NOAPTEA MUZEELOR: Circuite muzeale, spectacole şi expoziţii inedite, în programul celei de-a 15-a ediţii

Peste o sută de muzee din toată țara își deschid in această seară porţile pentru vizitatori. Noaptea Muzeelor, ajunsă la cea de-a 15 ediție, este sărbătorită în toată Europa, iar an de an numărul organizațiilor culturale care se alătură evenimentului este din ce în ce mai mare. Ministrul Culturii, Daniel Breaz, invită în special tinerii să viziteze obiectivele deschise. 

RomaniaTV.net
18 mai 2019, 12:06
NOAPTEA MUZEELOR: Circuite muzeale, spectacole şi expoziţii inedite, în programul celei de-a 15-a ediţii

Peste 60 de instituţii din Bucureşti – muzee şi entităţi culturale publice şi private – vor fi deschise în noaptea de sâmbătă pentru expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte, cu prilejul ediţiei 2019 a evenimentului Noaptea Muzeelor.

În acest an, există spaţii nou intrate în circuitul Nopţii Muzeelor, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Acesta va fi un muzeu itinerant, cu expuneri la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, trecând pe la Muzeul Naţional “George Enescu” şi Muzeul Colecţiilor de Artă, până la platoul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” şi Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu. Tot în cadrul Nopţii Muzeelor, clădirea Muzeului Naţional de Geologie va fi pusă în evidenţă cu ajutorul unui show de iluminat arhitectural.

„Data de 18 mai este declarată ca Ziua Internaţională a Muzeelor, iar în fiecare zi de 18 mai sau în sâmbăta cea mai apropiată zilei de 18 mai se desfăşoară ‘Noaptea europeană a muzeelor’. În acest an s-a nimerit ca ziua de 18 să fie chiar sâmbăta, iar în România în momentul de faţă sunt implicate şi se desfăşoară astfel de evenimente în circa 32 de judeţe şi în peste 100 de muzee. Evenimentul este organizat de reţeaua naţională a muzeelor din România. (…) Fiecare muzeu este liber să-şi organizeze un concept pentru noaptea muzeelor. Pe cei interesaţi îi invit să meargă, să participe în această noapte, să viziteze muzeele, deoarece intrarea este liberă. Sunt evenimente extrem de importante care au un rol deosebit pentru tineri, pentru informarea lor şi completarea unui bagaj cultural al acestora. Îi invit pe toţi cei care doresc să participe, să meargă în această seară în muzee. Este o sărbătoare aparte, importantă şi ar trebui să îi dea curs”, a declarat Daniel Breaz, ministrul Culturii.

El spune că toate muzeele implicate în acest eveniment au pregătit concepte foarte frumoase. „Le indic oamenilor să meargă acolo unde consideră dânşii: la Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Antipa, Muzeul Literaturii, unde doresc, dar pot să îi asigur că fiecare dintre aceste muzee oferă un concept foarte frumos”, a punctat Valter-Daniel Breaz.