualelor modificări de logistică, a adăugat.

Nicolae Ciucă, noi detalii despre modul de calcul al facturilor la energie: Nu facem decât să îngreunăm şi să ducem totul într-o birocraţie de unde probabil vom ieşi destul de greu

Țările UE își înmagazinează gazele
„În prezent avem altă logistică, alte surse de aprovizionare cu gaze a pieţei europene. Sarcina înmagazinărilor subterane din Europa va fi considerabil mai mare decât în anii anteriori”, a mai afirmat directorul Gazprom. Acesta a semnalat că Germania, una dintre ţările cu cea mai mare capacitate de înmagazinare, „va putea pompa în jur de 20 miliarde metri cubi”.

„Pe parcursul anterioarelor sezoane de toamnă şi iarnă Germania consuma peste 60 miliarde mc de gaz, ceea ce înseamnă că rezervele de gaze vor ajunge pentru cel mult două luni, două luni şi jumătate”, a explicat Miller. Conform previziunilor, fie ele optimiste sau pesimiste, depozitele subterane ale Germaniei vor fi la doar 5% din capacitate în martie 2023.