Nicușor Dan, despre cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii: ”În două luni o să avem un raport complet al Corpului de Control”

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat sâmbătă că abia peste două luni ca exista un raport complet al Corpului de Control, în cazul Anei Oroș, femeia care a fost ucisă de câini lângă Lacul Morii.

11 mart. 2023, 16:22
Nicușor Dan, despre cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii: ”În două luni o să avem un raport complet al Corpului de Control”
Nicușor Dan, despre cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii

Nicușor Dan, despre cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii. Problema câinilor fără stăpân nu pare să îl îngrijoreze pe edilul Capitalei, ci mai degrabă cea a celor cu stăpân.

Citește și Sistemul de termoficare din București ar putea fi reparat pe bani europeni. Nicușor Dan afirmă că iarna următoare va fi mai blândă: „O să fie mai bine, mult mai bine”

Nicușor Dan, despre cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii

Primarul Nicușor Dan a atras atenția că fenomenul proprietarilor de câni care îşi lasă animalele libere nu a intrat în atenţia Legislativului.

”O să avem un raport complet al Corpului de Control (…) Nu trebuie pusă problema  câinilor fără stăpân, de fapt, este problema câinilor cu stăpân. Asta este problema pe cei care îi vedem pe stradă, necontrolaţi, nu ştiu cum să-i numim. În opinia mea, asta e problema principală în zona aceea, Lacul Morii, există problema proprietarilor, fie că sunt din  gospodării, fie că sunt şantiere care au câini şi care nu sunt pe proprietate şi sunt lăsaţi să circule, să iasă pe domeniul public şi aici nu există o sancţiune. Adică tipul ăsta de fenomen nu a intrat în atenţia Legislativului. Există o sancţiune, în schimb, pentru proprietari, care nu-şi sterilizează şi nu îşi cipează câinii şi aici este o lipsă de coordonare între mai multe instituţii”, a declarat Nicușor Dan, la Prima TV.

Primarul Capitalei a subliniat că ASPA a încercat să sterilizeze cât mai mulți câini, dar nu are posibilitatea să ia patrupedele de pe proprietate. Mai mult, edilul a ținut să precizeze că ASPA prinde anual 2.000 de câini.

”În momentul în care un cetăţean sună la ASPA şi spune avem un  câine sau un grup de câini, ASPA se duce şi în general prinde. Ei au de ordinul a 15 oameni care sunt împărţiţi în echipe şi au maşini care se duc (…) Bineînţeles, e mult mai eficient să răspunzi la sesizări, să fii sesizat unde sunt câini. De exemplu în zona aia Lacu Morii, într-un an s-au dus de 60 de”, a spus Nicuşor Dan.

Întrebat dacă e mulţumit cum funcţionează ASPA, edilul a răspuns: ”O să văd, o să văd răspunsul raportului de control (…) Ce nu funcţionează, nu funcţionează colaborarea între instituţii, pentru că este o instituţie care se duce şi se roagă de proprietari să-i sterilizeze. Şi pe de altă parte e o altă instituţie care este Poliţia locală şi este şi ANSVSA-ul şi este şi Poliţia Naţională, care pot să dea o amendă dacă omul refuză să-şi vaccineze animalul. Aceste instituţii n-au fost împreună niciodată. Asta este marea problemă şi mai este acea problemă că nu ai o sancţiune prea mare pentru situaţia în care câinii intră şi ies de pe proprietăţi, asta este evaluarea mea la momentul ăsta.”

Nicuşor Dan a menționat că soluţia la aceste probleme este înăsprirea sancţiunilor pentru proprietari care își lasă câinii să părăsească proprietatea.

”Asta vom face, echipe comune între cei care sterilizează şi cei care amendează”, a transmis Nicuşor Dan.

De asemenea, primarul capitalei a precizat că problema câinilor vagabonzi nu este una dintre problemele sesizate la call-center.

”Noi avem un call center şi avem o statistică pe tot ce înseamnă probleme pe care oamenii le au. Nu este printre primele probleme pe care oamenii le sesizează (…) Problema există la periferie, acolo unde există ideea că poţi, dacă nu mai ai nevoie de nişte pui, le dai drumul în stradă”, a conchis Nicuşor Dan.

Citește și Ce spune Nicușor Dan despre candidatura Gabrielei Firea la Primăria Bucureștiului, în 2024