Noi ajutoare pentru români! Se dau tichete sociale pentru „medicamente şi alimente” în valoare de 250 de lei

Este an electoral, iar primăriile, mai ales în preajma marilor sărbători religioase, se întrec în a oferi ajutoare sociale oamenilor nevoiaşi. La Bistriţa, au apărut noi tichete, în timp ce majoritatea primăriilor acordă bani pentru masa de Paşte 2024.

19 mart. 2024, 13:05
Noi ajutoare pentru români! Se dau tichete sociale pentru „medicamente şi alimente” în valoare de 250 de lei

Tichete sociale mai valoroase cu 50 de lei la Bistriţa, banii fiind dedicaţi special pentru alimente și medicamente. Peste 6000 pensionari din Bistrița care au venituri până la 1600 lei şi un număr de 2591 de persoane cu handicap accentuat vor primi în acest an tichete sociale pentru cumpărarea de alimente și medicamente. Acestea sunt în valoare de 250 de lei.

Valoarea tichetelor crește cu 50 de lei față de 2023, dar și pragul până la care pot fi acordate. Anul trecut le-au primit doar persoanele care aveau venituri sub 1200 de lei lunar. Anul acesta, întrucât au crescut pensiile și indemnizațiile, dar s-au și scumpit alimentele și medicamentele, Primăria Bistrița a ridicat atât pragul pentru cei eligibili, cât și valoarea tichetelor.

Citește și Vestea excelentă așteptată de toți românii! De când scad facturile la gaze și energie electrică

Având în vedere faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari a fost majorată de la 1125 lei la 1281 lei iar pentru a putea beneficia de acordarea dreptului la prestații sociale sub formă de tichete sociale/carduri sociale în vederea achiziționării de produse alimentare și medicamente este nevoie de corelarea cuantumului de acordare cu nivelul veniturilor lor. În evidențele Direcţiei de Asistenţă Socială Bistriţa este estimat un număr de peste 6000 pensionari care au venituri până la 1600 lei, şi un număr de 2591 persoane cu handicap accentuat”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre.

Tichete sociale 2024. Cine pot fi beneficiari ai Programului social ”Alimente și Medicamente”:

a) persoanele cu handicap accentuat, neinstituționalizate, ale cărei venituri nete lunare sunt de până la 1600 lei;
b) pensionarii (pensionari de drept, beneficiari de pensii de invaliditate sau de urmaș, indiferent de vârstă), ale căror venituri nete lunare sunt de până la 1600 lei inclusiv;
c) persoanele cu vârsta peste 65 ani, care nu realizează nici un fel de venit.
Actele necesare în baza cărora se acordă tichetele sociale/cardurile sociale sunt: cererea și declarația pe proprie răspundere, care va fi însoţită în mod obligatoriu de documente doveditoare, în funcţie de fiecare caz în parte (anexă la prezenta hotărâre); actul de identitate original și copie; acte doveditoare privind veniturile realizate (cupoane de pensie din luna anterioară celei în care se depune cererea, sprijin lunar pentru persoane cu handicap, declarație pe proprie răspundere etc.); certificatul de încadrare în grad de handicap, dacă este cazul; alte documente doveditoare privind apartenenţa la una dintre categoriile menţionate în prezenta metodologie, în funcţie de caz.

Decizia va fi valabilă după ce va fi aprobată în ședința Consiliului Local din data de 21 martie a.c.

Tichete sociale de Paște 2024. Data la care trebuie depuse cererile pentru ajutorul social

Începe distribuirea de tichete sociale de Paște 2024. Locul și data unde se pot depune cererile au fost stabilite deja. Fiecare tichet pentru alimente valorează 250 de lei. Află mai multe despre procesul de depunere a cererilor, în continuare.  

Când și unde se depun cererile pentru ajutorul social?

Începând cu luna aceasta, cetățenii pot solicita beneficiile oferite sub formă de tichete sociale la diverse direcții de Asistență Socială aflate în tot felul de regiuni ale țării. Valoarea unui tichet pentru alimente este de 250 de lei, sumă care se va înjumătăți între 2025 și 2027.  În timpul sărbătorilor, autoritățile locale vor aloca fonduri suplimentare pentru a ajuta persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile, prin acordarea de tichete sociale.  Cetățenii pot iniția procesul de depunere a cererilor pentru obținerea tichetelor sociale începând de astăzi, 18 martie, la Direcțiile de Asistență Socială din diverse localități. În Botoșani, de exemplu, acest proces poate fi demarat la sediul Direcției de Asistență Socială de pe strada Săvenilor nr. 12. Tichete de Paște 2024. De când pot românii eligibili să depună cererile pentru ajutorul social

Cine beneficiază de tichete sociale de Paște 2024?

Persoanele eligibile pentru aceste tichete sociale sunt pensionarii care fac parte din sistemul public și au împlinit sau vor împlini vârsta de 65 de ani în decursul anului calendaristic. Eligibilitatea este stabilită în funcție de venitul lunar și alte criterii specifice. Documentele necesare includ copii ale actului de identitate și ale cuponului de pensie din luna anterioară. Locuitorii cu venituri limitate din Cluj-Napoca, de pildă, pot beneficia de tichete pentru alimente chiar înainte de Paște.  Programul ”Alimente” este gestionat de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca. Programul oferă sprijin comunității cu resurse financiare din bugetul local pentru anul 2024, în valoare de 6.000.000 de lei. Pentru a fi considerați eligibili, locuitorii municipiului Cluj-Napoca trebuie să îndeplinească următoarele criterii: 

  • Persoane cu handicap grav sau accentuat, care nu sunt instituționalizate; 
  • Pensionari, persoane invalide, veterani, văduve de război, deportați, foști prizonieri, supraviețuitori ai persecuției politice, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare de până la 2053 lei pentru persoana singură și de până la 1386 lei pe membru de familie; 
  • Șomeri înregistrați (cu sau fără indemnizație de șomaj), cu venituri nete lunare de până la 2053 lei pentru persoana singură și de până la 1386 lei pe membru de familie; 
  • Beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei; 
  • Victime ale traficului de persoane; 
  • Victime ale violenței domestice. 

Solicitanții pot accesa și depune cererile pentru obținerea de tichete sociale în următoarele locații: 

  • Biroul de Informare pentru Cetățeni, situat pe strada Moților nr. 7. 
  • Primăriile din fiecare cartier. 
  • Sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală, localizat pe strada Venus, numărul necunoscut. 

MIPE anunță o nouă tranșă pentru tichetele sociale de Paşte

În comunicatul emis recent de minister, persoanele vizate sunt informate că în perioada următoare vor primi noua tranșă de tichete sociale în valoare de 250 de lei. Aceste sume sunt acordate conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 63/2022, la intervale de două luni.

”Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început, astăzi, plata unei noi tranșe pentru alimentarea cardurilor sociale destinate persoanelor vulnerabile.

Noua tranșă, în valoare de aproximativ 625 milioane lei va asigura, în zilele următoare, încărcarea cardurilor deținute de 2,5 milioane persoane vulnerabile cu încă 250 lei.

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale”, se arată în cel mai recent comunicat al MIPE.