Nicolae Ciucă îi taie elanul lui Marcel Ciolacu privind introducerea impozitului progresiv. „Nu putem să discutăm de taxe care să vină peste noapte. Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că nu vor exista taxe noi şi nu va fi modificat sistemul de impozitare în România, în condiţiile în care preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că vrea categoric eliminarea cotei unice şi introducerea impozitului progresiv, chiar de la 1 iunie.

18 mai 2022, 10:52
Nicolae Ciucă îi taie elanul lui Marcel Ciolacu privind introducerea impozitului progresiv. „Nu putem să discutăm de taxe care să vină peste noapte. Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare”

Nicolae Ciuca a dat de înţeles că trebuie asigurată predictibilitatea şi încrederea între mediul de afaceri şi Guvern, motiv pentru care nu vor fi introduse taxe noi.

„Nu cred că în momentul de faţă trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condiţiile în care vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea.

Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare. Nu vom avea taxe noi. Pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare este să găsim acele soluţii prin care să realizăm această optimizare fiscală. Nu putem să discutăm astăzi (…) de taxe care să vină peste noapte şi să impacteze cât se poate de negativ”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD a declarat, luni, că susţine „categoric” introducerea impozitului progresiv în România deoarece „ne minţim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică”.

Marcel Ciolacu vrea introducerea impozitului progresiv cu „deductibilităţile necesare”, dând de înţeles că e de preferat să se renunţe la cota unică de impozitare.

„În momentul în care ai introdus impozitul progresiv, vă dau exemplu numai în zona de sănătate. Asigurarea de sănătate, asigurările de viaţă să fie deductibile astfel încât nu să fie impozitat acel venit. Mai mult, ştim că la asigurările de viaţă şi de sănătate deja avem şi o sumă care se duce la pilonul 3. Avem şi o economie datorită acestor asigurări la bugetul de stat, la casa de asigurări, către serviciile private de sănătate.

Ori intrăm într-o logică ca în toate ţările civilizate, ori încercăm ne minţim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu vrea introducerea impozitului progresiv. „Categoric! Ori intrăm într-o logică ca în toate ţările civilizate, ori ne minţim în continuare cu această cotă unică”

Nicolae Ciucă, despre creşterea pensiilor. „Nu putem să discutăm despre aşa ceva până la finele primului semestru”

Întrebat dacă este posibilă o creştere a pensiilor în acest an, şeful Executivului a explicat că o astfel de măsură trebuie aplicată în urma unei analize.

„În acest an putem să discutăm despre orice măsură după ce avem o analiză la finele primului semestru. Până atunci nu putem să discutăm despre aşa ceva.

Vom căuta în continuare la nivelul Guvernului să analizăm şi să facem tot ceea ce depinde noi astfel încât să protejăm persoanele vulnerabile. Trebuie să ţinem cont de ceea ce înseamnă impactul pe care-l are evoluţia inflaţiei asupra vieţii cetăţenilor”, a menţionat Ciucă.

De asemenea, premierul României a afirmat că nu i-a prezentat președintelui Klaus Iohannis niciun pachet de măsuri economice, pentru că nu a fost finalizată analiza.

„Nu am prezentat pachetul de măsuri economice pentru că nu au finalizat analiza”, a concluzionat şeful Executivului.

Citeşte şi: Florin Cîţu, contre cu Marcel Ciolacu privind impozitul progresiv. „Ca simplu membru al PNL că noi nu susţinem taxe noi, redimensionarea sistemului de taxare”