Nicolae Ciucă, despre izbucnirea unui război în care să fie implicată România: „Există această probabilitate, dar e redusă”

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a declarat, luni seara, la Realitatea Plus, că se poate discuta la acest moment despre probabilitatea izbucnirii unui război, dar că aceasta este redusă.

12 feb. 2024, 21:22
Nicolae Ciucă, despre izbucnirea unui război în care să fie implicată România: „Există această probabilitate, dar e redusă”

Vine războiul?”, a fost întrebat Nicolae Ciucă, în cadrul interviului de la Realitatea Plus.

„România e o țară de graniță cu frontiera terestră cea mai mare cu Ucraina. Linia frontului e la 400 – 600 km de țara noastră și acum se poate discuta de o probabilitate, dar aceasta probabilitate e redusă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm despre acest lucru. Nu înseamnă că nu trebuie să luăm toate măsurile pentru descurajarea unui război. În acest moment, această linie de contact se află pe același aliniament de aproximativ doi ani și sperăm să nu înainteze niciodată. Există pericolul ca atacul Armatei Ruse, care vizează ținte din proximitatea României, să aibă impact pe teritoriul țării noastre”.

Citește și Cine va fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă: „Nu putem să ne înțelegem cu PSD în toate situațiile. Știți cum se zice, dă, Doamne, românului, mintea de pe urmă!”

Sunt voci care spun că Putin va pierde războiul din Ucraina.

„Realitatea din câmpul de luptă nu arată acest lucru. Dacă am fi observat modificări semnificative ale liniei frontului am fi putut trage concluzia că există o rupere a liniei de contact. Nu s-a întâmplat. E greu acum, inclusiv pentru analiști și specialiști, să exprime o anticipare față de evoluția probabilă, cu atât mai puțin că Putin va pierde sau nu”.

Vor fi luați tinerii la război?

„Șeful Statului Major al Apărării a transmis un mesaj care a fost înțeles ca fiind nevoia de adaptare a legislației. Trebuie să privim în urmă și să vedem că sunt legi din 1994. Mesajul a fost îndreptat în această direcție. Trebuie să conștientizăm nevoia întăririi sistemului de apărare. Ne gândim că nu trebuie să mai facem nimic pentru că face NATO. Nu, trebuie să pornească din țară. Această probabilitate, de a fi luați tineri la război, e redusă. Nimic nu poate fi exclus”, a explicat fostul premier.

Serviciu militar ar putea deveni obligatoriu?

„Nu. Nu se va introduce. Există serviciul voluntar pentru militarii în rezervă, care desfășoară un program de pregătire. Există această inițiativă prin care să se discute despre serviciul militar voluntar”.

Citește și Mircea Geoană, primele declarații despre candidatura la președinția România: „Sunt ca pasărea Pheonix, când crezi că a murit, revine mai puternică”