NINSORI ABUNDENTE şi VISCOL în mare parte din ţară. Ministrul Internelor: S-a intervenit în 12 localităţi din 7 judeţe

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben şi cod portocaliu de ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului şi viscol. Din această cauză, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, s-a întrunit Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că în urma ninsorilor au fost afectate 12 localităţi din şapte judeţe - Bacău, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman - mai multe sectoare de drumuri judeţene şi naţionale au fost închise temporar şi s-a intervenit pentru ajutorarea a 70 de persoane.

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 10:47
NINSORI ABUNDENTE şi VISCOL în mare parte din ţară. Ministrul Internelor: S-a intervenit în 12 localităţi din 7 judeţe

„Primele măsuri pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă au fost luate încă de sâmbătă. În cursul zilei de ieri s-a realizat şi o relocare de forţe ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele fără probleme în judeţele aflate sub avertizare meteo. Toate aceste resurse suplimentare au ajuns la judeţele de destinaţie şi sunt implicate în misiuni de sprijinire a populaţiei. Vorbim de şase şenilate, opt autofreze, patru autospeciale au fost deja relocate în judeţele aflate sub avertizare meteo. (…) Conform situaţiei centralizate de acum o oră (în jurul orei 13.00 – n.r.) la nivel naţional sunt 12 localităţi afectate din şapte judeţe: Bacău, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman. Asta înseamnă că în acele localităţi a nins şi a viscolit abundent sau ninge în continuare”, a declarat Carmen Dan, luni, la Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase organizat la sediul MAI.

Ministrul de Interne a precizat că circulaţia rutieră a fost închisă preventiv pe mai multe segmente de drumuri.

„Circulaţia rutieră a fost închisă preventiv pe următoarele segmente de drumuri: Urecheşti-Conţeşti, pe DJ119 A, din cauza ninsorii şi a viscolului, la solicitarea administratorului drumului. Pe DN 5 au fost impuse restricţii de tonaj, 12 tone, pe segmentul de drum Bucureşti-Giurgiu. La această oră înţeleg că restricţia a fost ridicată. Pe DN 2A şi DN 22 au fost impuse restricţii de tonaj, 3,5 tone, pe sectoarele Mihai Viteazu – Ovidiu, DN 22, şi Hârşova – Ovidiu, DN 2A. DN 51, tronsonul Zimnicea-Viişoara, DN 51 A tronsonul Zimnicea-Izvoarele, DN65 tronsonul Turnu Măgurele -Roşiori şi DN 54 tronsonul Moldoveni – Islaz au fost închise temporar pentru a pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. La ora 11.30 s-a reluat traficul rutier, iar acum se circulă în condiţii de iarnă”, a afirmat Carmen Dan, citată de Agerpres.

Ministrul de Interne a menţionat că până la ora comandamentului s-a intervenit, deja, pentru ajutorarea a 70 de persoane.

„O provocare a acestor zile o reprezintă asigurarea intervenţiilor medicale de urgenţă. În ultimele 48 de ore s-au luat măsuri de transport a gravidelor, a bolnavilor dializaţi sau a persoanelor fără adăpost în zone sigure, însă cazuri medicale ne aşteptăm să apară şi în continuare şi trebuie să fim pregătiţi pentru a le gestiona. Aşa cum a făcut şi în anii trecuţi acolo, unde sunt urgenţe medicale vom încerca să asigurăm intervenţia ambulanţelor cu ajutorul unor utilaje de deszăpezire sau a şenilatelor (…) Astăzi, pentru că încă avem ninsori şi viscol, nu vom putea utiliza elicopterele, însă după acest val de ninsori vom apela şi la resursele noastre aeriene pentru astfel de cazuri”, a declarat Dan.

Ministrul a precizat că până acum s-a intervenit medical într-o situaţie pentru deblocarea unei ambulanţe care transporta o gravidă la spital de DJ 503 între localităţile Botoroaga şi Moşteni în judeţul Teleorman.

„Persoana este la a patra sarcină, s-a ajuns la ea fără probleme şi este acum în spital la Alexandria. Pe acelaşi segment, ieri, s-a intervenit pentru deblocarea altor 10 autovehicule blocate. Nici în acest caz nu au fost necesare îngrijiri medicale pentru pasageri. În Giurgiu, în localitatea Stăneşti se intervine pentru deblocarea a şase autovehicule înzăpezite, s-a luat legătura cu pasagerii şi am înţeles că nu sunt probleme medicale „, a precizat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a precizat că pentru misiunile de sprijinire a comunităţilor şi a populaţiei la nivelul MAI sunt disponibili 17 mii de angajaţi ai ministerului care au la dispoziţie peste 7.500 de utilaje şi mijloace de intervenţie, din care 26 şenilate.

„Vorbim de 3.000 de pompieri, 4.000 de jandarmi, şi 10 mii de poliţişti. Pentru astfel de misiuni avem la dispoziţie şi cinci şenilate ale Ministerului Transporturilor, dar şi voluntari care au maşini 4X4 şi care vor sprijini acţiunile autorităţilor”, a precizat Carmen Dan.

Ea a reluat şi recomandările lansate de MAI către populaţie cu privire la evitarea deplasărilor lungi în această perioadă dacă nu sunt motivate de urgenţe şi asigurarea unei rezerve de apă şi alimente pentru câteva zile.

Carmen Dan a apreciat, totodată, că măsura închiderii şcolilor în câteva judeţe este una corectă pentru a nu expune copiii unor riscuri.

Ministrul de Interne a precizat că, în paralel, a fost operaţionalizat un comandament la nivelul Ministerului Transporturilor unde se gestionează situaţia drumurilor şi a deszăpezirilor. La comandament au mai participat, printre alţii, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, al Sănătăţii, Sorina Pintea, secretarul de stat în MApN Mircea Duşa, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Capitala și 11 județe din țară se află sub avertizare Cod Portocaliu de intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută.

La nivelul IGSU au fost dispuse măsuri preventive și operative pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență care pot apărea din cauza vremii.

Au fost suplimentate efectivele de pompieri și au fost actualizate planurile de intervenție și colaborare cu celelalte instituții cu atribuții în managementul situațiilor de urgență. De asemenea, la nivel teritorial se asigură permanența la primării și sunt monitorizate permanent zonele unde viscolul poate produce efecte.

Încă din cursul zilei de ieri, au fost dislocate în județele vizate de Codul Portocaliu 6 echipaje cu șenilate, 8 echipaje cu autofreze și 4 echipaje cu autospeciale de transport personal și victime multiple.

Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 10 localităţi din 7 judeţe pentru înlăturarea efectelor vremii nefavorabile, constând în derapaje uşoare ale autoturismelor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp, restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum sau arbori doborâţi de vânt. Utilaje ale drumarilor intervin în judeţele Giurgiu şi Teleorman, pentru deblocarea unor autoturisme care nu mai pot înainta din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil.

Şcoli închise, marţi şi miercuri, din cauza ninsorilor. Anunţ important pentru elevi

Prin portul Giurgiu nu circulă nicio navă din cauza viscolului puternic, măsura fiind luată de căpitanii de vase şi nu de Căpitania Portului, din cauza vizibilităţii reduse.

„Vizibilitatea pe Dunăre, în Portul Giurgiu, este scăzută din cauza viscolului, vântul bate cu zece metri pe secundă, iar căpitanii de vase, din proprie iniţiativă, au ales ca acestea să rămână ancorate. Barjele sunt la ancoră cu împingătoarele lângă ele şi niciun vas nu a solicitat intrarea sau plecarea din Portul Giurgiu astăzi (luni-n.r.). Căpitănia Giurgiu nu a emis o dispoziţie de închidere a circulaţiei pe Dunăre, măsura de staţionare a fost luată de căpitanii de vase, care au aruncat ancorele şi au ales să staţioneze din cauza vizibilităţii reduse”, conform Căpităniei Portului Giurgiu.

În Portul Giurgiu staţionează două convoaie de barje, unul sub pavilion românesc, care se află în tranzit, şi un tanc bulgăresc, care trebuie să descarce motorină la Giurgiu, dar a sistat operaţiunea din cauza gerului, a viscolului şi a căderilor de zăpadă.



COD GALBEN 

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 04.00 – 27 februarie, ora 20.00

Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol;

Din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea zonelor țării.

În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 februarie, orele 07.00 – 23.00

Fenomene și zone vizate: ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman;

Pe parcursul zilei de luni, 26 februarie, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30…40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 10.00 – 27 februarie, ora 14.00

Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea;

În intervalul menționat, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

Totodată, meteorologii au menţinut şi avertizarea cod galben şi cod portocaliu de ger.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 25 februarie, ora 03.00 – 01 martie, ora 10.00

Fenomene vizate: val de frig;

Valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 03.00 – 01 martie, ora 10.00

Fenomene vizate: temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua;

Zone afectate: Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea;

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/o-noua-avertizare-meteo-cod-galben-si-cod-portocaliu-de-ninsori-si-viscol-este-afectata-si-capitala_405814.html#ixzz58D02kf3z