Val de aer polar peste România. Ninsori, viscol şi vreme rece la final de an. Risc pe avalanşe pe mai multe masive montane

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că în următoarele zile în toate masivele va ninge și se va depune un strat nou de zăpada, instabil, de dimensiuni mai însemnate în Carpații Meridionali și Orientali. Vântul va sufla moderat, cu rafale de peste 60...70 km/h în zonele înalte unde va viscoli și spulbera zăpada, formând plăci de vânt și depozite mai însemnate de zăpadă. La supraîncărcări mari, pe pante cu înclinație mare și cu strat mai consistent, se pot declanșa avalanse de dimensiuni mici și izolat medii în Carpații Meridionali.

RomaniaTV.net
27 dec. 2019, 07:39
Val de aer polar peste România. Ninsori, viscol şi vreme rece la final de an. Risc pe avalanşe pe mai multe masive montane

Iarnă în toată regula la munte. A nins şi a viscolit toată noaptea la Rânca, pe Transalpina. Câțiva turiști au fost prinși de urgie și au avut nevoie de ajutorul salvatorilor. 

Citeşte şi: Trei persoane, între care un copil, salvate de salvamontiştii din Gorj dintr-o maşină blocată în zăpadă

Vremea se va răci. Local va ninge viscolit în majoritatea masivelor. Vântul va prezenta intensificări de 60-70 km/h în zona înaltă din majoritatea masivelor, viscolind și spulberând zăpada. În majoritatea masivelor se va depune strat nou de zăpadă, mai însemnat în Carpații Meridionali și de Curbură pe versanții nordici, unde va atinge și depăși 10-15 cm și în cei Orientali, în special pe versanții estici, unde va depăși pe alocuri 10 cm.

În Masivul Bucegi

Ninsorile din următoarele zile vor depune 10-20 cm de zăpadă proaspătă iar vântul puternic de la peste 1800 m va crea noi plăci de vânt. Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea noului strat și de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică și nord-estică. 
Avalanșe pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.

Stratul vechi măsoară aproximativ 15-20 cm și este în general consolidat, iar în partea superioară prezintă cruste de îngheț. Peste acesta, se va depune un strat proaspăt, instabil, de 10-20 cm de zăpadă uscată, cu coeziune slabă între cristale. În zonele adăpostite (văiugi, vâlcele) zăpada transportată va forma depozite însemnate, înălțimea troienelor depășind 2 metri în aceste zone.

Munţii Făgăraş

Ninsorile din următoarele zile vor depune 10-20 cm de zăpadă propaspătă iar vântul puternic de la peste 1800 m va crea noi plăci de vânt. Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea noului strat și de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică și nord-estică.
Avalanșe pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.

La peste 1800 m, stratul existent măsoară peste 70 cm și este în general consolidat, cu un strat instabil în partea superioară de 15 cm depus peste câteva cruste de gheață. Peste acesta, se va depune un strat proaspăt, instabil, de 10-20 cm de zăpadă uscată, cu coeziune slabă între cristale. În zonele adăpostite (văiugi, vâlcele) zăpada transportată va forma depozite însemnate, înălțimea troienelor depășind 2 metri în aceste zone


loading...