Nicolae Ciucă, primele declaraţii despre remaniere. Ce miniştri sunt în pericol

Premierul, despre evaluarea miniştrilor: În primul rând, trebuie să analizăm după reperele şi obiectivele stabilite prin Programul de guvernare. Integritatea reprezintă un reper nu important, extrem de important, avertizează premierul după cazul Chesnoiu.

24 iun. 2022, 07:24
Nicolae Ciucă, primele declaraţii despre remaniere. Ce miniştri sunt în pericol

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că evaluarea miniştrilor va ţine cont de modul în care şi-au îndeplinit prevederile din Programul de guvernare şi jaloanele din PNRR, însă ”integritatea reprezintă un reper nu important, extrem de important”.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la Radio România Actualităţi, că încă de la preluarea mandatului s-a convenit că la 6 luni de zile se va desfăşura o activitate de evaluare a fiecărui ministru în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor sectoriale, conform portofoliului, stabilite prin Programul de guvernare.

”Deci, în primul rând, trebuie să analizăm după reperele şi obiectivele stabilite prin Programul de guvernare şi am convenit să nu se întâmple la 6 luni pentru că asta ar însemna să discutăm de luna iunie când eram în prin proces de derulare a jaloanelor şi ţintelor pe trimestrul al 2-lea şi în felul acesta am am convenit în coaliţie ca această evaluare să se desfăşoare la finalul lunii iunie când vor fi fost îndeplinite toate jaloanele şi ţintele şi în funcţie de aceasta să se ia şi decizia finală pe evaluarea fiecărui ministru în parte”, a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă, mesaj pentru români: „Trebuie să fim chibzuiţi”. Ce spune premierul despre criza alimentară şi explozia preţurilor

Acesta a precizat că şi integritatea miniştrilor este luată în calcul: ”Integritatea reprezintă un reper nu important, extrem de important în evaluarea miniştrilor şi reacţia de astăzi a fost una pe măsură, domnul ministru Chesnoiu prezentându-şi demisia pe care am aprobat-o fără echivoc, urmând să se deruleze procedurile la nivelul Guvernului privind nominalizarea unui ministru interimar în perioada următoare, până când va fi o decizie politică privind înlocuirea domniei sale”.

Ciucă: Când am preluat guvernarea, puţini ne-au crezut în stare să aprobăm bugetul până la sfârşitul anului şi totodată să îndeplinim şi ţintele şi jaloanele din PNRR, care erau efectiv neatinse

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în noaptea de joi spre vineri, despre primele şapte luni ale mandatului şi a afirmat că această coaliţie, pe care mulţi nu o vedeau cu ochi buni, trebuie să asigure stabilutatea ţării. ”Când am preluat guvernarea, puţini ne-au crezut în stare să aprobăm bugetul până la sfârşitul anului şi totodată să îndeplinim şi ţintele şi jaloanele din PNRR, care erau efectiv neatinse”, a transmis Ciucă.

Nicolae Ciucă a fost întrebat, la Radio România Actualităţi, despre cum a evoluat România în cele şapte luni ale mandatului său şi afirmat: ”Am preluat guvernarea după o perioadă în care a trebuit să suportăm cu toţii rigorile şi limitările din perioada pandemiei. Am preluat, de asemenea, guvernarea după o perioadă de criză politică. Vă aduceţi aminte că au fost 3 luni în care au avut loc o serie întreagă de dezbateri şi de frământări şi s-a decis realizarea acestei coaliţii pe care, sigur, foarte mulţi oameni la vremea respectivă nu o vedeau cu ochi buni. Au considerat că un partid de centru-dreapta, un partid de centru-stânga nu vor fi atât de compatibile să poată să realizeze această coaliţie”.

Premierul a afirmat că ”cel mai important obiectiv în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea” ţării şi a economiei.

”Atunci când am preluat guvernarea, puţini ne-au crezut în stare să aprobăm bugetul până la sfârşitul anului şi totodată să îndeplinim şi ţintele şi jaloanele din PNRR, care erau efectiv neatinse. Am reuşit într-o lună de zile să atingem aceste obiective”, a mai declarat Ciucă.

Marcel Ciolacu reacţionează după demisia lui Adrian Chesnoiu. „A ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele”
Acesta a apreciat că adoptarea bugetului ”a însemnat un obiectiv foarte, foarte important”. Premierul a vorbit, de asemenea, despre concentrarea pe atragerea fondurilor europene.

”Nu ne permitem să pierdem aceşti bani, vorbim de miliarde de euro pe care trebuie să le absorbim. Dezangajarea acestor fonduri este inadmisibilă”, a mai afirmat premierul.