Ninsorile fac RAVAGII. Copaci căzuţi peste maşini în Bucureşti, trafic îngreunat şi nervi întinşi la maximum

Ninsori abundente, vânt puternic şi temperaturi de ianuarie în mai multe zone din ţară. Mai multe drumuri sunt acoperite de zăpadă şi au apărut şi primele probleme în trafic. Temperaturile au scăzut drastic şi au ajuns până la minus opt grade. În Capitală mai mulţi copaci au căzut peste maşini.

27 nov. 2013, 06:32

Fulgi mari de nea viscoliţi de rafale puternice de vânt marţi-noapte în Capitală. Zăpada a căzut fără oprire încă de la ora 19.00 luându-i prin surprindere pe bucureştenii care se gândeau că iarna va întârzia anul acesta. Şi cum în Capitală este o regulă că vremea rea pune probleme în trafic, nici de această dată situaţia nu a fost altfel. în marile intersecţii şoferii şi-au pus nervii la încercare. Pentru ca stratul de zăpadă să nu se aştearnă pe carosabil, autorităţile locale scos aproape 70 de utilaje la lucru.

Capitala şi 16 judeţe din sudul şi vestul ţării sunt de marţi sub avertizare meteo. Până miercuri la ora 14 va ninge, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, viscolind zăpada.

Primăria Municipiului Bucureşti precizează că, având în vedere scăderea temperaturii, au fost deschise centrele destinate persoanelor fără adăpost, respectiv Complexul de Servicii Medicale din strada Theodor Pallady (700 de locuri), Adăpostul „Sf. Luca” din cartierul Berceni (170 de locuri) şi Centrul de Asistenţă pentru Mamă şi Copil din Şoseaua Viilor (50 de locuri).

Pentru orice sesizare privind serviciile publice de apă, căldură şi electricitate, bucureştenii pot suna la numărul gratuit 0800.800.868, pus la dispoziţie de municipalitate.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică COD GALBEN, de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol pentru intervalul 26.11.2013, ora 20.00 – 27.11.2013, ora 14.00.

În judeţul Argeş a nins abundent. Paradoxal, stratul mai gros de zăpadă nu e în zona de munte, ci spre Piteşti şi spre vestul judeţului. La Piteşti şi Mioveni utilajele cu lame au fost scoase pe străzi şi au împrăştiat material antiderapant cel puţin pe arterele principale, astfel încât dimineaţă să nu se creeze ambuteiaje în trafic.

În Giurgiu, un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit miercuri dimineaţă pentru scoaterea unui autoturism de sub un copac şi pentru degajarea unei străzi din municipiul reşedinţă de judeţ pe care au căzut mai mulţi pomi în urma căderilor de zăpadă şi a viscolului manifestate în ultimele 24 de ore.

Şi la Târgu Jiu a nins fără întrerupere. Pe unii dintre şoferi zăpada i-a luat pe nepregătite.

Pentru că ninsoarea înca nu s-a depus pe carosabil utilajele nu au inervenit în oraş însă pe drumurile naţionale din Gorj s-a actionat cu material antiderapant.

La Timişoara deşi a nins continuu, zăpada s-a aşternut doar pe clădiri şi maşini.

Cel mai mult a nins în zona de munte din Banat. Pe semenic stratul de zăpadă atinge pe alocuri 15 centimetri.

Din cauza nincorilor abundente din ultimele ore este PERICOL DE AVALANŞĂ pe mai multe trasee montane din ţară. Autorităţile au interzis turiştilor să folosească mai multe trasee periculoase din Argeş şi Vâlcea.

A fost o noapte friguroasă, cu temperaturi negative în marea parte a ţării. Au fost -8 grade la Fundata, în Braşov şi -6 grade la Baia Mare.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că miercuri dimineaţa nu sunt semnalau drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia întreruptă din cauza vremii nefavorabile sau a unor evenimente rutiere.

Pe DN67C Novaci – Rânca (judeţul Gorj) s-a acţionat în cursul nopţii cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant, însă din cauza viscolului, între kilometrii 20 şi 34, partea carosabilă este acoperită cu un strat subţire de zăpadă.

Pe DN67C – Transalpina nu au fost finalizate lucrările de modernizare, iar pe porţiunea kilometrică 34+800 – 59+800 (tronsonul Rânca – Obârşia Lotrului) drumul nu a fost deschis circulaţiei publice. În consecinţă, pe acest tronson nu se acţionează cu utilaje de deszăpezire. Îi atenţionăm pe conducătorii auto că au obligaţia să respecte semnificaţia indicatoarelor care interzic accesul pe această porţiune de drum.

De asemenea, reamintim că în perioada 1 noiembrie 2013 – 30 iunie 2014 DN7C–Transfăgărăşan este închis de la kilometrul 104+000 (Piscu Negru-judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 (cabana Bâlea Cascadă-judeţul Sibiu). În judeţul Argeş rămân deschise tronsoanele Bascov (km 0+000) – Piscu Negru (km 104+000), iar în judeţul Sibiu cabana Bâlea Cascadă (km 130+800) – intersecţia cu DN1-zona Cârţişoara (km 151+955). Pe tronsoanele deschise circulaţie s-a acţionat cu utilaje de deszăpezire.

În perioada 25 – 27 noiembrie 2013, în intervalul orar 09.00 – 15.00, circulaţia rutieră pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa se va opri pentru intervale de aproximativ 20 de minute la kilometrul 174 + 900 de metri (în zona Medgidia-Cernavodă), pe ambele sensuri, în vederea efectuării unor lucrări de înlocuire a unor cabluri de înaltă tensiune.

Le reamintim conducătorilor auto că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehicululelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă este prevăzută la clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, însemnând de la 720 la 1.600 de lei) şi este însoţită de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Citeşte despre: Amenzi usturătoare pentru şoferii cu maşini fără ANVELOPE DE IARNĂ. Vezi ce sancţiuni riscă