Nicolas Sarkozy: Crimeea a ales Rusia şi asta nu i se poate reproşa

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, lider al opoziției de dreapta în prezent, a estimat sâmbătă că nu poate "reproșa Crimeii" că "a ales Rusia" și a avertizat împotriva unui nou "război rece" cu Moscova.

07 feb. 2015, 15:16
Nicolas Sarkozy: Crimeea a ales Rusia şi asta nu i se poate reproşa

Avem o civilizație în comun cu Rusia. Interesele americanilor cu rușii nu sunt interesele Europei cu Rusia„, a afirmat fostul șef al statului francez, Nicolas Sarkozy, în cursul unei reuniuni la Paris a liderilor partidului de dreapta UMP, pe care îl conduce, potrivit Agerpres.

Nu vrem reizbucnirea unui război rece între Europa și Rusia„, a spus el, evocând tensiunile între Moscova și țările occidentale, ca urmare a conflictului din estul Ucrainei și a anexării Crimeii de către Moscova în martie 2014, după un referendum al populației locale.

Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa„, a adăugat Sarkozy, estimând de altfel că „trebuie găsite mijloace pentru o forță de interpunere în scopul de a proteja rusofonii din Ucraina„.

Ucraina trebuie să-și păstreze vocația de punte între Europa și Rusia. Ea nu are vocația să intre în Uniunea Europeană„, a afirmat el.

VEZI ŞI: Ucraina INTERZICE prin lege difuzarea FILMELOR RUSEŞTI produse după 1 ianuarie 2014

Declarațiile lui Sarkozy intervin în timp ce succesorul său socialist Francois Hollande s-a angajat împreună cu cancelarul german Angela Merkel în intense negocieri cu Moscova și Kiev pentru a încerca să obțină un acord de pace în Ucraina.

De la întoarcerea în cursul nopții din Rusia, președintele Hollande a estimat sâmbătă că aceste convorbiri sunt „una dintre ultimele șanse” de a evita „războiul”.

CITEŞTE ŞI: Angela Merkel: Nu e sigur că negocierile de pace cu PUTIN vor avea succes. Hollande vorbeşte de RĂZBOI


loading...