Nicolae Popa, audiat marţi după denunţul lui Sebastian Ghiţă împotriva Laurei Codruţa Kovesi UPDATE

Fostul director FNI Nicolae Popa a fost chemat la audieri în calitate de martor, după denunțul lui Sebastian Ghiță.

RomaniaTV.net
11 dec. 2018, 08:57
Nicolae Popa, audiat marţi după denunţul lui Sebastian Ghiţă împotriva Laurei Codruţa Kovesi UPDATE

UPDATE: Nicolae Popa, fostul șef al FNI, a ajuns la Parchetul General. Acesta a fost audiat în dosarul deschis de procurori după plângerea depusă de Sebastian Ghiță pe numele fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Am relatatat împrejurările în care s-a efectuat extrădarea mea din Indonezia”, a declarat Popa la ieșirea de la Parchetul General.

UPDATE: Nicolae Popa, fostul șef al FNI, a ajuns la Parchetul General. Acesta va fi audiat în dosarul deschis de procurori după plângerea depusă de Sebastian Ghiță pe numele fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Nicolae Popa a fost citat la Parchetul General, după denunţul împotriva fostei şefe a DNA, anunţă România TV. Fostul deputat, Sebastian Ghiţă, a declarat la România TV că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fosta şefă a DNA a fost reclamată de Ghiţă la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor. Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

„După ce am prezentat statului român toate elementele privin activitatea infraţională a acestui grup Onea – Kovesi am văzut că nimic nu s-a întâmplat şi că tot ce face acest grup  dosare fabricate este ascuns, pitit. Ce m-a făcut să fac această plângere este că această secţie de urmărire a magistraţilor permite cetăţenilor să prezinte probe”, a declarat Sebastian Ghiţă la România TV.

Fostul deputat a făcut denunţul împotriva Laurei Kovesi la începutul săptămânii, iar deja se fac audieri în acest caz, notează romaniatv.net.

La începutul lui 2017 Sebastian Ghiţă susţinea că o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, din Jakarta, la cererea lui Kovesi şi a statului.

„La cererea lui Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa din Indonezia. Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi care a furat sute de mii de oameni. O întreb pe doamna Kovesi: ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa sau sunt doar eu? Am acţionat eu în numele statului român?”, a spus atunci Sebastian Ghiţă.
 
La acel moment, Poliţia Română a anunţat că pentru aducerea în ţară, cu avionul, a lui Nicolae Popa au fost purtate negocieri cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică. Precizările au venit după ce Parchetul instanţei supreme a transmis că Nicolae Popa, care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia, în 2011, de către Poliţia Română, instituţie care a achitat integral transportul.
 
„Referitor la achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa, vă informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică”, preciza Poliţia Română.
 
Reprezentanţii IGPR mai arătau că semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române, iar costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.

Popa a fost arestat în 2 decembrie 2009 de către autorităţile indoneziene şi a fost adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011, presa relatând la acea vreme că a fost adus în România cu „o cursă privată”.

Nicolae Popa a fost eliberat la sfârşitul lui august 2017.

Sebastian Ghiţă a plecat din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016 şi a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Fostul deputat PSD a fost arestat de autorităţile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate şi a fost eliberat pe cauţiune.

În 7 iunie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că statul român se află în procedură de extrădare în cazurile Sebastian Ghiţă şi Elena Udrea, în cazul lui Ghiţă fiind făcută cererea de extrădare transmise completările solicitate de Serbia.

În 27 august, Tudorel Toader declara, referitor la respingerea definitivă a cererii de extrădare a fostului parlamentar PSD Sebastian Ghiţă, că Ministerul face cererea de extrădare, dar instanţele de judecată decid dacă admit sau nu această cerere în funcţie de elementele cuprinse în dosarul de urmărire penală.