Nicolae Ciucă se întâlneşte luni cu delegaţia USR pentru discuţii pe tema programului de guvernare

Premierul desemnat Nicolae Ciucă se întâlneşte luni, la ora 12,00, cu preşedintele USR, Dacian Cioloş, pentru a discuta despre Programul de guvernare.

25 oct. 2021, 12:20
Nicolae Ciucă se întâlneşte luni cu delegaţia USR pentru discuţii pe tema programului de guvernare

UPDATE:

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Parlament, că va avea discuţii cu toţi cei care sunt dispuşi să înţeleagă faptul că trebuie găsite soluţii pentru ieşirea din criză, el menţionând că mandatul conducerii PNL este pentru un guvern minoritar, susţinut în Parlament.

”Suntem în Parlamentul României, unde sper să găsim soluţii şi dialog”, a spus Ciucă, precizând că este foarte uşor de a spune nu facem”. ”Nu cred că ne găsim în situaţia nu facem”, a afirmat Ciucă, precizând că a venit pentru a avea un dialog. Ciucă a spus că a avut o discuţie telefonică şi cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu. ”A rămas să finalizăm şi programul de guvernare, să analizăm cele zece măsuri prioritare ale dumnealor, analizăm măsurile, finalizăm întâlnirea de astăzi cu domnul Dacian Cioloş. (…) Vom avea discuţie cu toţi cei care sunt dispuşi să avem această discuţie şi să înţeleagă faptul că noi trebuie să găsim soluţii pentru ieşirea din criză”, a spus premierul desemnat. Întrebat dacă sunt dispuşi să primească PSD în Guvern, Ciucă a spus că sunt dispuşi la dialog. ”Unde, când şi cum urmează să…”. El a precizat că ”mandatul PNL este să caute susţinere pentru un Guvern minoritar”.

Stirea initiala:

„Dacian Cioloş, preşedintele USR, se va întâlni luni, la ora 12,00, la grupul parlamentar USR, cu prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă. Întrevederea a fost cerută vineri de premierul desemnat”, a anunţat USR.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus, duminică seara, că întâlnirea lui Dacian Cioloş cu premierul desemnat nu va fi una pentru negocieri.

„Luni va fi o discuţie între preşedintele USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat Nicolae Ciucă. Premierul desemnat vrea să discute intenţiile pe care le are cu acest guvern. Domnul Ciucă i-a spus clar că vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar – echipa, programul. Nu este o negociere”, a declarat Dragu.

Citeşte şi: George Simion: „Parlamentarii AUR nu sunt oamenii sistemului, nu îl vor vota pe Nicolae Ciucă şi nu vor pactiza cu acest sistem bolnav care conduce România”

Conducerea PNL, cea a UDMR şi premierul desemnat au avut, atât sâmbătă cât şi duminică, o serie de întrevederi la Palatul Victoria pentru finalizarea Programului de guvernare.

Potrivit unui comunicat al PNL, la discuţii au participat şi echipele de experţi ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Democrate Maghiare din România, în prezenţa preşedinţilor celor două formaţiuni, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor.

Sâmbătă a avut loc şi o consultare a liberalilor cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Totodată, premierul desemnat a avut sâmbătă după-amiază o convorbire telefonică cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, cei doi convenind ca negocierile politice să aibă loc după finalizarea Programului de guvernare.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a declarat, duminică, la Digi24, că liberalii îşi doresc refacerea coaliţiei cu USR, dar nu în acest moment. Astfel, liberalii propun USR să voteze pentru moment un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, iar apoi să înceapă negocieri pentru o refacere a coaliţiei şi o revenire la guvernare, dar păstrând acelaşi premier.

”Important e ca România să aibă un guvern cât mai repede şi am luat toate variantele posibile. Oamenii nu mai ştiu ce să înţeleagă. E ca la nebuni. Am avut o coaliţie funcţională şi ne-am trezit dintr-odată că cineva face o moţiune de cenzură din interiorul coaliţiei şi dă jos guvernul la 12.000 de cazuri pe zi. Acum sunt 20.000 de cazuri pe zi. Toţi am vorbit despre refacerea coaliţiei, însă nu poţi să refaci coaliţia câtă vreme personalizezi fiecare discuţie. Este aproape o obsesie la USR: Cîţu, Cîţu, Cîţu. Nu pot vorbi altceva. Deci, nu poţi să refaci coaliţia până nu depersonalizezi. Ok, am înţeles, USR nu-l mai vrea pe Cîţu. Nicolae Ciucă! Votaţi-l! Şi nici cu Nicolae Ciucă înţeleg că nu e bine, că acum vor în coaliţie. Sincer, nu mai înţelegi”, a spus Vîlceanu.

Întrebat dacă PNL nu mai vrea refacerea coaliţiei, Dan Vîlceanu a declarat: ”Evident că o vrem, am vrut-o tot timpul, am spus-o încontinuu. Până acum, USR a spus: Noi vrem să refacem coaliţia, dar fără Cîţu. Dar Cîţu este tot ce contează într-o coaliţie de guvernare?!”.

Dan Vîlceanu a arătat că nu poate fi altfel decât cu USR şi UDMR, dar ”România nu are timp să stea încă două-trei săptămâni pe loc, fără guvern, ca să discutăm noi coaliţii”.

”România are nevoie acum de un guvern. Şi este un prim pas să pui un guvern acum, repede, că ai nevoie de un guvern, şi stăm după aceea şi ne certăm, două, trei săptămâni, o lună, două, până când ne împăcăm şi ne dăm seama că am greşit cu toţii şi rezolvăm problema. Dar nu poţi să stai fără guvern doar ca să ne certăm noi”, a mai declarat Dan Vîlceanu.

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu îi atrage atenţia preşedintelui PNL, Florin Cîţu, că asumarea formării unei majorităţi în Parlament aparţine exclusiv preşedintelui partidului şi Biroului Politic, în timp ce premierul desemnat trebuie să vină cu echipa de miniştri.

Dan Motreanu îl avertizează pe Cîţu: „Responsabilitatea pentru orice alianţă sau colaborare îi aparţine preşedintelui PNL”

”Nu, responsabilitatea politică pentru negocierea şi formarea de majorităţi, precum şi colaborarea cu alte forţe politice, reprezintă exclusiv atributul Preşedintelui PNL şi al Biroului Politic al PNL, care trebuie să îşi asume aceste decizii. În schimb, responsabilitatea desemnării miniştrilor este atributul Prim-ministrului desemnat, aşa cum şi Florin Ciţu a afirmat în nenumărate rânduri”, a scris Motreanu pe Facebook.

Ulterior, Motreanu a revenit cu precizări, la comentariile postării, pentru a clarifica unele aspecte.

”Ceea ce spun este în sensul ca orice alianţă, sprijin politic, trebuie asumate politic de preşedinte şi biroul politic… nu să se ascundă prin declaraţii publice în spatele premierului desemnat, pentru că astăzi Florin Cîţu conduce partidul! Iar responsabilitatea îi aparţine preşedintelui PNL, atât pentru orice alianţă sau colaborare de orice fel, dar şi în cazul în care nu se face o majoritate. Orice alianţă, sprijin politic trebuie asumat politic de preşedinte şi biroul politic…”, a scris el.

Citeşte şi: Gabriela Firea vrea funcţii pentru PSD în guvernul Ciucă: „Sigur că vom face propuneri, dacă vom fi în situaţia de a le face”


loading...
Partenerii noștri